Görüş Bildir
Haberler
“99.999.990 Dolar Bağış Alan Başka Bir Vakıf Var mıdır?”

“99.999.990 Dolar Bağış Alan Başka Bir Vakıf Var mıdır?”

adem kara
12.04.2014 - 13:10

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a TÜRGEV ile ilgili soru önergesi yöneltti, “Türkiye genelinde 99.999.990 dolar bağış alan başka bir vakıf var mıdır?” diye sordu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulunda bulunduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) yurtiçinden 29 milyon lira, yurtdışından ise 99.999.990 ABD doları bağış ve yardım yapıldığını açıklamış, bağış yapan gerçek veya tüzel kişilerin kimler olduğu sorusuna ise yanıt vermemişti. Tanrıkulu daha önce “hazine arazilerinin Maliye Bakanlığı tarafından TÜRGEV’e düşük bedelle satıldığı iddiaları doğru mudur?” sorusunu sormuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun şimdi yönelttiği yazılı soru önergesi ise şöyle:

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, TÜRGEV’e yurtdışından 99.999.990 dolar bağışla ilgili soru üzerine basına yansıyan bilgiler arasında şu yanıt da vardır:

“Bu bağış 100 milyon dolardır. 99,999 falan denilen bankaların online aktarma yaptıklarında aldıkları komisyondur, bu 100 milyon dolardır. Türkiye’de birçok vakıf, dernek var, bunların hangi ölçülerde bağış alıp alamayacağı yasalarla belirlenmiştir. Bu vakıf özellikle kız çocuklarına yurt yapıyor, eğitimi destekliyor.ö ifadesini kullandığı basına yansımıştır. TÜRGEV’e yapılan ‘bağış’ı savunmak için ÇYDD örneğini veren Hüseyin Çelik’in, ‘Onlar bağış almıyor mu?’ “Yolsuzluk yapmak isteyen birisi, bunu gizli saklı yapmak isteyen birisi bunu bankalar aracılığıyla böyle bir şey yapar mı? Bu gönderen belli, alan belli, hangi amaçla gönderildiği belli. 10 tane Alman vakfı sayayım, Türkiye’de bazı vakıflarla işbirliği yapıyorlar. Eğer amaç müşterekse, yapılan iş makul, meşru ve mantıklıysa gönderen kişi senden bir şey beklemiyorsa, bu bir beklenti karşılığı değilse bunu yolsuzluk gibi lanse etmek hangi vicdanla bağdaşır.”

Bu bağlamda;

1- Yasalar doğrultusunda Türkiye’de bir vakıf en fazla ne kadar tutarında ayni ve nakdi yardım almaktadır?

2- Türgev’e yapılan 99 milyon 999 bin 990 dolar bağış hangi amaçlarla kullanılmıştır?

3- Türgev’in kız çocukları için yapmış olduğu yurtların sayısı nedir? Hangi illerde kaç adet kız yurdu yapılmıştır?

4- Türgev eğitimi nasıl desteklemektedir? Öğrencilere burs verilmekte midir? Verilmekte ise, burs verilen üniversite ve lise öğrenci sayısı nedir? Bu öğrenciler hangi şehirlerde eğitim görmektedir?

5- Türkiye genelinde 99 milyon 999 bin 990 dolar bağış alan başka bir vakıf var mıdır? Varsa ismi nedir?

6- Vakıflara yapılan bağışta detay bilgisi verilmekte midir? 

DHA

Kaynak: http://zete.com/2014/04/tanrikulu-99-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0