Ayakta Alkışlıyoruz! İzmirli Berna ve Leyla Geliştirdikleri 'Mikro Akışkan Çip' Projesi ile Dünya Üçüncüsü Oldu

İzmir'de kanserde erken teşhise yönelik çip geliştiren lise öğrencisi Berna Akdeniz ve Leyla Al Masoud, Avrupa'dan aldıkları ödülden sonra ABD'den de ödülle döndü. Ülkemizi ABD'nin Pittsburg kentinde düzenlenen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'nda temsil eden başarılı gençler, 81 ülkeden 1.800 projenin yer aldığı yarışmada biyomedikal mühendisliği dalında 'Dünyanın en iyi 3. projesi' ödülünü aldı.

AA'da yer alan habere göre, Özel Ege Lisesi 12. sınıf öğrencileri Berna Akdeniz ve Leyla Al Masoud, önceki yıl kanserin erken teşhisi üzerinde çalışmaya karar verdi. Okuldaki bilim kuruluna başvuran öğrenciler, ilk olarak bu konuda daha önce yayımlanan bilimsel makaleleri inceledi.

Öğrencilerin konuya ilgisinden etkilenen okulun bilim kurulu başkanı Dr. Onur Akpınar da Akdeniz ve Masoud'a destek oldu.

1 yıl süren çalışmalar sonunda 'mikro akışkan çip' geliştirdiler

Akpınar'ın danışmanlığında hazırlıklara başlayan öğrenciler, yaklaşık bir yıl süren çalışmalar sonunda akciğer, meme ve prostat kanserini erken teşhis için 'mikro akışkan çip' geliştirdi.

TÜBİTAK'ın yarışmasında gümüş madalya kazandılar

TÜBİTAK'ın düzenlediği proje yarışmasının İzmir ayağında, 'Kanserden Değil Geç Kalmaktan Kork' adlı çalışmalarıyla birinci olan öğrenciler, Ankara'daki ulusal finalde gümüş madalya kazandı.

Avrupa'da 438 proje içinden birincilik kazandılar

İzmirli öğrenciler, Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen SciChallenge adlı bilim yarışmasında 28 ülke ve 438 proje arasında birinciliği elde etti.

Bu kez de biyomedikal mühendisliği dalında "Dünyanın En İyi 3. Projesi" ödülü

ABD'nin Pittsburg kentinde düzenlenen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'nde (Intel-ISEF 2018) Türkiye'yi temsil etmek üzere seçilen Berna ve Leyla, 81 ülkeden 1.800 projenin yer aldığı yarışmada biyomedikal mühendisliği dalında 'dünyanın en iyi 3. projesi' olarak seçildi.

Geliştirdikleri çiplerin art arda ödül kazanmasının kendilerini de çok mutlu ettiğini vurgulayan Leyla ve Berna, ABD'de Türkiye'yi başarıyla temsil etmenin gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Başarılı iki öğrenci geçtiğimiz mart ayında TEDx organizasyonunda konuşmacı olmuştu 📹

Sosyal medyada Berna ve Leyla'ya tebrik mesajları paylaşılıyor...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sizinle gurur duyuyor, başarılarınızın devamını diliyoruz 👏👏👏

Popüler İçerikler

Patiswiss Markası Çalıntı Çıktı: İsviçreli Şirketten Açıklama Geldi
8 Yaşındaki Kızını da Alıp Üvey Oğlu ile Kaçan Kadın Müge Anlı'yı Çileden Çıkardı!
Oğlu ile Karısı Birlikte Kaçan Umut Bey'in Müge Anlı'daki Çağrıları Sonunda Yanıt Buldu!
YORUMLAR
19.06.2018

En boktan yarışmalardan 500 bin lira kazanıyorlar, bu kızlara ya devlet ya da birileri ömür boyu eğitim ve proje bursu vermesi gerek. Bilim ve başar desteklenmeli ki hem yeni projeler geliştirebilsinler hem de diğer çocuklara örnek olsun

19.06.2018

TÜBİTAK genç zekaların önünü kesmek için kurulmuş bir kurum bence ! Ne zaman orda kabul görmeyen değersiz dedikleri bir proje olsa dünya çapındaki üniversitelerde veya nasa gibi kurumlarda başarı elde ediyor.. hayrettt !!

20.06.2018

Tübitak'a yetersiz dökümanla başvuruyolar ama aynı dökümanlarla yurtdışında başvurduklarında derece ile dönüyolar. Buna ne diyeceksin peki?

19.06.2018

Avrupada birinci ama kendi ülkemizde ikinci olmaları da ülkemizin bilime olan yatkısınıda çok iyi özetliyor gerçekten. Helal olsun kızlar 👏👏👏👏

TÜM YORUMLARI OKU (18)