Yarınlar Böyle Aydınlanacak! Öğretmen Çift, Köy Okullarını Gönüllü Dolaşıp Bilim Eğitimi Veriyor

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, 25 yıllık sınıf öğretmenleri Zeynep (45) ile Ali Hasırcı (46) çifti, geçen yıl başlattıkları 'Bilimi seviyor, bilimi keşfediyorum' projesi kapsamında, gönüllü olarak her gün bir köy okuluna gidip, bilimsel projeler yapıyor. Şimdiye kadar 33 okulda 525 öğrenciye ulaşan çiftten Ali Hasırcı, 'Öğrencilerin gözlerindeki ışıltı her şeye değer. İçlerinden bir tanesini değiştirmiş olsak, birinin hayatına dokunmuş olsak, ülkemizin hayatına dokunmuş olacağını düşünüyoruz' dedi.

Şehit Hasan Yağlı İlkokulu'nda sınıf öğretmeni Ali Hasırcı, Öğretmen Akademisi Vakfı aracılığıyla çocukların gelişimine ve bilimsel çalışmalar yapmasına yardımcı bilim setleri edindi. Kendi sınıfındaki öğrencileriyle bilimsel çalışmalar yapan Hasırcı, aynı uygulamayı aynı okulda görevli eşi Zeynep Hasırcı'nın sınıfındaki öğrencilere de uyguladı. Çocuklarla arabalar, çamaşır makinesi, lamba, sese duyarlı ışıklar, asansör, araba park sensörleri gibi çalışmalar yapan Hasırcı çifti, Çaycuma Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurarak çalışmalarını 'Bilimi seviyor, bilimi keşfediyorum' projesi altında köy okullarına taşımak istediklerini ve bunu gönüllü olarak maddi destek beklemeden yapmak istediklerini iletti.

Proje beğenilince ilçe merkezinde de davetler geldi

Hasırcı çifti, kaymakamlığın verdiği izinle geçen yıl 33 okulda, 3'üncü ve 4'üncü sınıfta eğitim gören 525 öğrenciye ulaşarak bilimsel projeler yürüttü. Projenin beğenilmesiyle ilçe merkezindeki okullardan da öğretmenlere davet geldi. Öğrencilerin istekleri üzerine gittikleri okullara tekrar gitmeye başlayan öğretmen çift, talep üzerine projeyi bu yıl da sürdürmeye karar verdi.

Okuldan çıktıktan sonra 3 saat gönüllü eğitim veriyorlar

Öğretmen Ali Hasırcı, görevli oldukları okuldan mesai bitiminde çıktıktan sonra bilim setlerini yanlarına alarak, kendi araçlarıyla her gün bir köy okuluna bazen de ilçe merkezindeki okullara giderek, yaklaşık 3 saat öğrencilerle birlikte olduklarını söyledi. Hasırcı, öğrencilerin heyecanı ve gözlerindeki ışıltının tüm emeklerine değdiğini dile getirdi.

"İçlerinden bir tanesini değiştirmiş olsak, ülkemizin hayatına dokunmuş olacağız"

Bilim setleriyle sınıfında başladığı eğitimden çok güzel dönüşler aldığını  kaydeden Hasırcı, şöyle konuştu: 

'Çocuklar sürekli proje üretmek istiyorlar, eve gitmek istemiyorlardı. Bu konuyu eşime anlattım. Bunu eşimin sınıfında da uyguladık. Orada da aynı duygu ve düşünceler gelişti. Sadece kendi sınıflarımızda uyguladığımızda diğer çocuklara haksızlık olacağını düşündük. Bunu bir projeye dönüştürdük. Kaymakamlıktan ve ilçe milli eğitim müdürlüğünden izin alarak bu çalışmayı köylerdeki öğrencilere ulaştırdık. Haftanın her günü köylere çıktık eşimle birlikte. Her gün bir köye gittik. Çocuklara bilimsel düşünmelerin geliştirmeye yönelik çalışmalarda bulunduk.Çocuklar çok merakla bizi kapılarda bekliyorlardı. Bizi öperek sarılarak okullarından uğurluyorlardı. Zorluklar da oluyor tabi. Hasta oluyorsunuz. Yağmur, kar oluyor. Şimdiye kadar hiç yılmadık. Her öğrenciye ulaşmak istedik. Çünkü onlar ülkemizin geleceği .Birileri bir şeyler yapmalı. Biz üzerimize düşeni yaptığımızı düşünüyoruz bu şekilde. Çünkü o öğrencilerin gözlerindeki ışıltı her şeye değer. İçlerinden bir tanesini değiştirmiş olsak, birinin hayatına dokunmuş olsak ülkemizin hayatına dokunmuş olacağını düşünüyoruz.'

"Bilimin olduğu yerlerde mutluluk ve huzur var"

Zeynep Hasırcı, 2 çocuğunun bulunduğunu ve kendi çocuklarından daha çok bu projeyle ilgilendikleri günler olduğunu belirterek, 'Proje sayesinde bir sürü insanlarla tanıştık. Her köyde bir öğrencim oldu. Pazarda sokakta karşılaştığım çocuklar bana 'Öğretmenim' diye sesleniyor. 25 yıllık öğretmeniz. Bu duygular bizi zaten yeterince memnun ediyor. Bilginin bilimin olduğu yerlerde mutluluk, huzur var. Bilgisizliğin olduğu yerlerde acı var. Bunu yıllar önce keşfettik ve bunun farkındayız. Bunun için bu proje bizim için çok önemli, çok değerli. Devam ettirebileceğimiz yere kadar devam ettirmek istiyoruz' dedi.

Projenin uygulandığı Güzelyaka Köyü İlkokulu'nun öğretmeni Serkan Çelebioğlu, çocukların Ali ve Zeynep öğretmenin geleceğini duyunca heyecandan okul kapısında beklemek istediklerini söyledi.

"Öğrenciler bilimle uğraşarak kendi yeteneklerinin farkına varıyor"

Projenin, çocuklar üzerinde çok olumlu etkiler bıraktığını belirten Çelebioğlu, 'Köy okullarında bizler öğrencilerimizin bu tür etkinliklerle deneyim kazanmalarından çok memnun oluyoruz. Bu tür etkinlikleri yaparak, uygulayarak, bilimle uğraşarak kendi yeteneklerinin farkına varıyorlar. Kendilerini keşfediyorlar bir nevi. Öğretmenlerimizin yaptığı çok basit bir şey değil. Köylerde her zaman havalar güzel olmuyor. Onlar yağmur, çamur demeden söz verdikleri okula ulaşmak için kendi araçlarıyla okullara gelip çocuklarla birlikte oluyorlar' diye konuştu.

Zeynep ve Ali Hasırcı öğretmenlerin projelerini kendi ağızlarından dinlemek için 👇

Popüler İçerikler

Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
Fatih Altaylı'dan 'Restoran Boykotu' Tavsiyesi! 'Gerekli Bir Silahtır, Kullanıp Atılacak Bir Şey Değil'
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
YORUMLAR
08.10.2018

Köy okulu diyonuz da maalesef böyle deneysel eğitimi şehir merkezindeki okullar bile vermiyor ki imkanları olup laboratuvarları ve ekipmanları olduğu halde.Keşke ülkemizdeki fizik,kimya,biyoloji gibi dersleri çocuklara bir test kağıdından fazlası olduğunu gösterebilsek.

Pasif Kullanıcı
08.10.2018

İsmini hatırlayamadığım ilkokul 1. sınıf öğretmenim hayatımdaki en büyük etkiyi yaratmış insandır.Her sabah beni balkonda bekleyip , alış veriş yaptırıp, kahvaltısını yapmadan önce merdivene diz çöküp aldıklarımın matematiksel hesabını yaptırırdı bana. Matematiğin ilk ilkelerini öğretmenim aracılığı ile somun ekmek ve yumurta üzerinden çözmüştüm.(Edit:Ellerinden öperim)

09.10.2018

keşke herkes zevk aldığı eğlendiği meslekte çalışabilse...

12.10.2018

Türkiyede o kadar yatacak yer yok.

TÜM YORUMLARI OKU (4)