Futboldan Tenis'e Basketboldan Güreş'e Kadar Spor Tarihinin İlklerinden Oluşan 15 Bilgi

Dünyanın ilk sporu neydi? İlk futbol kulübünü kim kurdu? En eski futbol topu nerede? Spora dair bazı ilkleri bir araya getirdik...

1. İlk Spor

Dünyanın en eski sporu güreş olarak biliniyor. Bilinen ilk güreş müsabakası M.Ö. 200’lü yıllarda Mısır’da yapılmış. Ancak spor tarihi Eski Yunan’da düzenlenen Olimpiyat Oyunları’yla yani atletizmle başlıyor.

2. İlk Stadyum

Olimpiya Antik Yunanistan´da Olimpiyat Oyunları´nın gerçekleştirildiği Elis iline bulunan antik bir kenttir. Burada da dünyanın ilk stadının yapıldığı kabul edilmektedir.

3. İlk Spor Ödülü

Scorton Gümüş Ok ödülü, 1673’ten bu yana sürüyor. Kuzey Yorkshire’deki Scorton köyünde başlayan bu etkinlik, savaş dönemleri hariç aksamadan devam etti ve 2008’de 300’üncü yılını kutladı.

4. İlk Otomobil Yarışı

22 Temmuz 1894’te Le Perit Journal adlı bir Paris magazin dergisi tarafından Paris-Rouen arasındaki 126 km’lik bir mesafede 21 otomobilin katılımıyla yapılan yarış ilk otomobil yarışıdır.

5. İlk Beyzbol Takımı

Dünyadaki ilk beyzbol takımı Ulusal Profesyonel Beyzbol Oyuncuları Birliği ismi ile 1871 yılında ABD’de kurulmuştur.

6. İlk Basketbol Maçı

Bugün bilinen basketbol oyunu, Aralık 1891’de Springfield, Massachusetts’de soğuk aylarda genç sporcuların durumunu belirlemek için Dr. James Naismith tarafından oluşturuldu. Malzemeler, şeftali sepetleri ve bir Amerikan futbolu topu stilinde bir toptan ibaretti. 

1894 senesinde resmi kurallarla belirlenmiş ilk basketbol maçı ve uluslararası ilk milli basketbol maç da 1897’de oynanmıştır. 

1904’te Saint-Lovis Olimpiyatlarında gösteri niteliğinde oynanan basketbol, 1936 Berlin Olimpiyatlarında resmen yarışma programına alınmıştır.

7. İlk Futbol Maçı

Dünyanın ilk futbol maçı MÖ 300-200 yıllarında Çin’de askerî eğitim amacıyla oynanan cuju’ya kadar dayanıyor. Kıl ve tüyle doldurulmuş deriden yapılan bir top, iki bambu kamışıyla sabitlenen 30–40 cm yüksekliğindeki bir kaleye sokulmaya çalışılıyordu.

Avrupa’da ise Yunanlılar ve Romalılar arasında yine futbolu andıracak oyun oynanmıştır. (M.S. 4. yy)

Türkiye'deki ilk futbol maçı ise İzmir’de İngilizlerle oynandı.

8. İlk Futbol Kulübü

İngiltere’deki Sheffield şehrinin takımının 1857’de kurulan Sheffield Futbol Kulübü dünyanın en eski futbol kulübü. Maçlarını uzun bir süre günümüzde Sheffield United’ın sahası olan Bramall Lane’de yaptı.

9. İlk Futbol Topu

Dünyanın en eski futbol topu 450 yaşında. Stirling’s Smith Müzesi’nde sergileniyor.

10. İlk Krampon

Bugünün adidas’ı Adi Dasler’ın 1954’te ürettiği ilk krampon, futbol oynarken insanları iş botu giymekten ve ayak yaralarından kurtardı.

11. İlk Röveşata

Dünyadaki ilk röveşatayı İspanyol futbolcu Ramon Unzaga 1914 yılında, futbol oynadığı lig olan Şili ’de atmıştır. Bu nedenle Ramon Unzaga ilk rövaşatacı futbolcudur.

12. İlk Tenis Oyunu

Meksika’da Toltec yerlileri tarafından oynanmıştır.

13. İlk Atletizm Pisti

İlk Atletizm Pisti, İngiltere’de 'Amatör Atletizm Kulübü' tarafından kurulmuştur. (1868)

14. İlk Transfer

Dünyada ilk sporcu transferi Sultan İkinci Bayezid döneminde gerçekleştirildi. Sultan II.Bayezid’in, Amasya’daki ünlü sporcuları İstanbul’a getirmesi, tarihte ilk sporcu transferi olarak kabul ediliyor.

15. İlk Spor Kanunu

Sadrazam Kara Mustafa Paşa’nın emriyle 1682 yılında hazırlanan ve aslı Topkapı Müzesi Arşivi’nde bulunan Atıcılar Kanunu da “Kanunname-i Rimat” adıyla, ilk spor kanunu olarak tarihteki yerini aldı.

Popüler İçerikler

Skandal Bir Olayla Gündeme Gelmişti: Patiswiss'in Yeni CEO'su Belli Oldu
Fatih Altaylı'dan 'Restoran Boykotu' Tavsiyesi! 'Gerekli Bir Silahtır, Kullanıp Atılacak Bir Şey Değil'
Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
YORUMLAR
04.12.2018

Tüm dünyanın ata sporu futbol durumunda herhalde. :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ