Görüş Bildir
Haberler
'Afet Riskli Alan' İçinde 18 Katlı Bina

'Afet Riskli Alan' İçinde 18 Katlı Bina

yelda kahveci
31.01.2014 - 11:25 Son Güncelleme: 31.01.2014 - 16:48
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Afet Riskli Alan' İçinde 18 Katlı Bina

İstanbul Gaziosmanpaşa’da yer alan Sarıgöl Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapılarını aralayan “riskli alan” kararı birinci yılını doldurdu. Moloz yığınlarının çevrelediği mahallede gecekonduların bir kısmı yıkılırken, mahallenin yanı başında yükselen 18 katlı Sarıgöl konutlarının yapımına devam ediliyor.

Kentsel Dönüşümü başlatmak üzere düğmeye basılan yerlerden biri olan Gaziosmanpaşa’da gecekondu yıkımları devam ederken, lüks konutların yapımına da başlandı. 15 Aralık 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla “afet riskli alan” ilan edilen Sarıgöl Mahallesi’nde yıkımlar devam ediyor. Sarıgöl sakinlerinden bazıları evlerini terk ederken, evlerini bırakmak istemeyen bazı vatandaşların endişesi sürüyor.

“KİRA VEREMEYİZ, EVİMİZİ VERMEYİZ”

Evlerin çoğunun boşaltıldığını söyleyen Şadiye Gezici, “50 senedir burada otuyoruz, evlerimizden memnunduk ama hükümet aldıktan sonra bir şey söyleyemeyiz” dedi. Sevgi Haydar ise, herkese ev verilmesi gerektiğini belirterek, “60 metrekare, dediler. Bu evde 7 hane barınıyor. Biz yıkma taraftarı değiliz. Kira veremeyiz, evimizi de vermeyiz” diye konuştu.

Bir başka mahalle sakini Halil İbrahim Aslan ise insanların sefalete sürüklendiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

“Burada yaşayanlar fakir insanlar. Hepsi anneden babadan kalma evlerde oturuyorlar. Belediye tarafından bu evler mecburen elimizden alınıyor.”

MEZARLIK DA RİSKLİ ALANDA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı tanıtım billboardlarında yıkılacak alanların gösterildiği “riskli alan” sınırları içinde, Sarıgöl’deki Taşlıtarla (Karlıtepe) Mezarlığı da yer alıyor. Mezarlığın kaldırılacağı söylentileri ise mahalleliyi tedirgin ediyor. Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi Sözcüsü Süleyman Şahin, haritada ayrı belirtilmesine rağmen tek parça olduğunu söylediği bu alanda 100.000′den fazla insanın yaşadığını ve sakinlerin, mahallesinden uzaklaştırılmak istendiğini söyledi. Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen bölgelerin kentsel dönüşüm bahanesi olduğunu iddia eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mezarlıkta geçmişlerimiz bulunmakta. Burası dahi riskli alan ilan edilmiştir. Deprem olsa, burada kimin için nasıl bir risk olacak? Bunların cevabını veren olmadı”

“TAPULU EVLERİMİZ ZORLA ALINIYOR”

Sarıgöl Roman Derneği eski Başkanı Şadi Çatı da rant kavgasında hayatlarının çıkmaza girdiğini belirterek şunları söyledi: “1984′te gecekondu imar hakkı kanunuyla almış olduğumuz tapulu evlerimiz zorla alınıyor. Verilen hak geri alınır mı? Nasıl bir insan hakkı bu? Benim buradaki mezarlıkta annem babam yatıyor, ölüye de mi saygımız kalmayacak? Rant bu kadar da olmaz. Nihayetinde insanız”

İstanbul’da kentsel dönüşüm projesinin uygulandığı en geniş alanlardan biri olan Sarıgöl mahallesindeki  sakinler, mezarlığın kaldırılacağı söylentileriyle ilgili olarak Şehircilik Bakanlığı’ndan en kısa sürede kesin bir bilgi beklediklerini belirttiler.

Zete

Kaynak: http://zete.com/2014/01/afet-riskli-a...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0