Görüş Bildir
Haberler
Yırca'ya Santral Yapılmayacak, Binlerce Ağaç Boşuna Kesildi

Yırca'ya Santral Yapılmayacak, Binlerce Ağaç Boşuna Kesildi

Deniz Gök
21.04.2015 - 17:47 Son Güncelleme: 21.04.2015 - 21:20
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kolin Grubu, Manisa'nın Soma ilçesinde kurmayı planladığı termik santralin yeri ile ilgili alternatif saha tespit çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Santral çalışmaları kapsamında Yırca'da 6 bin zeytin ağacı kesilmişti.

Firma tarafından yapılan açıklamada santralin kurulacağı yerin Yırca'ya yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleri arasında bir alan olduğu, inşası ve işletmesiyle ilgili yer değişikliği tescili için resmi makamlara gerekli başvuru sürecinin başlatıldığı bildirildi. 

Zeytin katliamıyla suçlanan firma adına yapılan yazılı açıklamada bu kez yeni belirlenen yerde hiç zeytin ağacı olmadığı,en yakın zeytinliğin 3 kilometrede olduğunun altı çizildi.

6 bin 600 zeytin ağacı kesilmişti

6 bin 600 zeytin ağacı kesilmişti

Soma Yırca'da yasal süreç tamamlanmadan termik santral arazisinde 6 bin 600 zeytin ağacı bir gecede Kolin Şirketinin görevlileri tarafından kesilmişti. Aynı günün akşamında ise mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı gelmişti. 

Geçen süreç içinde de Yargıtay Yırca'ya termik santralle ilgili işlemleri iptal etti. Bu süreçte Kolin şirketi yeni yer arayışına girdi ve son iki aylık süreçte Türkpiyale ve Kayrakaltı mahallerinde arazi satın almaya başladı. 

Beklenen açıklama Kolin şirketinden bugün geldi.

Yeni proje alanında dikili zeytin ağacı bulunmadığı ve 3 kilometre çevresinde de herhangi bir zeytinlik saha bulunmadığı firma tarafından duyuruldu. Kolin Firması tarafından yapılan açıklamada, ayrıca şu ifadelere yer verildi:

'Termik santralin yeri ile ilgili orijinal planlar uyarınca Yırca Mahallesi'nde gerçekleştirilen ve yürütmesi mahkemece durdurulan acele kamulaştırmaya ilişkin hukuki süreç devam etmektedir. Hukuki sürecin tamamlanmasını takiben, acele kamulaştırmaya tabi olan taşınmazların hak sahiplerine iadesi yine Kamu İdaresi tarafından yapılacaktır. Kolin Grubu, hak sahiplerinin Yırca'da termik santral yapılmaması nedeniyle doğabilecek olası mağduriyetinin önüne geçilmesi amacıyla ek önlemler üzerinde çalışmaktadır. Daha önce de beyan edildiği gibi Soma nüfusunun ve ekonomisinin büyük bir bölümünü temsil eden Somalı Meslek ve Sivil Toplum Örgütleri, ilçede baş gösteren ekonomik olumsuzluklara çözüm oluşturması adına yeni termik santral yatırımını desteklemektedir. Bu desteğin temelinde ülke ekonomisinin sağlıklı işleyebilmesi adına her dalda dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle yer altı ve yer üstü zenginliklerimizin üretime katılması gerekliliği ve yaratılacak istihdam yatmaktadır. Kolin Grubu, yerel iradenin desteklediği bu yatırımı, Soma halkı ile uzlaşı içerisinde Soma'ya ve ülkemize kazandırma kararlılığındadır.'

Açıklamada ayrıca, yeni yer tespiti çalışmaları boyunca kendilerini cesaretlendirip, yönlendirdiğini belirtikleri Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Kırkağaç Kaymakamı Ali Sırmalı, Soma Belediye Başkanın AK Partili Hasan Ergene, Somalı meslek ve sivil toplum örgütleri, Manisa milletvekilleri ve Soma halkına da teşekkür edildi.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0