Yeni Kazananlar Toplanın! KYK Yurt ve Burs, Kredi Başvurusu İçin Detaylı Rehber

YKS sonuçlarının açıklanması ile birlikte bir eğitim-öğretim dönemi için daha hazırlıklar başladı. Yeni kazanan öğrencilerin merak ettiği soruların başında KYK burs ve yurt başvurularının nasıl yapılacağı geliyor. KYK burs ve yurt başvurusu nasıl yapılır, ödemeler ne zaman yapılır ve hangi durumlarda kesilir? Gelin hep birlikte öğrenelim. 

Üniversiteye yeni yerleşen arkadaşlarımız için hazırladığımız bu içeriğe de mutlaka göz atın;

Üniversiteye Yeni Yerleşen Mini Mini 1'lerin Kulaklarına Küpe Olacak 19 Tavsiye

1) KYK yurtları nasıl? Fiyatları ne kadar?

Kredi ve Yurtlar kurumu 81 il, 152 ilçe ve 2 yurtdışında olmak üzere 500'den fazla yurtta, hizmet veriyor. Yurtlarda aylık ücret ödenerek barınılır. Yurdun fiziki yapısı ve barınma durumuna göre farklı yurt ücreti uygulanmaktadır. Standart v e özel nitelikli yurtlar olmak üzere iki tip yurt bulunur. Yaz okulu veya stajı için kalmayacaksanız Temmuz ve Ağustos ayı yurt ücretlerini ödemiyorsunuz. 

KYK aylık yurt ücreti 168 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca standardı yüksek, özel nitelikli yurtların aylık ücreti 180-285 TL arasındadır. K.K.T.C’de bulunan yurtların ise aylık ücreti 300 TL’dir.

📌 KYK yurt başvurusu nasıl yapılır?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavına girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık, birinci sınıf öğrencileri ile ara sınıf öğrencilerinin yurt başvuruları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınav sonuçları açıklandıktan sonra e-devlet portalı üzerinden yapılmaktadır. Normal öğrenim süresinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrencilere bir öğretim yılı daha yurtlarda barınma imkânı sağlanır, bu öğrenciler ara sınıf öğrencileri ile birlikte başvuru yapacaklardır. 

E-Devlet KYK yurt başvurusu için tıklayın.

📌 KYK yurt başvuruları ne zaman başlıyor?

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sinan Aksu, '3 Eylül'de üniversite kayıtları başlayacak, aynı gün bizim de yurt müracaatlarımız başlayacak.' dedi. Aksu, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları doğrultusunda öğrenci yerleştirme takvimine uyumlu şekilde yurtlara başvuru ve kayıt işlemlerinin gerçekleştirileceğini söyledi.

📌 KYK yurt başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

Yurtlara kabulü açıklanan öğrencilerin kesin kayıt yaptırma aşamasında hazırlaması gereken belgeler;

  • Varsa öncelik belgesi,

  • 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf,

  • %40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor,

  • Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/ dekontu,

  • 18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Aile İzin Onay Belgesi,

  • Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi, kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde teslim edilmelidir,

  • Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybederler.

2) KYK burs ve kredi ücretleri nasıl?

KYK burs ve kredi ücretleri aynı miktarda yatıyor. Her yıl başında zamlanıyor. Güncel burs ve kredi ücretleri şu şekilde;

  • Lisans ve önlisans bölümlerinde okuyan öğrenciler 2018 yılında 470 Türk Lirası alıyor.

  • Yüksek lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler 2018 yılında 940 Türk Lirası alıyor.

  • Doktora bölümlerinde okuyan öğrenciler 2018 yılında 1410 Türk Lirası alıyor.

📌 KYK burs ve kredi başvuruları ne zaman başlıyor?

KYK burs ve kredi başvurularına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmazken geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda KYK burs ve kredi başvurularının kasım sonu, aralık başı gibi alınması planlanıyor. İlk kez üniversiteye kayıt yaptırım burs alacak olan adaylar 2019 yılı Ocak ayında ilk burs ücretlerini alacak.

Kayıtlar e-Devlet üzerinden alınıyor. Başvuru sırasında öğrenciden ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler talep ediliyor ve bu bilgiler kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılarak teyit ediliyor.

Yapılan değerlendirme sonucunda bütçe durumuna göre belirlenen sayıda öğrenciye burs veriliyor, durumu mevzuata uygun diğer tüm öğrencilere ise öğrenim kredisi veriliyor.

📌 KYK burs ve kredi için bilinmesi gereken diğer faydalı bilgiler ise şu şekilde 👇

Burstan yararlanacak öğrenciler,

  • Ön lisans öğrencileri, 

  • Lisans öğrencileri, 

  • İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.

  • Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez) 

  • ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler, 

  • Kurum Kuruluş Kanunu gereği, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler, 

Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;

  • Ön lisans öğrencileri, 

  • Lisans öğrencileri, 

  • İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile kayıt yaptıran öğrencilere (intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),

  • Yüksek lisans (Master ve Doktora) öğrencileri, öğrenim kredisinden yararlanabilirler.

Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Belirtisi Olan Karşılıksız Burs Veren 15 Vakıf

Popüler İçerikler

ODTÜ'lü Profesörün Canlı Yayında 'Torpil' İsyanı: "Çocuk Sınavı Kazanıyor, Almıyorlar"
Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Annesini Aramak için Müge Anlı'ya Çıktı!
Fatih Altaylı'dan Kendisine "Sözde Gazeteci" Diyen Hakan Ural'a Duyanları Dumur Eden Cevap
YORUMLAR
02.09.2018

Arkadaşlar bu sene üni 3.sınıfa başlayacağım kyk çıkana kadar hiçbir yurdu apartı beğenmedim inanın tam anlamıyla beğenmeniz de zor yarı özel kykda kalıyorum kasım ayından beri 258 tl ve inanın çok memnunum 4 kişilik oda yataklar baza ve bizim sistemde yeni yapıldığı için odanızın içinde koridor var o aralıkta çalışma masalarınız ve gardrop var ve odanızla arasında kapı var yani gecenin bi yarısı bile kalkıp rahatlıkla dersinizi çalışabilirsiniz odanın kapısını kapatıp banyo tuvalet odanın içinde ve ikisi de ayrı yemekleriniz gayet güzel ve çok çok uygun her gün temizlik yapılıyor ve saolsun kaldığım yurttaki ablalar çok anlayışlı ve iyiler biz de onlara yardımcı oluyoruz odayı kirletmemeye özen göstererek mutlaka başvuru yapın derim çıkarsa yerinize gidip bakarsınız duruma göre istemezseniz de zorunda değilsiniz tabiki de ama mutlaka öneririm bu fırsatı kaçırmayın çünkü size oldukça fazla para kalıyor onu da kendi yaşamınıza eğlencenize vs

02.09.2018

harcayabiliyorsunuz ayrıca aileye mesaj gitme durumu yok izin alınca hiçbir şekilde çok acil bir şey olursa hastalık vs sizin izninizle aranıyor 75 gün izin hakkınız var ve buna haftasonları resmi günler yazın ve yarıyıl tatili dahil değil kesinlikle değerlendirmenizi öneririm.

01.09.2018

Kıbrısta kyk yurdu 300 tl olsa nolur. Ekmek bile 2,5 tl olduktan sonra :D

31.08.2018

Bu yurt için nere ile görüşme yapmamız gerek ya

02.09.2018

3 eylül yani yarın kyk yazıp internete ordan başvuru yapabilirsiniz.

TÜM YORUMLARI OKU (8)