Görüş Bildir
Haberler
Ayfer Batı Yazio: Hedef Koymanın Sihirli Yolları

etiket Ayfer Batı Yazio: Hedef Koymanın Sihirli Yolları

Ayfer Batı
19.11.2021 - 09:00 Son Güncelleme: 25.11.2021 - 12:24

“Hedefe ulaşmak, ona yönelmekle başlar...”

Henry Ford başarıya ulaşana kadar beş kez iflas ederek her şeye yeniden başlamak zorunda kaldı. Karşısına çıkan sayısız engele rağmen, hedeflerine olan inancı, vizyonunun genişliği ve ona ulaşma arzusu sayesinde, otomotiv sektörünün kurucusu ve bir numaralı ismi olmayı başardı. Ford’un hedeflerine ulaşma tutkusu, “Nereye gittiğini bilen bir yelkenin önünü kesecek bir rüzgâr yoktur.” sözüne gerçekleştirilmiş bir vurgu gibiydi.

Bir diğer adamın durumu ise daha farklıydı. Adı, Charles Lutwidge Dodgson idi. Lewis Carroll takma adıyla yazıyordu. Aynı zamanda ünlü bir matematikçi, papaz ve fotoğrafçıydı. En ünlü kitabı, 1865 yılında basılmıştı. Herkes onu bir masal kitabı olarak bilir: Alice Harikalar Diyarında. Kitap, sıradan bir çocuk masalı değildir. Mantık, matematik kavramlarının metin aralarında tartışıldığı bir eserdir. Aynı zamanda işletme formasyonlarının tartışıldığı bu kitap, derin anlamlarıyla günümüze ışık tutmayı hâlâ başarabiliyor. Özellikle hedefler ve hedeflerin insan hayatındaki değeri konusunda kitapta pek çok değerli anekdot yer alıyor. Kitabın ana karakterlerinden Cheshire Kedisi ile Alice arasında geçen her diyalog, üzerine dikkatle düşünülmesi gerek birer ders niteliğindedir. Mesela, Alice ile Cheshire Kedisi arasında geçen konuşmalardan birine bakalım:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Metin gerçekten çok çarpıcı. Bir cümleye bir kez daha dikkat etmek gerekiyor. “Nereye gideceğini bilmiyorsan, hangi yoldan gittiğinin hiçbir önemi yok.”

Metin gerçekten çok çarpıcı. Bir cümleye bir kez daha dikkat etmek gerekiyor. “Nereye gideceğini bilmiyorsan, hangi yoldan gittiğinin hiçbir önemi yok.”

Hedef koymak konusunda çok önemli bir ders var bu cümlede. Hayat için de önemli bir ders bu. Hayatında koyduğun bir hedef yoksa aslında ne yaşadığını tam olarak bilmene imkân yok. “Nereye gideceğini bilmeyen gemiye hiçbir rüzgâr fayda vermez” türünden bir yaklaşımı ifade eder bu sözler bütünü. Bir karşıtlıkla sembolleştirelim bu söylediğimizi: “Yaşıyorsan nefes alıyorsundur. Ama nefes aldığında yaşıyorsun anlamına gelmez bu.”

Hedefler, insanların yaşamlarını planlamalarına yardımcı olan, başarılarını ya da başarısızlıklarını üzerinden sorgulayabilecekleri, yeniden başlayacakları ya da bitirecekleri yerleri bilmelerine yardımcı olacak değerli bir araçtır. Ulaşmak istediğiniz şey konusunda bir hedef koyduğunuzda, neden vazgeçmemeniz gerektiğini de bilirsiniz. Ve bu size olası bir başarısızlık karşısında tekrar deneme azmi sağlar.

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın