Yeşim Pektok: "Fotoğrafa Nakış Sanatı, Eski Anıları, Yeni Anlatılara Dönüştürmektir"
Tarihe baktığımızda insanın, hayatta kalma çabasıyla öncelikle temel ihtiyaçlarına ulaşmak için yaratıcılığını kullandığını; ihtiyaçlarına ulaştıktan sonra da yaratıcılığın etkisiyle diğer bir alana yani sanata doğru yöneldiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden sanat, insanlığın varoluşuyla birlikte ortaya çıktığı düşünülen yaratıcı bir insan etkinliği olarak tanımlanır. Yapan kişiden, kullanılan hammaddeye kadar her türlü etkiyle sanat dalları sınıflandırılır. Röportajımız için önemli bir başlık olan ve kullanılan malzeme nedeniyle iplik sanatları başlığı altında değerlendirilen, zengin bir kaynağa sahip olan nakış sanatı ülkemizde de önemli bir yere sahip. Toplumların yaşayış biçimlerini, estetik değerlerini ve kültürlerini yansıtan nakışın gelişimine baktığımızda birçok farklı türde kumaş (keten, pamuk, ipek ve yün) ve iplik kullanıldığını görüyoruz. Günümüzde ise kendine yeni yaratıcı alanlar bulan nakış sanatının, fotoğrafa nakış dalını sanatçı Yeşim Pektok’la konuştuk.
- Yeşim Pektok kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
- Nakış atölyesine katılma kararınızı ve orada sizi etkileyen şeyi biraz daha derinleştirelim isterim. Neden nakış? Ve neden fotoğrafa nakış?
- Biraz da bugüne kadar katıldığınız sergilerden bahsedelim. Özellikle “Zihni Manzaralar” Sergisindeki eserlerinizi görünce etkilenmiş, sizinle röportaj yapmak istemiştim. Bu nedenle önce ondan başlayalım isterim.
• Farklı disiplinlerin birlikte çalışmasını önemsiyorsunuz. Bunu görebileceğimiz yeni bir projeniz daha var. Bir tiyatro oyunu afişi için fotoğrafa nakış çalışması yaptınız. Biraz da bundan bahsedebilir misiniz? Oyun nedir, proje nasıl gelişti?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!