Görüş Bildir
Haberler
Zihninizi Temizlemeniz için 5 Nörolojik Yöntem

Zihninizi Temizlemeniz için 5 Nörolojik Yöntem

uplifers .com
30.04.2015 - 12:18 Son Güncelleme: 30.04.2015 - 17:04

Bazılarınca dünyanın en zor koşusu olarak nitelendirilen Badwater Ultramaratonu’nu birkaç kez tamamlamış koşucu Christopher Bergland, böyle zorlu atletik performanslara hazırlanmak için vücudunuzdan önce zihninizin “idmanlı” olması gerektiğini söylüyor. “Beyzbol’un %90’ı zihinsel, kalanı fizikseldir.” diyen Yogi Berra’yı örnek alan Bergland, zihninizi yorucu maratonlara ya da fiziksel güç gerektiren herhangi bir aktiviteye hazırlamanız için, öncelikle zihinsel yüklerden kurtulmanızın şart olduğunu belirtiyor. Bergland’ın, zihinsel yüklerinizden kurtulmanız ve beyninizi “temizlemeniz” için sıraladığı 5 nörolojik yöntemi, biz de Uplifers olarak, gerek yoğun spor programı denemek isteyen gerekse zihinsel yüklerinden kurtularak güçlenmek isteyen okuyucularımız için açıkladık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dikkati başka yöne çekme

Dikkati başka yöne çekme

Zihin aynı anda, gerçek anlamda, yalnızca tek bir şeyle ilgilenebilir. Dikkatinizi tamamen bir şeye odakladığınızda, otomatik olarak diğer şeyleri görmezden gelirsiniz.Şubat 2015’te  Journal of Neuroscience‘ta yayınlanan bir makaleye göre, kol ve bacaklarına belli düzeyde ağrı verilen insanlar, önceden odaklanmaları istenen bölgeleri (kol ya da bacak) dışındaki uyarıcılara tepki vermemiş; yalnızca odaklandıkları organlarındaki ağrıyı hissetmişler. Örneğin “Şimdi sağ kolunuza ağrı verilecek” denen katılımcının aynı anda hem koluna hem bacağına ağrı verilmesine rağmen katılımcı yalnızca kolundaki ağrıyı algılamış.Eğer kendinizi bir konuya odaklanmış ve o konuyu takıntı haline getirmiş bulursanız; dikkatinizi dağıtmanın, beyin dalgalarınızın senkronizasyonunu değiştireceğini ve size “görmezden gelme gücü”nü vereceğini unutmayın.

'Zihninizin hakimi olmanın 7 yolu'

“Mindfulness” (Farkındalık)

“Mindfulness” (Farkındalık)

Alpert Medical School profesörü Catherine Kerr, mindfulness eğitimiyle insanların beyin kortekslerindeki alfa ritimlerini manipüle edebileceklerini; yani bu teknikle insanların depresif düşüncelerini görmezden gelmeyi öğrenebileceklerini ortaya koymuştur.Özellikle depresyon ve anksiyete tedavilerinde bilişsel davranışçı terapi kadar etkili olabileceği araştırmalarla ortaya konan mindfulness tekniğiyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bastırma

Bastırma

Ünlü filozof Friedrich Nietzsche, “Unutma diye bir şeyin varlığı kanıtlanamamıştır. Tek bildiğimiz, bazı şeyler istediğimizde aklımıza gelmez.” demiştir. Ancak modern nöroloji, beynin istenmeyen hatıraları unuttuğunu kanıtlamıştır. “Post-travmatik stres bozukluğu” denen psikolojik rahatsızlık, kişinin hatırlamayı kaldıramadığı bazı travmatik durumları tamamen zihninden sildiğinin kanıtı olarak görülmektedir. Bu durum, pozitif yönde de kullanılabilir; çünkü bazı olayların tamamen hafızadan silinmesi, bazı insanlar için oldukça yararlı olabilir.

'Sağlıklı bir beynin sırları'

Yerine koyma

Yerine koyma

Bastırma ve yerine koyma, istenmeyen hatıraların gönüllü olarak silinmesinde eşit derecede etkili yöntemler olarak görülse de Cambridge araştırmacılarının bulgularına göre ikisi çok farklı nörolojik dönemlerde ortaya çıkıyorlar.

Eğer bastırma işe yaramıyorsa, “toz pembe gözlüklerinizi” takıp hayal gücünüzü kullanarak,  çok farklı bir durum ve mekandaymış gibi davranabilirsiniz. Bir daha zihninizi temizleme ihtiyacı duyduğunuzda, istenmeyen hatıralarınızı bastırma yoluyla silebileceğinizi ya da yerine daha güzel anılar hayal ederek beyninizi manipüle edebileceğinizi hatırlayın.

Meditasyon

Meditasyon

Wake Forest Baptist Health doktorları Dr. Rebecca Erwin Wells ve Doç. Dr. Fadel Zeidan, daha önce meditasyon deneyimi olmayan insanların ağrılarını ve günlük anksiyetelerini azaltmada meditasyonun gücü üzerine araştırma yapmışlar. Yalnızca sekiz haftalık meditasyon terapisiyle, özellikle geçmişi hatırlama konusunda beynin işlevinin oldukça arttığı; meditasyon öncesi ve sonra ağrılarının şiddetini 0-120 arası puanlamaları istenen katılımcıların ağrı seviyelerinin %40 azaldığı görülmüş.

Bu deneyde de görüldüğü gibi, beynin dikkat ve duyguları kontrol edebilmeyi sağlayan bölümleri, meditasyon ile kontrol edilerek ağrı ve stres gibi sorunlar azaltılabilir. Meditasyona nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız, Uplifers yazıları size yardımcı olacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
15
9
8
7
5
3