'Fazla Alayım, Çöpleri Atarım' Dönemi Bitti: Plastik Poşetler Ücretli Oluyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlemesi kapsamında plastik poşetler 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ücretli hale getiriliyor. Bakanlık bu adım ile poşetlerin yarattığı çevre kirliliğini azaltmayı hedefliyor. 

Plastik poşet kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalar Bakanlık tarafından 1 Ocak'ta yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nde ele alınarak alışveriş poşetleri ambalaj ve ambalaj atıklarına ilişkin yönetim sistemine dahil edildi.

Çevre kirliliğini artırıyor

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde artırması ve mevcut geri dönüşüm oranları çok düşük olduğundan kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle ücretlendirilecek.

Çanta ve tekerlekli alışveriş arabaları teşvik edilecek

Tüketiciler, alışveriş yaparken yanlarında getirebilecekleri tekrar kullanımlık poşet, çanta, tekerlekli alışveriş arabalarını kullanmaya yönelik teşvik edilmiş olacak. Düzenlemeyle gereksiz plastik poşet tüketiminin ciddi oranda azaltılması hedefleniyor.

Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi sosyal medyanın da gündemine girdi. Düzenlemeyi destekleyenler de var, samimi bulmayıp eleştirenler de...

Popüler İçerikler

Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
Araları Kötüydü: Survivor'a Giden Demet Akalın, Aleyna Kalaycıoğlu Hakkında Konuştu!
Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
YORUMLAR
07.08.2018

Doğada çözünür poşeti zorunlu yapmak varken zengine ek gelir getirecek bir çözümün sunulması... Evet çevre dostluğu.

07.08.2018

Her gün milyonlarca poşet alınıyor ama o bahsettiğin doğada çözünür poşetlerin sadece 1 tanesinin çözünmesi yıllar sürebiliyor, çevre dostu olduklarını savunmuyorum bu çok önceden olması gereken bir şeydi.

08.08.2018

Çevre kirliliği olmasın diye poşetleri kaldır ama ülkenin dört bir yanında ağaç katliamı yap. ya hadi mk bi sg...

07.08.2018

Tamam bunu böyle yapalım da... Hani bizim her sokakta olması gereken cam , çöp , plastik çöp tenekelerimiz ? Hani bizim yemyeşil doğal parklarımız ? Hani bizim nükleer santral için kesilen ağaçlarımız ? Hazır cevreyi düşünüyorken bunlara da bir el atıverin.

08.08.2018

geri dönüşüm bilgisi ve ayrılmış tenekelerin her yerde olması gerek öncelikle

TÜM YORUMLARI OKU (67)