İletişim Teknolojisinde Büyük Başarı: Türk Bilim İnsanı Erdal Arıkan'ın Yazılımı 5G'nin Temeli Olacak

İletişim teknolojisi son sürat gelişirken dünya kamuoyu 5G teknolojisinin kullanımı için gün sayıyor. 5G ile ilgili olarak yayınlanan bir makalede 5G teknolojisini daha verimli ve sağlıklı bir biçimde mümkün kılan bir isim gündeme geldi. Bilkent Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Erdal Arıkan'ın geliştirdiği 'kutupsal kodlar' 5G teknolojisinin adeta temelini oluşturacak.

Arıkan'ın buluşu iletişimde oluşan hataları sıfıra indirerek haberleşmeyi sağlıyor.

Makalede yer alan bilgilere göre, Arıkan’ın 'kutupsal kodlar' adlı buluşunun veri akışını daha verimli bir hale getiriyor. Kutupsal kodlar, bilginin kablolu ya da kablosuz bir iletişim kanalı üzerinden aktarılması sırasında, çevre gürültüsünün sinyal üzerine eklenmesi nedeniyle iletişimde oluşan hataları sıfıra indirerek haberleşmeyi sağlıyor.

Kutupsal kodlar, 5G'de ve nesnelerin internetinde kullanılacak.

Sade yapısı nedeniyle, 'Kutupsal kodlar'ın, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı olarak tanımlanan 'nesnelerin interneti' ve 5G'nin getireceği yeni hizmetlerde de kullanılması söz konusu olacak. 

Bu konuyla ilgili çalışan standart komitelerinde, 'kutupsal kodlar' ile mevcut yöntemler arasında büyük bir rekabet yaşanıyor. Veri transferinin, en güvenilir ve en az gecikmeyle transferini sağlayan Arıkan'ın buluşundaki algoritmaların, yakın gelecekte 5G standardına uygun her cep telefonunda yer alması öngörülüyor.

'Kutupsal kodlar Çin’in teknolojiyi domine etme yolculuğunda bir mihenk taşı olacak'

Arıkan, geçtiğimiz aylarda Huawei’nin kurucusu tarafından Onur Ödülü almıştı.

Wall Street Journal’ın haberinde Arıkan’ın Huawei’nin Shenzhen’deki merkez ofisinde düzenlenen bir törenle firmanın kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei’ye Onur Ödülü takdim ettiğine vurgu yapıldı. Haberde, 'Türk bilim insanı Arıkan, ödül töreni sırasında alkışları topladı. Bu zafer, şirketin basamak atlaması ve Çin’in teknolojiyi domine etme yolculuğunda bir mihenk taşı olacak' ifadeleri kullanıldı.

Arıkan’ın kutupsal kodlar buluşu tesadüf eseri keşfedildi.

Habere göre, 2009 yılında Huawei, 5G teknolojisine yoğun biçimde odaklanırken, şu an tasfiye olan elektronik parça üreticisi Nortel Networks’ün eski kıdemli araştırmacısı Tong Wen, akademik bir dergi buldu. Derginin sayfalarını çevirirken 'kutupsal kodlar'ı gören Wen, Arıkan’ın geliştirdiği bu önemli atılımı veri aktarımı sırasında kullanabileceğini fark ederek, 5G teknolojisine yeni bir soluk getirmeyi başardı.

Popüler İçerikler

Merve Taşkın Sevgilisinden Gördüğü Şiddeti Paylaştı: "Cinsel Organıma Tekmeler Atıyordu"
Cübbeli Ahmet Hoca Kalp Krizi Geçirdi: Hastaneye Kaldırılan Cübbeli Ahmet Hoca’ya Anjiyo Yapılacak!
Yeniden Refah Lideri Fatih Erbakan Rakamları Paylaştı: "MHP'yi Geride Bıraktık"
YORUMLAR

Motoru yerli değilse bir işe yaramaz

17.09.2018

benim internetim daha 4,5G ye yetmiyor 5G gelirse yandık.

17.09.2018

Bir Türk başarısı olarak aktarılmış bence gayet güzel bir haber. İlla ülkeye bir gelir kaynağı olması mı sevindirecek sizleri ? Ayrıca altyapısını oluşturacak diyor. Yani uzun bir geliştirme süreci bekliyor o iş. Onu yapacak bir Türk şirketi varsa buyursun daha çok sevinelim.

TÜM YORUMLARI OKU (4)