Görüş Bildir
Haberler
CHP'nin Adıyaman Raporu: 'Ambulansla IŞİD'li Taşınıyor, Camilerden Militan Toplanıyor'

CHP'nin Adıyaman Raporu: 'Ambulansla IŞİD'li Taşınıyor, Camilerden Militan Toplanıyor'

Deniz Gök
09.08.2015 - 10:07 Son Güncelleme: 09.08.2015 - 17:49
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP heyetinin IŞİD'e en yüksek katılımın olduğu yer olarak dikkati çeken Adıyaman'daki temaslarının ardından hazırlanan raporda çarpıcı bilgiler yer alıyor.

IŞİD’in Türkiye’deki örgütlenme faaliyetleri noktasında gözlerin çevrildiği Adıyaman’a giderek incelemelerde bulunan CHP heyetinin raporunda; Suriye’den ambulanslarla Türkiye’ye yaralılar getirildiği, bu ambulansların dönüşte, Türkiye’den genç militanları götürdüğü, Türkiye ve Suriye arasında mekik dokuyan gençlerin “20 TL karşılığında” sınırı geçtikleri yönünde iddialar yer aldı.

Raporda ayrıca emniyet ve Başbakanlık BİMER’e yapılan ihbarların dikkate alınmadığı ifade edildi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İstanbul milletvekilleri Eren Erdem ve Ali Şeker, Ankara milletvekilleri Necati Yılmaz ve Şenal Sarıhan ile Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ tarafından hazırlanan ve Cumhuriyet'te Fırat Kozok imzasıyla yayımlanan habere göre CHP'nin raporu şöyle:

'Camilerden eleman toplanıyor, imamlar göz yumuyor'

'Bazı kahvehaneler IŞİD İrtibat Noktası haline gelmiştir. Görüşülen aileler tarafından özellikle İslam Cafe isimli çay ocağının, IŞİD'e katılan gençlerin uğrak mekânı olduğu ifade edilmektedir. Örgütün eleman devşirdiği bir diğer temas noktası ise kentteki bazı camilerdir. Özellikle Maraşlılar Camii'nde ve Fatih Camii'nde dışarıdan gelen ve camilerde sohbetler ile cihad yanlısı çağrıda bulunan kişiler bulunmaktadır. Bu duruma cami hocalarının göz yumduğu anlaşılmaktadır

'Bunlar dışarıdan geldiler, devlet gönderdi'

Hatta bir cami hocasının, kendisine bu durumu şikâyet eden bir aileye, 'Sen bu işe karışma, bunlar dışarıdan geldiler, devlet gönderdi' dediği ifade edilmektedir.

Çocukların sakal bırakmaya başladıkları ve 'dar-ül harp' gerekçesiyle Cuma namazı kılmayı reddettikleri anlatılmaktadır.

Ailelere para baskısı

Annelerine çarşafa girme baskısı yaptıkları anlatılmaktadır. IŞİD'e katılmaya giden çocuklar evden para götürmüşlerdir. Çocuklar ailelerine ev, araba veya bileziklerini satmaları için baskı yaparak, bu parayı 'Hak yolunda savaşan din kardeşlerine' götüreceklerini söylemişlerdir.

Ambulansla kolay geçiş

Bu kişiler sürekli gelip gittikleri halde Emniyet tarafından bu yapılmış bir işlem bulunmamaktadır. Bazı çocuklar ailelerine, sınırdan 20 TL vererek geçtiklerini ifade etmiştir. Yine aileler tarafından dile getirilen önemli bir iddia ise sınırdan ambulans ile geçtikleri yönündedir. Buna göre, sınırın öte tarafından yaralı getiren ambulanslar buradan gençleri oraya götürmektedir.'

İhbarlar dikkate alınmıyor

Çocuklarının evi terk ederek Suriye’ye gidip gelmesi karşısında aileler kendi çocuklarını Emniyet makamlarına ihbar etmişlerdir. Hatta Diyarbakır bombacısı olduğu iddia edilen Orhan Gönder’in ailesinin, çocukları evi terk etmeden 6 ay önce, Diyarbakır’daki patlamadan ise yaklaşık bir yıl önce 2014 yılında Emniyet’e gittiği ve şikayette bulunduğu belirtilmiştir. Ancak buna karşın Emniyet güçleri tarafından bir adım atılmamış ve “suç işlemedilerse bir şey yapamayız” denilerek durum geçiştirilmiştir.

Alevilerden IŞİD nöbeti

Alevilerden IŞİD nöbeti

Raporun ikinci bölümünde de kentte görüşülen kişilerin ifadelerine yer verildi. Buna göre, sivil toplum örgütleri, Alevi kanaat önderleri ve Cemevi yöneticileri ile yapılan görüşmelerde IŞİD’e katılımların şehirde aleni biçimde yapıldığı, buna rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı, durumun önlenmesi için hiçbir girişimde bulunulmadığı belirtildi. Cemevi yöneticileri cemevlerine gelen kişi sayısının azaldığını ifade ederken, insanların düğünlere bile gidemez hale geldikleri ve bazı köylerde gece nöbeti tutulduğu ifade edildi.

IŞİD’den tutuklu yok

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz da heyetle görüşmesinde halen IŞİD örgütünden ilde tutuklu kişinin bulunmadığını ancak 15 kişi hakkında tutuklama için yakalama kararı çıkarıldığını, 40 civarında kişiye adli kontrol uygulandığını, delil toplama aşamasında sürdürülen bir soruşturmanın mevcut olduğunu söyledi. Yılmaz, Diyarbakır bombacısının kendilerince kayıp olarak arandığını ifade etti.Seyahat özgürlüğü

Heyet, Adıyaman emniyeti ile yaptığı temasta da bir emniyet müdür yardımcısıyla görüştü. Müdür yardımcısı, heyetin “Suriye’den çatışmadan geldiği bizzat bilinen bu şahıslara yönelik teknik bir takibatı var mıdır” sorusuna, “Seyahat özgürlüğü vardır, böylesi bir müdahalede bulunma yetkimiz söz konusu değil” yanıtını verdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0