İnsan ve Robot Bir Arada: Yapay Zeka Hangi Alanlarda Kullanılmaya Başlandı Biliyor musunuz?

Yarının dünyasında robotların birçok şeyi bizden daha hızlı, daha etkin ve daha iyi yapabileceğine inanılıyor. Kimilerine göre bu bir felaketin, duygusuz ve iletişimsiz bir dünyanın habercisi. Kimilerine göre teknoloji çağının çığır açışının göstergesi. Peki siz hangi sektörlerin yapay zekâdan birebir nasibini aldığını biliyor musunuz? The Sun'dan derledik...

Bir zamanlar hayalini bile zor edebildiğimiz yapay zekalı, öğrenebilen ve kendini durumlara adapte edebilen bilgisayarlar artık hayatımızın içinde!

Peki ilerlemeler hangi sektörlerde en hızlı şekilde devam ediyor? İnsan ırkı robotları ne gibi işlerde kullanıyor? 

Savunma ve silah sanayinde, Kalashnikov markasından Enforcement Droid 209 adlı robot. İki bacak üzerinde yürüyüp roket atabiliyor.

Robot ve insanlar arasında Terminatör filmindeki gibi bir savaşın gerçekleşmesi olası mı?

Oyun sektöründe, AlphaZero arka arkaya milyarlarca kez satranç oynadı, oyunun kurallarını ve stratejilerini analiz ederek kendi kendine öğretti.

AlphaZero, dünyanın şampiyon satranç yazılımı Stockfish 8'i yenebilecek seviyede satranç biliyor. 

Fizikçi yazar Prof. Max Tegmark şunları ifade ediyor: 

Yapay zeka, oyun tahtalarından öteye gidecek ve en iyi insan strateji geliştiricilere bile meydan okuyacak, örneğin yatırım, politika ve askeri stratejilerde bile. Çünkü bu tip gerçek hayat strateji meseleleri genellikle insan psikolojisi tarafından gereğinden zor hale getiriliyor.'

Cinsellik ve ikili ilişkiler: Harmony, dünyanın ilk, anatomisi tamamen oturtulmuş yapay zeka robotu.

Los Angeles'ta Realbotix firması tarafından geliştirilen Harmony robotları, gülümseyerek veya kullanıcı ile flört ederek duygusal bağlar oluşturabiliyor. Firmanın iddiasına göre, Harmony bir insanın bir makineyle kurabileceği en eğlenceli duygusal iletişimi sunuyor. 

Robotik etiği uzmanı Dr. Kathleen Richardson'a göre Harmony çok tehlikeli bir ortam yaratıyor. 'Gerçek hayatta kadınların kendi düşünceleri ve arzuları olur,' diyor.

Sağlık sektöründe, İngiltere Sağlık Bakanlığı uzun süredir robotlar ile ameliyatlar gerçekleştiriyor.

Da Vinci Xi cerrahi robotu, meme cerrahisinde ameliyatlar yapıyor. Fakat bu robotların kendi zekaları yok, uzaktan insan cerrahlar tarafından kullanılıyorlar.

Öte yandan yapay zeka geliştikçe, bu robotlar karmaşık işleri kendi kendilerine yapabilecek, ileri düzeyde tanı koyma becerisine sahip olacaklar. 

Prof. Tegmark şöyle anlatıyor; 'Veri hataları yüzünden yaşanan ölümlerin sayısına inanamazsınız. Yani sağlık sektöründe 10 kat daha fazla hayat kurtarabileceğiz. Ayrıca verilerin gizli tutulması da çok daha sağlıklı olacak.'

İş dünyasında ise artık yapay zeka çok daha geniş alanlarda kullanılıyor ve robotlar birçok işi üzerine almış durumda.

Amazon kuryelerini drone'lara çevirmek için çalışıyor. İmla kontrolü yapan editörler yerine artık Grammarly var ve birçok şirket robotları kullanarak telefonla arama gerçekleştiriyor.

Bu gördüğünüz akıllı robotlar ise, Ikea'dan alınmış bir sandalyeyi başarılı bir şekilde monte ettiler. Fama adlı bir program yapay zeka kullanarak iş başvurusu yapan kişilerin sosyal medya hesaplarını saniyeler içinde tarıyor ve kişinin şirkete olabilecek potansiyel riskini ölçüyor.

Yazı ve edebiyat çalışmalarında, bilim insanları Shakespeare gibi yazabilen yapay zekalar geliştirdi.

2.600'den fazla şiir, çevrimiçi bir veri tabanından bir yapay zekaya beslendi ve kendi sonesini yazması beklendi. Bu robot aynı zamanda insan el yazısını taklit etme yeteneğine sahip 

Diğer yapay zeka programları ise, hayali bir Harry Potter kitabı özeti çıkardı, haberlerin, hava raporlarının ve futbol maçlarının haber metinlerini yazmayı öğrendi. LA Times'in kullandığı bir yapay zeka, bir deprem olur olmaz haber olarak hazırlayıp verebiliyor.

Alışveriş dünyasının devi Amazon, 2016 yılında İngiltere'de bir drone kullanarak teslimat yaptı.

İnternet üzerindeki birçok algoritma, kullanıcı odaklı çalışarak birçok veriye kolaylıkla ulaşabiliyor. Kullanıcılar çok yakında, 'akıllı aynalar' sayesinde soyunma odalarında kendilerini birden fazla kıyafeti kolayca denerken görebilecekler. Aslında bu teknoloji Topshop ve Gap tarafından denenmeye başladı bile. 

Amazon ise Amerika'da akıllı sistemleri sayesinde ürün teslimatı ve fiş/faturalarda insansız işlemler yapıyor.

Güvenlik konusunda ise Dubai şehir merkezinde bu robot polisi görmek mümkün.

Gelecekte yapay zeka sadece sokakta güvenlik için değil, suçların araştırılması ve çözülmesi için de kullanılacak. Güvenlik kameralarından alınan veriler hızla işlenecek ve soruşturma süreci hızlanacak. Taciz veya tecavüz suçlarında ise telefon, bilgisayar veya diğer dijital kayıtlara bakılması kolaylaşacak.

Ulaşımda da yapay zekanın yaygınlaşması hızlanıyor. Trafik kazalarının %90'ı insan hatasından kaynaklanıyor ve kendi kendine gidebilen araçlar sayesinde bunun azaltılması planlanıyor.

Elon Musk'ın geliştirdiği teknolojileri tüm dünya heyecanla beklemekte!

Askeri sistemler, içinde insan bulunmadan çalışabilen 'ölüm makineleri' geliştirmeye devam ediyor.

Silahlı drone araçlarının programlanması ve bir suikast gerçekleştirilmesi artık çok kolay. İnsansız hava saldırıları günümüzde çok yaygın hale gelmiş durumda. 

Gelecekte ise bu tür saldırılar, minimal insan kontrolü olarak geçekleştirilebilecek. Yapay zekanın en korkutucu alanlarından biri de bu!

Diller ve diller arası iletişim yapay zeka sayesinde çok daha akıcı ve kolay hale gelecek.

Google Translate uygulaması 27 tane dili anında tercüme edebiliyor, sokak tabelalarını, malzeme listelerini, kullanım kılavuzlarını ve diğer yazı türlerini algılayabiliyor.

Google'ın Pixel Buds adlı kulaklıkları, gerçek zamanlı tercüme yapabiliyor. Yine Google'ın akıllı ev hoparlörleri yapay zeka kullanarak konuşmaları anlayan ve ev içi işlemleri gerçekleştiren ilk robot oldu.

Popüler İçerikler

Kardeşlerim'in Başrolüydü... Burak Deniz'in Yeni Dizisindeki Partnerinin 15 Yaş Küçük Olması Tepki Çekti!
Survivor'dan Elenen Bozok Şok İddialarda Bulunduğu Nagihan Hakkında "Şakşakçı" Dedi!
Adana'da Skandal Görüntüler: Kesilmiş At ve Eşek Kalıntıları Kanalda Bulundu!
YORUMLAR
10.09.2018

Peki bunlar olduğunda , insanlar ne yapacak?. Şimdiden milyonlarca insan işsiz.

Buraya yazıyorum. I Robot filmi gerçek olacak..

10.09.2018

dün şurdaki filmi seyrettim. yapay zekanın ne kadar tehlikeli olabileceğini anlatıyor :) Yani bu yapay zekalara bir arka kapı koymak lazım :D http://www.kodstrap.com/makale/film-yorumu-cok-basarili-bir-bilim-kurgu-upgrade-2018

TÜM YORUMLARI OKU (6)