Görüş Bildir
Haberler
"Akıllı Etikete" Geçiş Süresi Uzatıldı

"Akıllı Etikete" Geçiş Süresi Uzatıldı

Batuhan
07.01.2014 - 13:13

"Akıllı Etikete" Geçiş Süresi Uzatıldı

Tüketicinin SMS, telefon, mobil uygulamalar ve internet sayfası olmak üzere dört şekilde ürünü sorgulamasını sağlayacak Ürün Doğrulama ve Takip Sistemine (ÜDTS) geçiş için firmalara tanınan süre 31 Ağustos 2014'e kadar uzatıldı.

firmalar, sahte, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlerle mücadelede önemli bir başarı sağlayacak ve başlangıçta alkollü içkiler, takviye edici gıdalar, enerji içecekleri, bebek mamaları, formülleri, ek gıdalar, bal, bitkisel sıvı yağlar ve siyah çay olmak üzere 7 ürün grubu için hayata geçirilecek sisteme uyum için ek süre talep etti.

Tüketicinin SMS, telefon, mobil uygulamalar ve internet sayfası olmak üzere dört şekilde ürünü sorgulamasını sağlayacak akıllı etiket sistemine geçişte firmalara yılbaşına kadar tanınan süre, 31 Ağustos 2014'e uzatıldı. Öte yandan 31 Ağustos 2014'den önce piyasaya arz edilen ürünler raf ömrü boyunca piyasada kalabilecek.

Yaklaşık 65 bin firmanın gıda üretim faaliyetinde bulunduğu Türkiye'de bu sistem sayesinde gıda ürünlerinin içeriği SMS ile öğrenilebilecek.

Sistemle tüketici, alkollü içkiler, takviye edici gıdalar, enerji içecekleri, bebek mamaları, formülleri, ek gıdalar, bal, bitkisel sıvı yağlar ve siyah çay ürün gruplarının içeriğini tek bir SMS ile öğrenebilecek.

ÜDTS nedir?

Temel gıda ürünlerine yapıştırılacak tek kullanımlık etiketlere dayanan sistemle tüketici, satın aldığı ürün üzerindeki etiketi basitçe sorgulayarak kim tarafından üretildiğini ya da ithal edildiğini, üretim ve son kullanma tarihleri ile içeriğini öğrenebilecek. Bunun yanında tüketici, Bakanlığın herhangi bir nedenle bir ürün hakkında alacağı piyasadan toplatma kararını ürünü tüketmeden önce bilebilecek.

Sistem, ürün etiketi üzerinde bulunması zorunlu olan ancak bazı tüketicilerin okumakta zorluk çektiği bilgilere ulaşımı kolaylaştıracak, ürünün piyasaya arzından sonra etiket veya ambalaj üzerinde yapılabilecek bilgi değiştirmeye yönelik her türlü müdahalenin de önüne geçilecek.

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/271539--quo...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0