Sanayinin Devleri Borca Çalıştı: Şirketler 2018'de Kârlarının Yüzde 90'ını Borç İçin Kullandı

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 'Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 Araştırması' sonuçlarına göre, Türkiye'nin dev şirketleri geçtiğimiz yıl elde ettikleri kârın yüzde 90'ı ile borç ödedi.

Papaz Brunson krizinin etkisi

Kurdaki dalgalanmaların etkisi, Türkiye'nin büyük şirketleri üzerinde etkisini sürdürüyor. DW Türkçe'den Aram Ekin Duran'ın haberine göreİstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 'Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 Araştırması'nın verileri, dev şirketlerin 2018 yılı kârlarının yüzde 90'ını borç ödemek için ayırdı.

Bu tablo, Papaz Brunson süreci sonrası ortaya çıkan kur krizinin şirketlere nasıl bir darbe vurduğunu da gözler önüne serdi.

2012'de yüzde 34 olan finansman giderlerinin payı yüzde 88,9 oldu

Türkiye’nin dev şirketlerinin borç miktarı, 2018 yılında kârların da neredeyse tamamen erimesine neden oldu. 

İSO-500 şirketlerinin borçlarını ifade eden finansman giderlerinin faaliyet kârı içindeki payı 2018'de yüzde 49,8'den yüzde 88,9'a yükseldi. Böylelikle şirketlerin borç ve faizlere ayırdıkları para son 1 yılda yüzde 172 artmış oldu. 

Bu oran 2012 yılında yüzde 34,1 düzeyindeydi.

En büyük sanayi şirketi TÜPRAŞ

İSO-500 araştırmasının sonucuna göre, Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi üretimden satışlarda 79 milyar liralık geliri ile TÜPRAŞ oldu.

Ekonomist Sönmez: '2019'da yeni yatırım yapılamaz'

Özellikle enerji şirketlerinden borç sorununun ciddi bir problem olduğunu söyleyen ekonomist Mustafa Sönmez, konuyla ilgili şunları söyledi:

''Eskiden olsa, böylesi kötü bir durum karşısında sanayici tozu dumana katardı. Şimdi utangaç açıklamalarla geçiştirmeye çalışıyorlar. Ama ne olursa olsun görünen o ki, 2019’da da sanayicilerin yeni yatırım yapması mümkün olmayacak.''

Popüler İçerikler

Kim Milyoner Olmak İster'de 5 Milyon TL'lik Ödül İlk Kez Kazanıldı!
Yaş Farkı Olay Olmuştu: Su Burcu Yazgı Coşkun, Burak Deniz'li Dizi Hakkında İlk Kez Konuştu!
Cübbeli Ahmet Hoca Kalp Krizi Geçirdi: Hastaneye Kaldırılan Cübbeli Ahmet Hoca’ya Anjiyo Yapılacak!