Görüş Bildir
Haberler
‘Koltuk Elden Gidince Saraylara Kapanmanın Bir Anlamı Yok’

‘Koltuk Elden Gidince Saraylara Kapanmanın Bir Anlamı Yok’

ATKN
09.06.2015 - 12:38 Son Güncelleme: 09.06.2015 - 16:55
İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'İktidarı kaybedince hırçınlaşmaya gerek yok. İktidar, koltuklar sizin tapulu malınız değildi, halkın malıdır. Öyle koltuk elden gidince paniklemenin, öfkelenmenin, saraylara kapanmanın bir anlamı yok. Bunlar gelip geçicidir demiştik' dedi.

Eşi Başak Demirtaş'la İstanbul'dan Ankara'ya giden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Demirtaş, bir gazetecinin “Koalisyon için AKP ya da bir başka partiye destek vermeyi düşünür müsünüz?' sorusunu şöyle cevapladı:

'Üzerimizdeki sorumluluğu, yükü biliyoruz'

“Bütün bu gelişmeleri değerlendireceğiz. Seçim sonuçlarını geleceğe dair planlamalarımızı tartışacağız. Partimizin yetkili kurulları tamamını masaya yatıracak. Biz üzerimizdeki sorumluluğu, yükü biliyoruz. Türkiye'de kaosa, gerilime, güvensizliğe, istikrarsızlığa izin vermeyeceğiz. Net olduğumuz durum şudur; biz AKP'li bir koalisyon seçeneğinin içinde olmayacağız. Öbür türlü nasıl bir seçenek ortaya çıkar bütün bunları tartışacağız, Fakat toplum birinci ve ikinci çıkan partiye bir sorumluluk bir görev vermiş aslında.

'AKP-CHP koalisyon seçeneği ilk tartışılması gerekendir'

Teamüller gereği de bunun ilk seçenek olarak tartışılması lazım. AKP-CHP koalisyon seçeneği ilk tartışılması gerekendir doğal olarak. Bütün teamüllerde bunu gerektirir. Toplumda oy verirken bunu istemiş oldu. Halk birinci ve ikinci partiyi bu şekilde şekillendirerek bir şeye işaret etmiş oldu. Bu tartışmalar nasıl yürüyecek bir izleyelim bakalım. Bizim HDP olarak halkın omzuna yüklediği görevin ve sorumluluğun farkında olduğumuzu ve taşıyacağımızı herkesin bilmesi lazım.“

“Size bir koalisyon teklifi gelirse' sorusuna ise Demirtaş, 'Gelirse tartışırız.' dedi.

Demirtaş'ın HDP Genel Merkezi önünde basın mensuplarının sorularına verdiği yanıtlar ise şöyle:

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın 'HDP bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini yapar' sözleri ile ilgili olarak Demirtaş, 'Çözüm süreci ve Türkiye'nin iç barış arayışı, Kürt sorununun çözümü çok önemlidir. Seçimlere heba edilmeyecek, taktik olarak yaklaşılmayacak, stratejik bir mevzudur bizim açımızdan. Herkesin daha serinkanlı daha sağduyu yaklaşması, açıklamalarını buna göre yapması lazım. Çözüm süreci şu veya bu şekilde ilerleyecek, başarıya ulaşacaktır. Hepimizin barışa ihtiyacı var. Eski hükümet adına konuşanların da yeni dönemde daha parlamento oluşmadan, hükümet şekillenmeden çözüm süreci karşıtı, çözüm sürecini hiçleştireni çözüm sürecini bir taktikmiş gibi ele alan yaklaşımlara prim vermemesi lazım. Türkiye toplumu bizden çözüm bekliyor' diye konuştu. 

'Bütün Türkiye bizden bunu bekliyor'

Demirtaş, 'İmralı ile yakın dönemde bir görüşme planlanıp planlanmadığı' sorusuna 'Henüz bir planlama yok. Tabii ki parlamento şekillenecek. Aslında HDP heyetinin bir an önce İmralı'ya gitmesini önemsiyoruz. Çözüm süreci tartışmaları ve aciliyeti, kaldığı yerden sürmesi hepimiz açısından önemli fakat bu sadece HDP'nin omuzlarına yüklenecek bir sorumluluk değil. Biz hazırız elbette ama diğer partilerin de aynı düzeyde, aynı ciddiyette yaklaşmasını bekliyoruz. Sadece HDP'liler olarak değil, bütün Türkiye bunu bizden bekliyor' dedi. 

'Biz şart öne sürmedik'

Koalisyon tartışmalarına değinen Demirtaş, şunları söyledi; 'Biz şart öne sürmedik. HDP'nin ortaya koyduğu şart şurt yok. Partimiz bütün yetkili kurullarıyla seçim sonuçlarını ve olası ihtimalleri tamamıyla değerlendirecek. Biz AKP ile koalisyon kurma ihtimalimizin olmadığını ifade ettik, o noktadayız.'

4 eski bakanın Yüce Divan'a sevki

Basın mensuplarının '4 eski bakanla ilgili HDP'nin bundan sonraki tavrının ne olacak?' sorusuna Demirtaş, 'Önceki dönem tavrımız ne ise aynısı olur. Biz bu dönem yolsuzluk soruşturmasının tekrar açılması için hazırız. Yüce Divan'a sevki konusunda da partimizin tutumu nettir. Mutlaka soruşturulması, hesabının sorulması lazım. Yeni dönem parlamentosunda bunları başarabiliriz diye düşünüyorum' ifadelerini kullandı.

'Koltuk elden gidince saraylara kapanmanın bir anlamı yok'

Demirtaş, 'Kalıcı barışı sağlamak için daha güçlü imkanlara sahibiz. Hep birlikte elimizi taşın altına koyabilecek güçteyiz. Demokratik siyaset güçlenmiştir. Ama AKP'liler bize oradan talimat yağdırmaktan vazgeçsinler. Yani öyle 'dağdaki gelmiş bağdakini susturuyor', dağdaki kim, bağdaki kim? Hepimiz bu memleketin sahibiyiz, hepimiz ortak vatanda eşit yurttaşlarız. Siyasi partiler olarak da topluma karşı eşit sorumluluk sahibiyiz. İktidarı kaybedince hırçınlaşmaya gerek yok. İktidar, koltuklar sizin tapulu malınız değildi, halkın malıdır. Öyle koltuk elden gidince paniklemenin, öfkelenmenin, saraylara kapanmanın bir anlamı yok. Bunlar gelip geçicidir demiştik. İktidar, güç, muktedirlik gelip geçicidir. Şimdi halk koalisyon yapın diye hepimize talimat verdi. Diğer partiler de bunları değerlendirecektir. Türkiye toplumunun yararına olan en doğru sonuç ne ise hep birlikte onu başaracağız. Paniğe, korkmaya gerek yok' dedi. 

'Türkiye'nin her yerinde oyumuzu artırdık'

Demirtaş, 'Türkiye'nin her yerinde oyumuzu artırdık. 81 ilde oyunu artıran tek partiyiz. Türkiye'nin her yerinde oyumuz arttı. Bu çok sevindirici bir şey. 81 ilin 81'inde de oy kaybeden tek parti var, o da AKP. Bu da beni çok sevindirdi' diye konuştu. 

'Emanet oy' tartışmaları

Demirtaş, sözelerini şöyle tamamladı, 'Karşılaştığımız birçok insan seçim kampanyası boyunca yüzümüze, 'biz bu seçimde HDP'ye emaneten oy vereceğiz, bizim partimiz başka ama HDP sözünde durur, demokratik bir program uygularsa biz artık HDP'li olacağız.' Ama bu seçimde 'geçici olarak HDP'liyiz' diyen insanlar vardı. Bunun sayısı yüzdür, bindir hiç önemli değil, 1 kişi bile olsa bizim için değerlidir. Biz onlara teşekkür ettik, sözümüzün arkasındayız. 'HDP olarak demokrasi, barışı ve özgürlüğü devam ettireceğiz' mesajı veriyoruz. Yoksa HDP emaneten barajı geçmiştir diye bir durum yok. HDP çok güçlü bir tabanla barajı aşmıştır' ifadelerini kullandı. 

DHA ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0