Mevduat Hesaplarına Vergi Düzenlemesi: TL Düşürüldü, Döviz Yükseltildi

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türk lirası mevduat hesaplarından alınan vergi oranı düşürüldü. Bir yıldan uzun vadeli mevduat hesaplarında oran sıfırlandı. Döviz mevduatından alınan vergi oranlarında ise artışa gidildi. Peki bu ne anlama geliyor? Uzmanlara göre bu adım, TL mevduat hesaplarına teşvik anlamına geliyor. Uygulama üç ay süreyle geçerli olacak.

Yeni Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

📌 Türk Lirası mevduatında 6 ay vadeye uygulanan vergi oranı yüzde 5 oldu.

  • 1 yıla kadar vadeli Türk Lirası mevduat hesabında stopaj oranı yüzde 3'e indirildi.

  • 1 yıldan uzun vadeli Türk Lirası mevduat hesaplarında yüzde 10 olan vergi oranı sıfırlandı.

📌 6 aya kadar olan döviz mevduatı vergi oranı yüzde 20’ye yükseldi.

  • Vadesiz veya 1 yıla kadar vadeli döviz hesaplarında stopaj oranı yüzde 16'ya çıkarıldı.

  • Vadesiz veya 6 aya kadar vadeli döviz hesaplarında stopaj oranı yüzde 20'ye yükseltildi.

  • 1 yıldan uzun vadeli hesaplar için belirlenen yüzde 13'lük oranda ise değişiklik yapılmadı.

Aynı kararla, katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kâr paylarından yapılan tevkifat oranları aynı şekilde düşürüldü.

Belirlenen oranlar bugün itibarıyla üç ay için geçerli olacak. Süre bitiminde karardan önce yürürlükte olan tevkifat oranları uygulanacak.

Popüler İçerikler

Bir Dönemin En Parlak İş Fikriydi: İnternet Kafeler Mazi Oluyor!
Kim Milyoner Olmak İster'de 5 Milyon TL'lik Ödül İlk Kez Kazanıldı!
Açıklama Geldi! Hz. Meryem Olduğunu İddia Eden Kadının Görüntüleri Gündem Oldu!
YORUMLAR
31.08.2018

Artık battığımızın garantisidir. Devlet yavaş yavaş bankalardaki paralara el koyacak haber vermek benden gerisi sizden. Bu bir vatan kurtarma hareketi değildir. Bu hükümetin yanlışlarını bize ödetmeye çalışmasının bir yan etkisidi. Sakın bu gaza gelmeyin bu vatanın 250 milyar dolar borcu var ve köprüler hala dolarla ve bunu isteseler değiştirirler ama yandaşlarına söz verdiğinden ve dış bankalara bu yandaşlara kefil olan ülke olduğunda bu tamamen onların suçu. Sakın kimse vatan milet sakarya demesin ilk önce yavuz sultan köprüsünü TL çevirsin

31.08.2018

👍👍

31.08.2018

Aklı kıtlar için büyük bir haber.

31.08.2018

Hiç bir olumlu etkisi olmayacak düzenlemedir efendim. İnsanlar mevduatlarını TL'de tutarken faizi, dövizde tutarken kur farkını düşünüyorlar. Zaten dövize verilen faiz %0.5 - %1 arasında. Bundan kesilen vergi eskiden %18di, şimdi %20'ye çıktı. Yani 1000 doların varsa yılsonunda 1004.1 doların olacakken 1004 doların olacak artık. Ama bir yandan bu haberin verdiği güvensizlik hissi var. Bu haberi okuyan az bilgili bir yatırımcı "Bunlar bu kurallarla zırt pırt oynuyor, yarın bi manyaklık yaparlarsa ne yaparım" diyerek dolarını bankadan çekip yastık altına döner. Yastık altındaki para da ne kredi olarak verilir, ne borç öder. Hiç bir işe yaramaz.

TÜM YORUMLARI OKU (12)