Görüş Bildir
Haberler
'Devir Teslim Sonrası Dönmesine Mâni Yok'

'Devir Teslim Sonrası Dönmesine Mâni Yok'

Ulaş
12.08.2014 - 21:03 Son Güncelleme: 13.08.2014 - 10:15
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaşanan Gül odaklı tartışmalar nedeniyle gündemin birinci sırasına oturan Köşk resepsiyonu gerçekleşti. Gül’ün veda resepsiyonunda Erdoğan soruları yanıtladı. Erdoğan, “Ayın 27’sinde kongremizi yapacağız. Abdullah Bey’in dönmesine, devir teslimden sonra hiçbir mâni hal yok” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçildiği pazar gününden bu yana Cumhurbaşkanı Abdullah Gül odaklı tartışmalar nedeniyle gözlerin çevrildiği Çankaya Köşkü’ndeki resepsiyon dün akşam gerçekleşti. Gül ile Erdoğan’ı son 48 saatte yaşanan sıcak gelişmelerden sonra ilk kez buluşturan, Gül’ün veda resepsiyonunda, ikili ve eşleri samimi görüntüler verdiler. Resepsiyona, Başbakan Erdoğan’ın gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar damga vurdu. Erdoğan, “Allah nasip ederse ayın 27’sinde olağanüstü kongremizi yapacağız ve kongre ile birlikte bundan sonraki normal kongreye, büyük kongreye kadar partimizin yönetim değişikliği olmuyor. Sadece genel başkan. Abdullah Beyin partiye dönmesine, şu devir teslimden sonra hiçbir mâni hiçbir hal yok. Şu anda bu şey değil. Siyasette biliyorsunuz, boşluk asla kabul etmez. İlk iş bu doğabilecek boşlukları ortadan kaldırmaktır. Atılacak adım zaten sadece buna yöneliktir. Bir de tabii partinin başında ayrı bir kişi, başbakanlıkta ayrı bir kişi bu yanlış bir olaydır” dedi.

Görev süresi 28 Ağustos’ta bitecek olan Gül, dün devlet erkanına yönelik “veda resepsiyonu” verdi. Resepsiyonun başında Başbakan Tayyip Erdoğan ve eşinin gelmesini bekledikten sonra kürsüye çıkarak kısa bir veda konuşması yapan Gül, Erdoğan’a “seçilmiş cumhurbaşkanı” şeklinde hitap ederek, başarılar diledi. Gül, Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ı da kutladı.

Mini zirve

Her zamanki Köşk resepsiyonlarından farklı bir formatta gerçekleşen davette Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan, salonun bir bölümüne yerleştirilen koltuklarda yanyana oturarak ikili sohbet ettiler. Resepsiyon sırasında gazetecilerle siyasi gündeme ilişkin herhangi bir diyaloğa girmeyen Gül, beklentilerin aksine davet bitiminde de basın mensuplarıyla biraraya gelmedi. Resepsiyonun bitiminde, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve eşleri, Gül’ün daveti üzerine Köşk’te 1 saat süreyle biraraya geldiler. Söz konusu görüşme sıcak gündem maddeleri nedeniyle büyük merak uyandırdı.

Erdoğan, sınırı çizdi

Başkentte, Ak Parti kongresinin devir teslim töreninden önce, 27 Ağustos’ta yapılacağının açıklanmasının hemen ardından “ara formül” kulisleri gündeme geldi. Dün Ankara’da sabah saatlerinden itibaren Ak Parti MKYK’da, kongrenin Gül’ün görev süresi dolmadan yapılması kararının yaratacağı olası etkiler tartışıldı. Kulislerde, Gül’ün devir teslim sonrasında partiye döneceği, kurulacak yeni hükümetin performansına göre, Haziran 2015’teki seçim öncesi ikinci bir kongre yapılarak genel başkanlık koltuğuna oturabileceği konuşuluyordu. Eş zamanlı olarak başbakanlık koltuğuna da oturabilmesi için Bayburt’taki tek vekilin istifa ederek, ara seçim yapılmasını sağlayabileceği ifade ediliyordu. Çankaya’dan gelen hava da bu formüle kapıların açık tutulduğu şeklindeydi.

Neşeli geçen, “ayrışma yok” görüntüsünün verildiği resepsiyonda, Erdoğan, ilk olarak kongre tarihi ile ilgili soruları yanıtlayarak, şunları söyledi:

“Hüseyin Bey, parti sözcüsü olarak bizim adımıza konuşmayı yaptı. Allah nasip ederse ayın 27’sinde olağanüstü kongremizi yapacağız ve kongre ile birlikte bundan sonraki normal kongreye, büyük kongreye kadar partimizin yönetim değişikliği olmuyor. Sadece genel başkan. Zaten tek maddelik bir gündemle toplanacak. O da genel başkan seçimidir. Sadece genel başkan seçimidir, yapılacak. Gündem budur.”

Erdoğan’ın bu sözleri, Ak Parti’nin olağan kongresinin 2015 genel seçiminden sonra Eylül 2015’te gerçekleşeceği hesaba katıldığında, parti yönetiminde bundan sonraki değişikliğin en erken bu tarihte olabileceği şeklinde yorumlandı.

Erdoğan’ın çizdiği çerçeve, Gül’ün yeni bir olağanüstü kongreyle genel başkanlık koltuğuna oturmaması halinde 2015 Eylül’ünde yapılacak olağan kongreye kadar beklemek zorunda kalacağı yorumlarına yol açtı.

Erdoğan, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, partiye dönmek istediğini söyledi. Şu anda çok mümkün görünmüyor. 2015 seçimlerinden önce bir olağan kongreniz gerçekleşip orada genel olarak gelir mi? Nasıl bir siyasi resim çiziyorsunuz” sorusuna “Abdullah Beyin partiye dönmesine, şu devir teslimden sonra hiçbir mani hiçbir hal yok” yanıtını verdi. “Ama genel başkan olamayacak” denilmesi üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

“Şu anda bu şey değil. Siyasette biliyorsunuz, boşluk asla kabul etmez. İlk iş bu doğabilecek boşlukları ortadan kaldırmaktır. Atılacak adım zaten sadece buna yöneliktir. Bir de tabii partinin başında ayrı bir kişi, başbakanlıkta ayrı bir kişi bu yanlış bir olaydır. Yanlış bir süreçtir. Onun için biraz da gelecek noktasında inanıyorum ki gelecek noktasında partide de taşlar yerine çok daha iyi oturacaktır. Abdullah Beyin, partisine, partimize artık, bundan sonra, dönmesinden daha doğal, daha tabii hiçbir şey olamaz. Böyle bir adımı atması da doğaldır.”

SERPİL ÇEVİKCAN | Milliyet

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/devir-tesl...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0