Erken Yaşlarda Başlamak Önemli: Kolesterolü Düşürmek ve Kontrol Etmek İçin Yapılması Gerekenler

Bundan 25 yıl öncesinde kolesterolün sadece rakamsal açıdan önemi düşünülüyordu. Ardından yüksek kolesterolün getireceği riskler araştırılmaya başlandı, günümüzde ise insanların yüksek kolesterolün yaratacağı risklerden hangilerini taşıdığını bilmesi gerekiyor. Uzmanların kalp hastalıklarından kaynaklı ölümlerin zirvede olduğu günümüz dünyasında kolesterolün erken yaşlardan öğrenilmesi ve tedbirler alınması gerektiğini söylüyor. 

Peki kolesterol nedir, nasıl düşürülür? Yüksek kolesterol durumunda ne yapılması gerekir? Yazımıza buyurun.

Kolesterolün özellikle yüksek seviyeleri risk teşkil ediyor. Bu seviyeler yaştan yaşa ve bünyeden bünyeye farklılık gösterebiliyor.

Başlıca risk grupları şu şekilde:

  • Ailesinde kalp rahatsızlıkları görülenler,

  • Kötü kolesterol (LDL) seviyesi 160 miligramın üzerinde olanlar,

  • Kronik böbrek rahatsızlıkları bulunanlar,

  • Metabolik risk unsurları taşıyanlar,

  • Preeklampsi veya 40 yaşın altında yaşanan menopoz gibi rahatsızlıklar yaşayan kadınlar,

  • Trigliserid seviyesi 175 miligramın üzerinde olanlar.

Bunların dışında da uzmanların tanı koyabileceği spesifik rahatsızlıklar vardır.

Uzmanlar uyarıyor: Kolesterol kontrolüne genç yaştan başlanmalı!

Yukarıda sıralanan faktörleri de göz önünde bulundurduğumuzda, yüksek kolesterolden etkilenen risk grupları arasında kronik ve kalıtsal rahatsızlıklar var.

Bu durumda uzmanlar kolesterol kontrolüne 20 yaşından itibaren başlanması gerektiğinin altını çiziyor.

İlerleyen yaşlarda tedavilere ve ilaçlara ihtiyaç duymamak adına, kolesterol seviyesini ve taşınan riskleri şimdiden öğrenerek beslenme ve spor ile kolesterol seviyenizi düzenlemeye başlayabilirsiniz.

20-39 yaş aralığında tespit edilen problemlerin tedavisi için çeşitli planlamalar uygulanıyor. Bu aşamada düzeltilmeyen kolesterol rahatsızlıkları ileride diyabet ve kalp hastalıklarına neden oluyor.

En genel yanılgılardan biri, kolesterol ilaçları kullanmanın size istediğiniz şeyleri yeme imkanı sunması. Ancak ilacın genel olarak sağladığı faydaları minimuma indirerek tedavi imkanını ortadan kaldırdığı için yenilenlere dikkat edilmesi çok önemli.

Kullanılan ilaçlardan maksimum fayda ancak iyi bir diyetle elde edilebilir.

Kolesterolü düzenlemek yaşam stilinizi düzenlemek ile başlar. Tüm zamanınızı televizyon karşısında geçirerek ya da canınızın çektiği her şeyi yiyerek bir hastalıkla mücadele edemezsiniz. Planlı ve düzenli bir hayat yaşamalısınız.

Günlük rutininizin bir parçası olarak sporu ve sağlıklı beslenmeyi önceliklendirmelisiniz. Doktorlar, tıbbi tedaviden önce bir yaşam tarzı planlamayı ve uygulamayı öneriyor.

Aileler dikkat! Yüksek kolesterolün sebepleri çocukluktan başlar! Çocuğunuzun beslenme çeşitliliğine önem verin, sağlıklı gıdalara alışmasını sağlayın.

Çocuğunuzu kalp dostu, sağlıklı gıdalar ile besleyin. Zararlı besinlere limitler koyun. 

Çocuklar genellikle çevrelerinde gördüğü sağlıksız şeylere merak salar. Kendi gelecekleri ve sağlıkları konusunda bilinçli değillerdir. Bu yüzden anne babalar rol modeli olarak, çocuklarının beslenmesini düzenlemeye çalışmalılar.

Son olarak, genel bir özet ile kolesterol, her ne kadar ileri yaşlarda sorun yaratmaya başlasa da sorun aslında erken yaşlarda başlar. Bu sebeple erken yaşlarda düzenli beslenme ve egzersiz alışkanlıkları oturtulmalıdır, aksi taktirde tedavi için çok geç kalınabilir.

Bu yazı bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır, sağlık problemlerinde ilk adresinizin her zaman doktorunuz olması gerektiğini unutmayın!

Popüler İçerikler

Gündeme Bomba Gibi Düştü: “Dilan Polat ve Engin Polat’a Vergi Kaçırma Suçundan Tahliye Kararı Verildi”
Onur Akay Yeni Suphiye Orancı Bombasını Patlattı: Büyük Kızın Babasının Usta Şarkıcı Olduğunu Açıkladı!
Denizbank’ta Müşterilerin Hesabından Çalınan 205 Milyon TL Kripto ve Sanal Bahiste Kullanılmış