Görüş Bildir
Haberler
Yıldırım: ‘MİT'in Neden Haber Veremediğinin Cevabını Ben de Arıyorum’

Yıldırım: ‘MİT'in Neden Haber Veremediğinin Cevabını Ben de Arıyorum’

ATKN
23.07.2016 - 22:55 Son Güncelleme: 24.07.2016 - 00:38

15 Temmuz darbe gecesi yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, MİT'in kendilerine darbe girişimini neden haber veremediği sorusunu, 'Onun cevabını ben de arıyorum. Maalesef süreçten haberimiz olmadı' şeklinde yanıtladı. Ayrıca Yıldırım, askeri birliklerin şehir dışına taşınacağını, bundan daha köklü tedbirler alınacağını söyledi ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nın lağvedileceğini doğruladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Binali Yıldırım, ATV ve A Haber ortak yayınında soruları yanıtladı, 15 Temmuz gecesi yaşananlara ilişkin açıklama yaptı. Binali Yıldırım, o gece tankların kendilerini de durdurmaya çalıştığını belirtti.

Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

'Önce 'Sabiha Gökçen'e gidelim' dedik, sonra arkadaşlar 'Burası hedef yeri' dediler, 'Oraya gitmemiz çok sakıncalı Ankara istikametine gidelim'. Nihayet Ankara'ya gideceğimiz için öyle karar verdik. Ama giderken, evden çıktık, devam ederken tanklara rastladık, onlar 'durun' diye bize işaret ettiler, durdurmaya çalıştılar, bir müddet durduk, riayet ettik. Azıcık gittikten sonra yol genişledi, oradan da süratle uzaklaştık vesaire atlattık.

MİT neden haber veremedi?

MİT neden haber veremedi?

MİT Başkanı’nın bir ihbarla haberi olmuş. Genelkurmay Başkanlığı’na aktarmış. Genelkurmay gerekli talimatları vermiş. MİT Başkanı da gitmiş oraya, bir iki saat beraber çalışmışlar. Bütün bunlara rağmen önlem alınamamış. Üstüne üstlük kuvvet komutanlarının tamamı ve Genelkurmay Başkanı’nı derdest ederek Akıncı’ya götürmüşler.

Bunların hepsi rastlantı mıdır, yoksa planın bir parçaları mıdır bu sorular haklı olarak soruluyor. Bunlar ortaya çıkacak, bunların hepsi detaylı olarak araştırılacak. Herkes düğüne gidiyor, yıllarca kendisinin komutanlık yaptığı, nikah şahidi olarak davet edildiği insan gitmiyor. İzmir'de tatildeyken tatilini kesiyor Ankara'ya gelme ihtiyacı duyuyor. Garip olacak birçok olay arka arkaya geliyor. Düğün basılıyor, o komutanlar derdest ediliyor. Bütün bunlar, hepsi bir şeylerin ters gittiğini ve bir şeylerin çok öncesinden planlandığını, hazırlıkların yapıldığını gösteriyor.'

Yıldırım, 'İstihbarat size darbe girişimini niye haber verememiş?' sorusunu yanıtladı: 'Onun cevabını ben de arıyorum. Cumhurbaşkanımıza sürekli her şeyi haber verirler. Maalesef süreçten haberimiz olmadı.'

'Askeri birlikler şehir dışına taşınacak'

'Askeri birlikler şehir dışına taşınacak'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yıldırım, “Askeri birlikler şehir dışına mı alınacak?” sorusunu da “Bununla sınırlı değil. Bunlardan başka çok köklü tedbir alınacak. Hepsini birlikte göreceğiz” şeklinde yanıtladı.

'Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı artık olmayacak'

'Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı artık olmayacak'

Genelkurmay Başkanlığı'nın Başbakanlığa bağlı kalması gerektiğini, Başkanlığa geçildiği zaman da Cumhurbaşkanlığına bağlanması gerektiğini söyleyen Binali Yıldırım, o gece TRT'yi basan ekibin Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan hareket ettiğini belirtti ve Muhafız Alayı'nın kapatılması ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

'Onun kararını aldık. Artık burada, bu yerleşkede Muhafız Alayı olmayacak. Gerek yok, ihtiyaç yok.'

'Jandarma İçişleri'ne bağlanacak'

'Jandarma İçişleri'ne bağlanacak'

Jandarma'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanacağını doğrulayan Binali Yıldırım, bunun 'çok kısa sürede' gerçekleşeceğini söyledi.

Ajanslar ve Onedio

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
29
13
8
4
3
3