İndirime Girdiğinde Satın Alırken Durup Bir Düşünmemizi Gerektiren 13 Gıda Ürünü

Her şeye gelen zamlarla çoğumuz maddi konularda sıkıntı yaşıyoruz ve bazı ürünlerin en ucuzunu bulup almaya çalışıyoruz. Çoğu ürün için ucuzuna kaçmak hatta market market indirimleri takip etmek zararsız olabilir. Fakat özellikle bazı gıda ürünlerinde sağlığımız için dikkat etmemiz gereken durumlar var. Bu ürünlerin ucuz olanları ya kalite bakımından sorunludur ya da son kullanma tarihi gelmiş ürünlerdir. Tüketim gününe az kalmış ürünleri kısa zamanda kullanmayacaksanız zaten bozulacak ve paranız da çöpe gitmiş olacak.

Bazı gıda ürünlerinin sezon sonu olmamasına rağmen neden indirime girdiklerini merak ettiniz mi?

Bazı marketlerde indirim reyonu olur ve farklı türden ürünler burada normalden daha uygun fiyata satılır. Hatta bazıları marketlerde 'mor etiketli ürün' adı altında son kullanma tarihinin üzerinden ya da ambalajın hasar görmüş kısmından geçen bir etiketle satışa sunulan ürünler bulunmakta. Bu ürünler cebimize cazip gelse de satın alırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar olduğunu unutmamalıyız.

1. Önceden kesilmiş meyve veya sebzeler

Önceden kesilmiş meyve ve sebzeler muhtemelen bozulmak üzere olan ve kullanım süresi çok kısa olan ürünlerdir.  Son kullanma tarihini kontrol edin ve satın almadan önce tazeliği garantilemek için paketi inceleyin. Hemen kullanmayacaksanız belki daha pahalı ama daha taze olanlara yönelmeniz daha iyi olacaktır.

2. Avokado

İndirime girse de alamıyoruz tabii ama alabilenler için bu bilgilendirmeyi de yapalım. Avokadoyu indirimdeyken, eğer aynı gün içerisinde kullanacaksanız satın alın. Yoksa muhtemelen yumuşamış olan avokado birkaç gün içerisinde kararacak ve acımsı bir tada kavuşacak. Avokadonun yumuşak yeniyor olması onun hiç bir zaman bozulmayacağı anlamına gelmez. Fazla kararıp acılaştığında bozulduğunu anlayabilirsiniz.

3. Kırmızı et ürünleri

Fiyat ne kadar iyi olursa olsun, hayvansal ürünler söz konusu olduğunda kalite önemlidir. Yüksek kaliteli et, yani organik, otla beslenen, otlaktan yetiştirilenlere biraz daha fazla harcamak en iyisidir. Bir de şimdi şarbon falan. Aman dikkat!

4. Çiftlik balıkları

'Deniz balığı' olarak adlandırılan çiftliklerde yetiştirilmeden tezgaha gelen balıklar daha besleyici. Balığın besleyiciliğinden yararlanmak için deniz olanları seçmeniz öneriliyor.

5. Tahıl / Mısır gevreği

Şekerli, rafine edilmiş tahıllar sabahları güne başlamanın en iyi yolu değildir. Daha doğal olanını seçmeniz önemlidir.

6. Önceden dilimlenmiş, işlenmiş, paketli ürünler

Önceden dilimlenip paketlenen ürünler üzerinde yapılan bir araştırmadamikroorganizma sayısının özellikle muhafaza süresinin 14. gününden itibaren artış gösterdiği gözlenmiş.

7. Kuru pasta vb. ürünler

Olabildiğince kaçınmanız gereken bu tarz şekerli ürünleri alırken, öncelikle tatmanız öneriliyor. Çünkü çoğu ürün bayatladığında kendini fiziksel olarak belli etmiyor.

8. Fındık ezmesi

Zaten pahalı olan fındık bir de böyle sürülebilir bir hale dönüştüğünde iyice cep yakıyor. Fakat fındık ezmelerinin bazılarında farklı yağ ve koruyucu ürün kullanılabiliyor. İçeriğini kontrol etmeniz öneriliyor.

9. Yumurta

Uygun ortamda ve doğru şekilde üretilmeyen yumurtalar alerjik reaksiyonlara, sindirim sistemi bozukluklarına, hatta mikrobiyolojik sorunlara neden olabiliyor.

10. Süt

Süt de aynı yumurta gibi doğru koşullarda üretilmezse birçok sağlık problemine neden olabilmekte. Özellikle dışarıdan ambalajsız şekilde alınan sütlerde bazı zararlı maddelerin bulunabileceği, ambalajlı ürünlerde ise son kullanma tarihinin yaklaşmış veya ambalajının hasar görmüş olabileceği için dikkatli olunması gerektiği belitriliyor.

11. Paketli ekmekler

Paketli ekmekler diğer çoğu ürün gibi genellikle son kullanma tarihine yakın zamanda indirime girer. Paketi kullanmadan önce taze olduğundan emin olmak için paketin üzerindeki tarihi kontrol edin.

12. "Koruyucu içermez" etiketli ürünler

Gerçekten koruyucu içermeyen ürünler diğerlerine göre çok daha kısa sürede bozulur. Özellikle hemen kullanmayacaksanız bu tarz ürünlerin rafta ne kadar kaldığını bilmediğinizden indirime girmiş olanlarının son kullanma tarihine özellikle bakmalısınız.

13. Yoğurt

Diğer süt ve hayvansal ürünler gibi yoğurt da genellikle son kullanma tarihi yaklaştığında indirim raflarında yerini almakta.

Ne yapmalı?

Alacağınız ürün indirimde olsun ya da olmasın, dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var:

  • Aldığınız paketli ürünün ambalajını kontrol edin. Yırtık, açıklık varsa başka bir ürünle değiştirin.

  • Son kullanma tarihini kontrol edin. Eğer hemen kullanmayacaksanız ve son kullanma tarihi yaklaşmışsa farklı bir markaya yönelin veya satın almayın.

  • TSE ya da TSEK markasını taşıyıp taşımadığını kontrol edin.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı Euroleague'de Üst Üste İkinci Kez Şampiyonluğa Ulaştı!
Fatih Altaylı'dan AK Partili Şebnem Bursalı'ya İğneleyici Yazı: "Istakoz Kuru Yenmez, Şarap Ne İçtiler Acaba?"
ODTÜ'lü Profesörün Canlı Yayında 'Torpil' İsyanı: "Çocuk Sınavı Kazanıyor, Almıyorlar"
YORUMLAR
12.09.2018

yanlız avokadonun zaten yumuşamış ve kararmış olanı makbul,taze parlak ve yeşil olan avokado acı olur ham bir tadı olur yenmez.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ