Görüş Bildir
Haberler
‘1950'lerde Kişi Başına Düşen 0,75 Hektar Tarım Alanı, 0,34 Hektara Geriledi’

‘1950'lerde Kişi Başına Düşen 0,75 Hektar Tarım Alanı, 0,34 Hektara Geriledi’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 5 Aralık tarihinin Dünya Toprak Günü’nde, nüfus artışı, amaç dışı kullanımlar yüzünden topraktaki gerilemeye dikkat çekti. Tarım Bakanlığı tarafından yayınlanan kamu spotlarının tarım arazilerinin ne kadar güzel korunduğu algısının yaratılmak istendiğine dikkat çeken Sarıbal, 1950’li yıllarda kişi başına 0,75 hektar tarım alanı düşerken; günümüzde bu rakam 0,34 hektara gerilediğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sarıbal’ın, 7 milyarı aşan dünya nüfusunun 800 milyondan fazlasının açlık çektiği, yarısından fazlasının ise yeterli gıdadan ve temiz sudan yoksun olduğunu vurguladığı açıklaması şöyle:

Nüfus Artışı Büyük Etken

Nüfus Artışı Büyük Etken

1950’li yıllarda kişi başına düşen tarım alanı 0,75 hektar iken; nüfus artışı ve özellikle 1980’lerden sonra artan amaç dışı kullanımlar nedeniyle günümüzde bu rakam 0,34 hektara gerilemiştir.

Tarım İzni Verilen Kısım Yüzde 54

Tarım İzni Verilen Kısım Yüzde 54

Ülkemizde toprağın, tarım arazilerinin amacına uygun bir şekilde kullanılmasından sorumlu olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine göre; son 10 yıllık süreçte 1,1 milyon hektar tarım arazisi için tarım dışı amaçlı kullanım izni talebi edilmiş, bunun 573.541 hektarlık (yüzde 52) kısmına uygun görüş verilmiştir. İzin verilen tarım arazilerinin yüzde 34’lük kısmı verimli tarım arazilerinden oluşmaktadır.

Kamu Spotları Yanlış Yönlendiriyor

Kamu Spotları Yanlış Yönlendiriyor

Bu veriler veriler toprağın ve tarım arazilerimizin ne denli korumasız olduğunu açıkça göstermektedir. Buna karşılık, her gün hemen her TV kanalında gösterilen ve söz konusu Bakanlık tarafından hazırlanmış kamu spotları ile tarım arazilerinin ne kadar güzel korunduğu algısı yaratılmaya çalışılmaktadır.

Amaç Dışı Kullanımı Teşvik Eder Nitelikte Kararlar

Amaç Dışı Kullanımı Teşvik Eder Nitelikte Kararlar

Son yıllarda gerçekleştirilen yasal düzenlemeler tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını teşvik eder niteliktedir. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı yasa ile büyükşehir belediyesi sayısı 30’a ulaşmış ve belediye sınırı il sınırına genişletilmek suretiyle yaklaşık 16 böylelikle tarımsal üretimde kullanılan arazilerin sanayi ve konut alanı olarak kullanılmaları kolaylaştırılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2,6 Milyon Hektarlık Tarım Arazisi, Ekilmekten Vazgeçildi

2,6 Milyon Hektarlık Tarım Arazisi, Ekilmekten Vazgeçildi

Yine aynı şekilde 6552 sayılı torba yasanın 112. maddesi ile Mera Yasası’na mera alanlarının kentsel dönüşüme açılabileceği imtiyazı eklenmiştir. AKP’li yıllarda uygulanan tarım politikaları da topraklarımızın amacı doğrultusunda değerlendirilmesinin önünde engel oluşturmuştur. Son 10 yıllık süreçte çiftçimiz yaklaşık 2,6 milyon hektarlık tarım arazisini ekmekten vazgeçmiştir.

Emek ve Üretim Odaklı Tarım Programı

Emek ve Üretim Odaklı Tarım Programı

Üreticilerimizin tarım desteği alabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları gerekmektedir. Aynı dönemde ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayımız 2,8 milyondan 2,2 milyona gerileyerek 600 bin kişi azalmıştır. Öte yandan iklim değişikliği insanlığın önündeki en önemli sorunların başında gelmektedir. Bu kapsamda yaşanacak kuraklık, sel ve fırtına gibi olumsuzluklar tarımsal üretimi de olumsuz etkileyecektir. Gittikçe artan nüfusu besleyebilmek için öncelikle tarım arazileri ve meralarımızın amaç dışı kullanımını kolaylaştıran yasal düzenlemeler bu alanların korunması kapsamında revize edilmelidir. Ayrıca topraklarımızın kirletilmesinin önüne geçilmelidir. Uygulanan tarım politikaları gözden geçirilmeli; kendi insanımızın ihtiyaçlarına ve ülkemizin ekolojik (toprak, iklim) şartlarına uygun; emek ve üretim odaklı bir tarım programı uygulanmalıdır.”

Zete

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
9
7
3
0
0
0