Domino Etkisi: 3 Büyük Markanın Konkordato İlan Ettiği Ayakkabı Sektörü İflasa mı Gidiyor?

Hotiç ve Yeşil Kundura'nın ardından Beta Ayakkabı da konkordato ilan edince, gözler ayakkabı sektörüne çevrildi. Ayakkabı sektörünün devleri neden birer birer bu olumsuz haberlerle gündemde?

Türkiye, 5 milyar Dolar'lık ayakkabı sektöründe 500 milyon çiftlik kapasitesiyle üretimde beşinci ülke.

Hürriyet'ten Jale Özgentürk, köşe yazısında ekonomik durgunluk nedeniyle sektörden bir süredir olumsuz sinyaller geldiğini ifade etti.

İşletmelerin, aile şirketi mantığıyla klasik üretim anlayışlarını sürdürmeleri ve artan AVM'ler ile hareketlenen perakende piyasasında var olma mücadelesi adına sağlıksız büyümeleri problemin arka planda kalan nedenleri.

Krediye dayalı büyüme ve döviz kurlarının ciddi şekilde etkilediği hammadde konusunda dışa bağımlılık, şirketleri bu dönemde en çok zorlayan konulardan.

AVM'lerde döviz üzerinden ödenen kiralar artık TL olarak alınsa da, güncel kur baz alındığı için şirketleri zorluyor.

15 aya varan vadelerle dönen ödemeler, sektörü ve içinde bulunan tüm oyuncuları risk altına sokuyor.

Bir Twitter kullanıcısının penceresinden ise, sektördeki krizin yansımaları şu şekilde...

'Kira sözleşmelerinin döviz bazında olması sektörü etkiledi. TL bazındaki yeni sözleşmelerde de güncel kur esas alındı.'

'Kriz ilk vurduğunda insanlar lüks tüketimi azaltıyor.'

'Tedarikçiler batarsa, binlerce yeni işsiz ortaya çıkabilir.'

parantez (@aka_parantez) on Twitter

'Ayakkabılarda %25 zam gelebilir, sektör daralmaya gidecek.'

Geçtiğimiz hafta, Cumhuriyet'ten Emre Deveci'nin haberine göre ayakkabı sektörüyle ilgili olarak eski Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin de döviz kurlarındaki hareketlilikten ötürü, sektörde daralmaya gidilebileceğini ve ayakkabılarda %25 zammın söz konusu olabileceğini söylemişti.

Çetin'e göre sektörde üst üste gelen konkordato ilanlarının domino etkisi yaratması endişesi hakim. Nedenleri ise şu şekilde...

  • Döviz kurundaki artıştan ötürü, şirketlerin sermayeleri %50 eridi. 

  • Hammadde tedarikçileri ödemeleri peşin ya da kısa vadeli talep etti.

  • Kredi faizleri maliyetleri ciddi anlamda yükseltti.

  • Ayakkabı mağazaları son yıllarda çok büyüdü ve ödeme vadeleri 15 aya kadar uzadı...

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Hoca Kalp Krizi Geçirdi: Hastaneye Kaldırılan Cübbeli Ahmet Hoca’ya Anjiyo Yapılacak!
Bir Dönemin En Parlak İş Fikriydi: İnternet Kafeler Mazi Oluyor!
Ziraat Bankası'ndan Ortak Konut Kredisi: Gerçekten 10 Bin Lira Taksitle Ev Almak Mümkün mü?
YORUMLAR
23.09.2018

Mesleğim nedeniyle ülkenin avm sektöründeki ayakkabı ve tekstil zincirlerinin çoğunda ve birçok e-ticaret sitesinde dönemsel görevler aldım. Belki biraz etik dışı ama şu an en mantıklı şey internetten beğenip mağazadan deneyip sonra internetten almak. Çünkü mağazalarda çok çok pahalı. e ticaret sitelerinin kira ve mağaza masrafı olmadığı için mağazalardan çok daha ucuza satıyorlar. Ama ordan aldığınızda ayağınıza bedeninize uymayabilir yada ekranda göründüğü gibi güzel olmayabilir... En mantıklısı avm dönemine artık dur demek gitmeyin hepsi batsın en azindan yeni avm yapılması dursun. Betona yatırım sonumuz olacak. Eskisi gibi cadde mağazacılığı en güzeli...

23.09.2018

:D çok doğru ama sadece ayakkabı için geçerli değil. Ben bütün mutfak gereçlerini internette beğeniyorum sonra mağazasına gidip bakıyorum ürün nasıl diye beğenirsem internetten sipariş veriyorum. Böylece bütün ürünleri mağaza fiyatının %50 altında almış oldum.

23.09.2018

sik gibi fiyattan ayakkabı satarsanız öyle olur tabi, mağazalardan içeri adım atılmıyor 300-400 liraya ayakkabı mı olur sığır jelatinleri, kapatın gidin tavuk besleyin

24.09.2018

Şimdi beyler kriz falan yok,hepsi dış güçlerin oyunu, bu şirketlerin battığı falan da yok sadece hukumeti başarısız göstermek için, ülkede kriz varmış gibi gösterip ülkeyi kaosa sürüklemeyi amaçlamışlardır. bunlar hep hükümeti düşürmek için yapılıyor. oyuna gelmeyin(!) Bu soylediklerime inanıp destekleyecek okadar çok sığır tanıyorumki, Allah sonumuzu hayır eylesin.

Hahlisin gardasim hep amariganin oyunu...

TÜM YORUMLARI OKU (52)