Görüş Bildir
Haberler
Bakan'dan Çocuk Gelin Açıklaması: 'Çoğu Masumane'

Bakan'dan Çocuk Gelin Açıklaması: 'Çoğu Masumane'

yelda kahveci
18.01.2014 - 11:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

‘Aileler Çocuk Nikâhlarını Normal Sanıyor’

Kader’in ölümüyle birlikte gündeme gelen Türkiye’nin acı yüzü çocuk gelin sorunuyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam açıklama yaptı. İslam, “Kimse kötülük olsun diye çocuğunu evlendirmez, çoğu masumane. Bilinci artırmalıyız” dedi.

ÖNCEKİ gün doğum gününü kutlayan ve gazetecilerle bir araya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Kader” ile gündeme gelen çocuk yaşta evlilikler konusunda bakanlığının neler yapacağını anlattı. “Çocuk gelinler demeyi tercih etmiyorum, çünkü bu problemi sempatikleştirmek, biraz içselleştirmek gibi geliyor. Bunun adı çocuk yaşta evliliktir” diyen İslam şöyle devam etti:

15 YAŞ ALTINDA CİNSEL İSTİSMARA GİREBİLİYOR

“Kanunlarımıza göre evlilik yaşı 18’dir. Çok özel şartlar varsa bu yaş, mahkeme kararı ile bir yaş geriye çekilebilir. Kanun bu manada sorunsuz aslında. 15 yaşın altındaki çocukların evliliği yasalara göre evlilik kabul edilmiyor. Cinsel suçlar ve çocuk yaştaki bireyi istismar kapsamına girebiliyor. Bu kanunsuz evliliğe sebep olanlar da suç işlemiş sayılıyorlar. Anne, baba, resmi olmayan nikâhı gerçekleştirmiş kişi bu suça ortaklık etmiş oluyorlar. Çocuk yaştaki kimseyle evlenen kişiyle birlikte sorumluluğu paylaşıyorlar.”

‘ÇOCUK NİKÂHLARININ ÇOĞU MASUMANE’

“Beklentimiz çocuk yaşta yapılan evliliklerin yoğun olduğu yerlerdeki vatandaşlarımızla sıkı ilişki içinde olan imam, öğretmen, muhtar, belediye başkanlarımızın bu konuya eğilmesi ve toplumsal bilinç oluşturulması. Resmi olmayan nikâhları kıyan kişiler sadece imamlar değil. Herhangi bir kişi bu nikâhı kıyabilir. Ama böyle bir eylem içinde bulunan kişiye verilecek ceza belli. Fakat tespit edilmesi gerekiyor. Bu nikâhların çoğu masumane kıyılıyor. Kendi kızını çocuk yaşta evlendiren annenin de çocuk yaşta evlendiği için bunu normal sandığını görüyorsunuz. Kimse çocuğuna kötülük yapmak istemez o nedenle bilincin artırılması gerekiyor.”

‘Kader’ hutbesi

SİİRT’in Pervari ilçesinde nüfustaki kayıt yaşına göre 12’sinde evlendirilen, 13’ünde anne olan ve 14’ünde av tüfeği ile öldürülmüş olarak bulunan Kader Erten olayından sonra, Van’daki camilerde imamlar cuma hutbesinde çocuk gelinleri konu aldı. Hutbelerde reşit olmayan çocukların evlendirilmesinin Kuran’ın ruhuna aykırı olduğu anlatıldı. Çocukların küçük yaşta evlendirilmesinin dinen uygun olmadığına dikkat çekilerek aileler uyarıldı. Osman BEKLEYEN / DHA

Meltem ÖZGENÇ / ANKARA | Hürriyet

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/255...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0