Görüş Bildir
Haberler
‘Adli Kolluğun Valiye Bağlanması Kopenhag Kriterlerinin Açık İhlali’

‘Adli Kolluğun Valiye Bağlanması Kopenhag Kriterlerinin Açık İhlali’

Onedio Medya
02.02.2014 - 10:45 Son Güncelleme: 02.02.2014 - 12:15

‘Adli Kolluğun Valiye Bağlanması Kopenhag Kriterlerinin Açık İhlali’

İLYAS GÜNEY - HABERLER Politika ANKARA

Bağımsız Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, savcıların delil toplama yetkisini yürütmenin iznine bağlayan yasa hazırlığının AB üyelik sürecinin temelini oluşturan Kopenhag ilkelerinin açık ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Özdalga, “Sayın Başbakan’ın adlî kolluğu valilere bağlama önerisinin, hiçbir demokratik toplumda uygulanması değil, tasavvur edilmesi dahi mümkün değildir. Anayasa Mahkemesi tarafından uygun bulunması düşünülemez. Ayrıca AB üyelik sürecinin temelini oluşturan Kopenhag ilkelerinin de açık ihlali anlamına gelir.” dedi.

Bağımsız Milletvekili Haluk Özdalga, savcıların soruşturma yetkisini vali yardımcılarının iznine bağlayan adli kolluk düzenlemesine tepki gösterdi. Özdalga, “Hükümetin hoşuna gitmeyen konularda savcılar delil toplayamayacak, soruşturma yapamayacak. Tarafsız ve bağımsız yargının en hayati unsurlarından biri ortadan kalkmış olacak. Sayın Başbakan'ın adli kolluğu valilere bağlama önerisinin, hiçbir demokratik toplumda uygulanması değil, tasavvur edilmesi dahi mümkün değildir. Anayasa Mahkemesi tarafından uygun bulunması düşünülemez. Ayrıca, AB üyelik sürecinin temelini oluşturan Kopenhag ilkelerinin de açık ihlali anlamına gelir. Yolsuzlukların ve rüşvetin üstünü örtme endişesi o kadar şiddetlidir ki, iktidar panik içinde hareket etmekte ve üst üste vahim yanlışlar yapmaktadır. Büyük emeklerle kazanılmış siyasi ve ekonomik istikrar şimdi, panik içinde yapılan bu hatalar nedeniyle ciddi tehdit altındadır.” ifadelerini kullandı.

Haluk Özdalga, nispi bağımsızlığa sahip olan adli kolluğun iyileştirmeye ihtiyacı olduğu üzerinde durdu. Yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Adli kolluk mevcut polis teşkilatının tamamen dışına çıkarılmalı, başsavcılıklara bağlı bağımsız bir yapı haline getirilmelidir. Demokratik toplum açısından da, AB'nin talepleri bakımından da yapılması gereken budur. Büyük emeklerle kazanılmış siyasi ve ekonomik istikrar şimdi, panik içinde yapılan bu hatalar nedeniyle ciddi tehdit altındadır.”

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/politika_adli...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0