Görüş Bildir
Haberler
'ASEAN'ın İçerisindeki Ortaklardan Olalım'

'ASEAN'ın İçerisindeki Ortaklardan Olalım'

Onedio Medya
31.07.2015 - 17:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'ASEAN'da Türkiye olarak bir diyalog ortaklığı değil, istiyoruz ki, biz de ASEAN'ın içerisindeki ortaklardan bir tanesi olalım' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan, Endonezya'ya yaptığı resmi ziyarette, Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile önce baş başa görüştü. Endonezya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın verandasına çıkan Erdoğan ve Widodo, burada bir süre sohbet etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Widodo heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasının başında Şırnak'ta şehit edilen 3 askere, Diyarbakır'da şehit edilen polise, Kars'ta şehit edilen demiryolu işçisine ve Adana Pozantı'da şehit edilen 2 polise Allah'tan rahmet dileyerek başlayan Erdoğan, terörle mücadelenin son dönemde Türkiye'nin yeniden en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi.

'Üçüncü ülkelerde yatırımlar yapmalarının gereğine inanıyorum' 

Türkiye ve Endonezya'nın ortak kültürel değerlere sahip, bölgelerinde siyasi istikrar ve refah merkezi olarak öne çıkan ülkeler olduğunu vurgulayan Erdoğan, iki ülke arasındaki ziyaretlerin, istişare ve işbirliği imkanlarının artırılmasının büyük önem arz ettiğini kaydetti.

'Değerli kardeşimle önümüzdeki dönemde her seviyedeki temasların daha da yoğunlaştırılması konusunda görüş birliğine vardık' diyen Erdoğan, görüşmelerin odak noktasını ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin oluşturduğunu belirtti.

Dinamik ve güçlü ekonomilere sahip iki ülkenin daha fazla işbirliği yapması gerektiği yönündeki inancını dile getiren Erdoğan, 'İki ülke iş adamlarını karşılıklı olarak daha sık bir araya getirmek suretiyle gerek Türk iş adamlarının Endonezya'da gerek Endonez iş adamlarının Türkiye'de hatta hatta birlikte üçüncü ülkelerde yatırımlar yapmalarının gereğine inanıyorum' diye konuştu.

'ASEAN’ın içerisindeki ortaklardan bir tanesi olalım'

Asya-Pasifik bölgesinin küresel ekonomideki ağırlığının giderek arttığına işaret eden Erdoğan, 'Türkiye olarak biz de bölgeyle ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Endonezya, ekonomik büyüklüğü ve ASEAN içindeki lider konumuyla bizim için özel bir yere sahiptir. Onun için ASEAN'da Türkiye olarak bir diyalog ortaklığı değil, istiyoruz ki, biz de ASEAN'ın içerisindeki ortaklardan bir tanesi olalım, buna hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyorum' diye konuştu.

Kasım ayında Antalya'da düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi'ne Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo'yu davet ettiğini söyleyen Erdoğan, G-20 Zirvesi vesilesiyle Widodo'yu Türkiye’de ailece ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyacaklarını dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Endonezya arasındaki ilişkilerin 16'ıncı yüzyıla dayandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Asya'nın farklı uçlarında yer alsak da bizler yakınız. Bizim gönül noktasında birlikteliğimiz var, yakınlığımız var. Zira kardeşlerin gönül dünyasında sınırların, mesafelerin hiçbir anlamı yoktur. Bizler kadim değerlerin, ortak tarihi mirasın, aynı inancın bir araya getirdiği ve kardeş kıldığı ülkeleriz. Bu ziyaretimin iki ülke arasında bu kadim mirası, bu uhuveti bir adım öteye taşıyacağına inanıyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen dostluğu, konukseverliği, muhabbeti, halklarımızın arasındaki kardeşliğin bir gereği olarak görüyorum. Kendi evimizde kardeş dost Endonezya halkını şahsım ve milletim adına selamlıyor, kendilerine en derin sevgi saygılarımı sunuyorum.'

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0