Görüş Bildir
Haberler
'Arzu Ettiğimiz Büyüme Rakamlarına Ulaşamayacağız'

'Arzu Ettiğimiz Büyüme Rakamlarına Ulaşamayacağız'

Batuhan
31.03.2015 - 17:39
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde sıkıntıların süreceğini ve 'arzu edilen' büyüme rakamlarına ulaşılamayacağını söyledi. Işık, ikinci yarıdan itibaren hızlı büyüme beklediklerini belirtti.

Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Konferansı’na katılan Işık konferansın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Işık bir gazetecinin, ekonomik büyüme verilerine ilişkin sorusu üzerine, iç tüketim ve ihracatın Türkiye'de büyümeyi etkileyen iki faktör olduğunu hatırlattı.

Bölgede ve Avrupa'da yaşanan sıkıntılara bağlı olarak ihracat pazarlarındaki gelişmeler nedeniyle ihracatın büyümeye negatif katkı vermesinin beklenmesine rağmen, bir miktar pozitif katkı verdiğini ifda eden Işık, şunları söyledi:

'İç tüketimdeki artış büyümeyi olumlu etkiledi. Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafya itibariyle, içinden geçilen konjonktür itibariyle bu büyüme rakamlarını normal karşılamak lazım. Bu açıdan 2015 ilk ve ikinci çeyrekte bugünkü gibi bir takım sıkıntılar yaşayacağımız açık. Daha arzu ettiğimiz büyüme rakamlarına ulaşamayacağımız belli ama özellikle ilk yarıdan itibaren Türkiye'nin hızlı bir büyüme rakamı yakalayacağını, hızlı bir büyüme sürecine gireceğini söyleyebiliriz. Baz etkisi de ortadan kalkacağı için, Türkiye'nin 2015 yılının ikinci yarısından itibaren büyümede ciddi bir artış yakalayacak.'

“BU HİÇ TARTIŞMASIZ”

Işık, Şubat ayı dış ticaret verilerine ilişkin soruya ise, “Bunu iki temel sebebi var. Bunlardan bir tanesi ihracat pazarlarımızda ki dalgalanma bizi etkiliyor' dedi.

Işık, petrol ve diğer emtia fiyatlarının düşmesine bağlı olarak ihracat fiyatlarının da aşağıya çekildiğini bu nedenle ihracatta bir miktar gerilemenin 'makul karşılanması' gerektiğini söyledi ve ekledi:

“Fiyat gerilemeleri toplamda ihracat rakamlarını etkiliyor. Ama bunun yanında bizim ihracat pazarlarımızdaki, Avrupa’daki durgunluğun, diğer alanlarda ki oynaklığın ve maalesef çok güçlü dalgalanmanın ihracatımızı olumsuz etkilediğini de hepimiz görüyoruz.”

ELEKTRİK KESİNTİSİ

Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintileri konusunda sorulan soruya ise Bakan Fikri Işık şu yanıtı verdi:

“Ben sadece İstanbul ve Ankara’da hayatın yavaş yavaş normale döndüğü bilgisini aldım. Ama nedenleri konusunda bu açıklamayı Enerji Bakanımızın veya Enerji Bakanlığımızın yapması en doğrusu. Bazı şeylerin speküle edipte sonradan’ tüh pardon özür dileriz’ demek doğru olmaz. Gereksiz bir paniğe de toplumu sevk etmemek gerekiyor. Mutlaka Enerji Bakanlığımız ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız bunun nedeninin ortaya çıkaracaktır ve ondan sonra alınması gereken tedbirleri mutlaka en hızlı şekilde alacaktır.'

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0