Görüş Bildir
Haberler
Emniyet, Emniyet'e Operasyon Yaptı

Emniyet, Emniyet'e Operasyon Yaptı

Yüksel Venedik
22.07.2014 - 03:51 Son Güncelleme: 22.07.2014 - 13:10

Eski Emniyet İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Hayati Başdağ: 'Haram lokma yemedim, en ufak kanun dışı hiçbir işim yok'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hangisi gözaltında?

Hangisi gözaltında?

Gözaltına alınanlar arasında bulunan bir polisin hastaneye getirildiğinde resmi üniformasını üstünde taşıyor olması dikkati çekti. 

Hastaneye girişte üzerinde sadece resmi kıyafeti bulunan polise meslektaşları, sağlık kontrolünden sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün (TEM) yeleğini giydirdi. | DHA

Eski Terörle Mücadele Müdürü Yurt Atayün | AA

Eski Terörle Mücadele Müdürü Ömer Köse | AA

Gözaltına alınan Emniyet Amiri Gafur Ataç, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a, Silivri Cezaevi'ne giderken refakat etmişti. Fotoğraf: AA / Arşiv

Emniyet'te 22 İlde Eşzamanlı 'Paralel Örgüt' Operasyonu

Terörle mücadele ekipleri, büyük bölümü 17-25 Aralık operasyonlarında görev alan dönemin emniyet görevlilerine karşı 22 ilde kapsamlı bir operasyon başlattı. İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nin yönetiminde başlatılan operasyon kapsamında İstanbul'da 200'e yakın adreste arama yapılıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Selam-Tevhid' ve 'paralel yapı' iddialarıyla ilgili olarak yürütülen soruşturmada 115 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldığını, 67 kişinin de şu anda gözaltına alındığını bildirdi. Operasyonda, arama, yakalama ve el koyma kararını Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan için tahliye kararı veren hakim tarafından alındığı öğrenildi.

'Parelel örgüt' operasyonu kapsamında emniyet mensuplarının ikamet ettiği Halkalı'daki Fulya sitesine çok sayıda polis ekibi geldi. Belirlenen adreslere giren polis memurları bazı emniyet personelinin dairelerinde arama yaptı.

Aramaların tamamlanmasının ardından toplanan deliller polis memurları tarafından araçlara taşındı.

22 ilde yapılan operasyonda gözaltına alınan isimler arasında İstanbul Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Ömer Köse, 4.Sınıf Emniyet Müdürü Yasin Topçu, 4.Sınıf Emniyet Müdürü Kazım Aksoy, İstanbul İstihbarat Eski müdürü Erol Demirhan, emniyet amiri Ramazan Candan, emniyet amiri Gafur Ataç, 17 aralık operasyonunu gerçekleştiren Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın da olduğu iddia edildi.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonda gözaltına alınan şüpheliler, doktor kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Yerleşkesi'ne getirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı: 67 kişi gözaltında

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı açıklamada iki ayrı soruşturma kapsamında toplam 115 emniyet mensubu hakkında yakalama ve gözaltı talimatı uygulandığını duyurdu. Şüphelilerden 67 kişinin gözaltında olduğu, diğerlerine ilişkin uygulamaların devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, 76 emniyet mensubu'nun Selam - Tevhid örgütü soruşturmasında Başbakan ve bakanların diğer ülke yetkilileri ile görüşmelerini ve MİT Müsteşarını kod adıyla örgüt üyesi olarak dinleyip konuşmaları kaydederek casusluk yaptıklarının tespit edilmesi üzerine haklarında yakalama, arama ve gözaltı talimatı verildiği belirtildi.

39 emniyet mensubu hakkında ise aralarında milletvekili, gazeteci, hakim ve üst düzey bürokratın sahte belgelerle dinlendiği gerekçesiyle haklarında yakalama, arama ve gözaltı talimatı verildiği ifade edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu sabah yapılan operasyonla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Başsavcı Hadi Salihoğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada öncelikle Selam - Tevhid örgütü kapsamında yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

Selam - Tevhid soruşturmasına takipsizlik

Açıklamada, 'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kapatılan TMK 10 ile yetkili bölümünde 2010 yılından beri yürütülen ve daha önce konuyla ilgili C. Başsavcılığımızca açıklama yapılan sözde Selam-Tevhid adlı örgüt kurulduğu iddiasıyla 251 kişi hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili yapılan inceleme ve araştırma tamamlanıp takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

'Başbakan ve bakanlarının diğer ülke yetkilileri ile olan görüşmelerinin kaydedildiği' iddiası

Açıklamada, delil olmadığı halde bir kurgu ile soruşturmanın 2010 yılında başlatıldığı belirtilerek, 'Ortada terör örgütü kurulduğu yönünde delil olmadığı halde bir kurgu oluşturularak 2010 yılında soruşturmaya başlandığı, yaklaşık 3 yıl süreyle 251 hedef kişi toplamda 2280 kişinin dinlendiği, Türkiye Cumhuriyet Başbakanı'nın ve bakanlarının diğer ülke yetkilileri ile olan görüşmelerinin kaydedildiği, MİT müsteşarının kod adıyla örgüt üyesi olarak dinlenip kaydedildiği' ifadelerine yer verildi.

'Erdoğan'ın Filistin Devlet Başkanı, Başbakanı ve Somali Cumhurbaşkanı ile görüşmeleri kaydedildi' iddiası

Soruşturmaya ilişkin verilen takipsizlik kararında Başbakanın, Filistin Devlet Başkanı, Filistin Başbakanı ve Somali Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmelerin kayıt altına alındığı belirtildi.

Takipsizlik kararında ayrıca Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın telefon kayıtlarının da dinlenerek yazılı (tape) haline getirildiği belirtildi.

'Numan Kurtulmuş, Taner Yıldız, Hakan Fidan' dinlendi iddiası

21 Temmuz tarihli 328 sayfalık takipsizlik kararında, şüpheli Kamile Yazıcıoğlu'nun 4 Mart 2011 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde alınan ifadesi sonrası soruşturmanın başlatıldığı belirtildi. Kararda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın iç ve dış siyasal yararı bakımında gizli kalması gereken telefonlarının dinlendiği belirtildi. Kararda dinleme ve dinlemelerin kayıt altına alınmasıyla ilgili o bölüm şöyle:

'...Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın, Filistin Devlet Başkanı, Filistin Başbakanı ve Somali Cumhurbaşkanı ile yaptığı, devletin güvenliği ve iç ve dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken dış politikaya ilişkin telefon görüşmelerinin dinlenerek kayıt altına alındığı,

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un dış politikaya ilişkin aynı nitelikteki telefon görüşmelerinin dinlenerek kayıt altına alındığı, bu kayıtların bir kısmının yazılı (tape) hale getirildiği, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, milli güvenliğe ilişkin telefon görüşmelerinin dinlenerek kayıt altına alındığı, bu kayıtların bir kısmının yazılı (tape) hale getirildiği,

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı'nın, Milli güvenliğe ilişkin telefon görüşmelerinin dinlenerek (terör örgütü üyesi gibi kod adı verilmek suretiyle) kayıt altına alındığı, kayıtların bir kısmının yazılı (tape) hale getirildiği ilk incelemelerden (inceleme devam etmektedir) tespit edilmiştir.

Sonuç olarak; terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği ile ilişkilendirilerek, haklarında telefon dinleme, teknik-fiziki takip kararları alınan şüphelilerden bir kısmının kamuoyunda da tanınan siyaset adamı, gazeteci - yazar, akademisyen, iş adamı, devlet yönetiminde görevli üst düzey bürokrat, bir kısmının da dernek - vakıflar kanunları hükümleri uyarınca denetime tabi sivil toplum kuruluşları olduğu ve terörle ilişkilendirilebilecek herhangi bir faaliyetlerinin söz konusu olmadığı anlaşılmıştır.'

76 emniyet görevlisi hakkında 'casusluk' iddiası

Başbakan ve bakanlarının diğer ülke yetkilileri ile olan görüşmelerinin kaydedilmesinin ve MİT müsteşarının kod adıyla örgüt üyesi olarak dinlenmesinin casusluk olarak tespit edildiği belirtilen açıklamada, '21.07.2014 tarihli talimatımızla sözkonusu Selam-Tevhid adlı örgüt adıyla soruşturma yapan, gerçekte amaçlarının casusluk olduğu belirlenen 76 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verilmiş olup, şu an itibariyle 52 şüphelimiz alınmış, diğer şahısların yakalanmaları ve gözaltına alınmaları yönündeki uygulamalar halen devam etmektedir' denildi.

'Sahte kimlik ve bilgilerle özel amaçlı dinlenme' iddiası

Açıklamada, 39 İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube görevlisi hakkında da çok sayıda kişinin sahte kimlik ve bilgilerle dinlendiği iddiası üzerine başlatılan soruşturma kapsamında haklarında gözaltı talimatı verildiği belirtildi. Açıklamada, 'Değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinleme yapılıp konuşmalarının kayda alındığı yönündeki ihbarı üzerin yapılan soruşturmada ilk başta 250 civarında içlerinde milletvekili, hakim, basın mensubu, üst düzey bürokrat olan kişinin sahte belgelerle ilgisi olmadıkları yasadışı örgüt üyesi oldukları gerekçeleri ile dinlendikleri' anlatıldı.

39 emniyet görevlisi hakkında yakalama talimatı

Açıklamada 'Bu işlemin tamamen özel amaçlı yapıldığı, devletin güvenliği ile ilgili olmadığı anlaşılması üzerine Emniyet İstihbarat Şubesi'nde görevli 39 şüpheli hakkında 21.07.2014 tarihli yakalama, arama, gözaltı talimatı verilmiş olup, şu an itibari ile 15 şüpheli gözaltına alınmış olup, uygulama halen devam etmektedir' ifadelerine yer verildi.

Karar yeni kurulan Sulh Ceza Hakimliği'nden

Gece yarısı başlatılan operasyonda, arama, yakalama ve el koyma kararını yeni kurulan Sulh Ceza Hakimliği verdi.

Hakim Hulusi Pur, aynı zamanda 17 Aralık soruşturması kapsamında Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın aralarında bulunduğu 6 kişinin tahliyesine karar vermişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve 115 kişi hakkındaki arama, yakalama ve el koyma kararını yeni kurulan Sulh Ceza Hakimliği verdi.

Hâkimler ve savcılar yüksek kurulu (HSYK) her türlü tutuklama, arama ve el koyma kararı ile bu kararlara itirazları karara bağlayacak olan Sulh Ceza Hakimlerini 16 Temmuz tarihinde atadı. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na 6 Sulh Ceza Hakimi atandı. Bu hakimlerin arasında yer alan 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur, gece başlatılan operasyonun arama, yakalama ve el koyma kararlarını imza attı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunun talebi üzerine Hakim Pur bu kararları aldı. Hakim Pur, aynı zamanda 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın aralarında bulunduğu 6 kişinin tahliyesine karar vermişti.

İşte 22 kişi için verilen arama ve el koyma kararı

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur tarafından gece yarısı başlatılan operasyonda, aralarında eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 22 kişi hakkında verilen arama ve el koyma kararında şu ifadelere yer verildi:

'Soruşturma evrakı ve eklerin incelenmesinde, şüpheliler hakkında TCK'nın 312, 316, 327, 204, 257, 244, 132 maddeleri uyarınca yürütülen soruşturma kapsamında aşağıda isimleri azılı şüphelilerin belirtilen adreslerinde ve müştemilatları ile şüphelilerin üst aramalarından elde edilecek suç unsurları ile bu adreslerde elde edilebilecek iletişim ve bilişim araçları, dokümanlar ile belgelerin incelenebilmesi, inceleme sonucu ele geçirilecek suç ve suç unsurları ile tahkikata konu edilebilecek malzemelere el konulabilmesi bakımından bir defaya mahsus (22 Temmuz 2014) gününden geçerli 3 gün gündüz vakti gerektiği takdirde gece vakti CMK 119 maddesi gereğince arama kararı, CMK 123, 127, 134 maddeleri gereğince elde edilecek suç delillerine el koyma ve inceleme kararı verilmesi talep edildiği, evrak kapsamına göre CMK 116 maddelerin göre somut delillere dayalı kuvvetli şüphenin mevcut olduğu anlaşılarak talebin kabulüne dair hüküm kurulmuştur'

22 ismin sıralandığı kararda yer alan isimlerden bazıları şunlar: Ali Fuat Yılmazer, Mehmet Yılmaz, Hayati Başdağ, Serdal Gürdalı.

Kararda suçlar ise şöyle belirtiliyor:

TCK 312: Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek

TCK 316: Kanunda belirlenen suçlardan herhangi birini elverişli vasıtalarla işlemek üzere anlaşma

TCK 327: Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin

etmek

TCK 204: Resmi belgede sahtecilik

TCK 257: Görevi kötüye kullanma

TCK 244: Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme ve değiştirme

TCK 132: Haberleşmenin gizliliğini ihlal

Koordinatör müdür de gözaltına

MİT krizinin ardından MİT'e koordinatör Emniyet Müdürü olarak görevlendirilen Emniyet Müdürü Hayati Başdağ da Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği operasyon kapsamında gözaltına alındı. Bilişim Şube Müdürü iken MİT'e atanan Başdağ, 10 gün önce MİT'teki görevinden alınmıştı. Başdağ, gözaltına alındıktan sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki sağlık kontrolünün ardından Organize Şube'ye getirildi.

Van ve Bitlis'te de 3 polis gözaltına alındı.

Van'da da eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar B. ile Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli bir komiserin gözaltına alındığı belirtildi. Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan şüphelilerin, emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul'a gönderileceği bildirildi. Bu arada, operasyon kapsamında Bitlis'te de bir polisin gözaltına alındığı öğrenildi.

Diyarbakır'da 5 gözaltı

İstanbul'da düzenlenen 'paralel yapı' operasyonu kapsamında Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğünde görevli 5 polis memuru gözaltına alındı. Aralarında Şube Müdürü M.G.'nin de bulunduğu 5 polis gözaltına alındıktan sonra soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a gönderildi.

Ankara'da 3 kişi gözaltında

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul merkezli 'paralel yapı' operasyonu kapsamında Ankara'da ikisi komiser, biri şube müdürü 3 kişiyi gözaltına aldı.

Zanlıların, sağlık kontrolünün ardından İstanbul'a götürüleceği öğrenildi.

Antalya'da 1 polis gözaltına alındı

Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de İstanbul merkezli 'paralel yapı' operasyonu kapsamında, Kriminal Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Mehmet Ö'yü (28), Muratpaşa ilçesindeki evinde gözaltına aldı. Antalya'da iki yıldır görev yaptığı belirtilen Mehmet Ö, sağlık kontrolünün ardından İstanbul'a gönderildi.

İzmir'de 1 gözaltı

İzmir'de, emniyette 'paralel yapı' operasyonu kapsamında 1 kişi gözaltına alındı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün koordinasyonunda sabaha karşı birçok ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında İzmir'de de bir komiser yardımcısının gözaltına alındığı öğrenildi.

İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan komiser yardımcısının İstanbul'a gönderileceği belirtildi.

CNN Türk

Sosyal Medya'da Adım Adım 'Paralel' Operasyon

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eski terörle mücadele müdürüne kelepçe | Cihan

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0