Görüş Bildir
Haberler
Zonguldaklı Madencilerden Oturma Eylemi

Zonguldaklı Madencilerden Oturma Eylemi

adem kara
17.09.2014 - 17:13

Zonguldak’ta ‘torba yasa’ ile maliyetlerinin arttığını öne süren özel maden şirketlerinin işten çıkardığı maden işçileri, valilik önünde oturma eylemi başlattı.

İşten çıkarılan madencilerden yaklaşık beş yüzü, Zonguldak Valiliği önünde toplandı. İşçiler, valilik binası önünde oturup baretlerini yere vurarak torba kanunu protesto etti.

Valilik girişinde önlem alan polis, madencilerin aralarından 14 kişi seçerek Vali Ali Kaban ile görüşmelerine izin verdi. Temsilciler vali ile görüşürken diğer işçiler eylemi sürdürdü.

Bin 200 kişi işten çıkarıldı

Torba yasanın yürürlüğe girdiği 12 Eylül'de 22 özel maden şirketi üretimi durdurdu. 4 bin 200 madencinin çalıştığı şirketler, işçilerin iş akitlerini sonlandırmaya başladı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, yasanın yürürlüğe girdiği günden beri bin 200 işçinin resmi olarak işten çıkarıldığını söyledi.

“Zonguldak’ta başka iş yok”

Eyleme beş yaşındaki oğluyla katılan 8 yıllık maden işçisi Abdullah Tiryaki, oğlunun ana sınıfına gideceğini ancak okul ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi.

Dokuz yıllık madenci ve üç çocuk babası Şenol Demirtaş da yırtık ayakkabısını basın mensuplarına göstererek içinde bulunduğu durumu anlattı:

“Bir haftadır çalışmıyorum. Çocuklarıma okul harçlığı veremiyorum. Bayram geldi, ihtiyaçlarını karşılayamadım. Ben bir yevmiyeye muhtacım. Benim kırılmadık yerim kalmadı. Parmaklarım kırıldı, omuzum, dizim çatladı. Kömürün altında ezildi. Ama madende çalışmak istiyorum. Başka elimizden bir iş gelmiyor. Zonguldak'ta başka iş yok.'

Şirket sahipleri milletvekiliyle görüştü

Dört özel maden şirketinin sahipleri, sabah saatlerinde AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar ile görüştükten sonra, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşmek üzere Ankara'ya gitti.

Kütahya’da da 700 madenci işsiz

Zonguldak'ta geçen hafta 4 bin 200 madencinin işsiz kalmasının ardından, Kütahya'da da 700 madenci işten çıkarıldı. Kütahya'nın Gediz ilçesinde maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığı gerekçesiyle yedi maden ocağında faaliyet durduruldu.

İlçe merkezinde eylem yapan madenciler, sloganlar ve Türk bayraklarıyla bağlı bulundukları sendikaya gitti. İşçiler, tepki amacıyla sendikalarından topluca istifa edeceklerini belirtti.

Özel maden işletmecileri, madencilerin çalışma şartlarını ve özlük haklarını iyileştirmeyi amaçlayan yasal düzenleme ile maliyetlerinin arttığını, bunu karşılayamacaklarını savunuyor.

Kaynak: DHA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/zon...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Pusulagazetesi

Fotoğraf: Pusulagazetesi

Fotoğraf: Pusulagazetesi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0