Görüş Bildir
Haberler
Yeşil Çay Yaprağına Sarılı Sigarayla, Sigarayı Bırakmak Mümkün mü?

Yeşil Çay Yaprağına Sarılı Sigarayla, Sigarayı Bırakmak Mümkün mü?

Üretici firma; 100% yeşil çaydan oluşturulan, nikotinsiz sigaranın, sigarayı bıraktırmada etkili olacağı görüşünde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bahsettiğimiz tam olarak nasıl bir şey?

Bahsettiğimiz tam olarak nasıl bir şey?

Billy55 isimli firma, tamamen yeşil çay özlerinden oluşan, nikotinsiz doğal bir sigara üretti. Billy55 kurucusu Ranko Tutulugdzija, Vietnam'da yüzyıllardır oldukça yaygın olan bu formülü, Amerika'ya uyarlamaya karar verdi.

Bir akupunkturcu olan Tutulugdzija, hastalarının çoğunluğunun kapısını çalma sebeplerinin sigarayı bırakmak olduğunu gördüğünde; eski ve yerel bir yöntem olarak kullanılan, yeşil çay yapraklarına sarılmış nikotinsiz sigarayı kullanmayı düşündü. Tutulugdzija'nın cümleleriyle; 'sigara kullanıcısı aynı hissi bu sigarayla da yaşayacak ama kendilerini suçlu hissetmeyerek yavaşça bırakma motivasyonuna erişebileceklerdi'.

Sigaralar; Tutulugdzija’nın annesi Biljana'nın takma ismiyle adlandırıldı; 'Billy'. Billy, Çin'in Nanjing ve Beijing bölgelerinde üretilen çay yapraklarından oluşuyor, normal ve mentollü seçenekleriyle sunuluyor ve paketi 2.50 dolar.

Etkisi nedir?

Etkisi nedir?

Yeşil çaylı sigaralar; Tutulugdzija tarafından planlanan; 90 günlük bir periyodda 3 adım halinde gerçekleşecek sigarayı bırakma evresinin yardımcı unsuru. Sigaralara ek olarak; Tutulugdzija'nın inancına göre; 90 gün boyunca vücudun belli noktalarına, motivasyon konusunda etkili bir tercih olarak gördüğü hardal tohumu da enjekte ediliyor.

Program düzenli olarak takip edildiğinde; alışkanlıklarda ciddi derecede azalma söz konusu. “Alışkanlıklar bağımlılıklardan çok daha kolay alt edilebilirler. Eğer yeşil çaylı sigara içiyorsanız; herhangi başka bir kimyasalın vücudunuza girmesine ihtiyacınız kalmıyor, tabii eğer fiziksel bağımlı değilseniz. Nikotinli bir ürünle nikotinsiz bir ürün arasında dağlar kadar fark var.' diyor Tutulugdzija.

Araştırma bize ne gösteriyor?

Araştırma bize ne gösteriyor?

Araştırmacılar ürünle ilgili çalışmalarının ve denetimlerinin henüz tamamlanmadığını dile getiriyor. Lakin meditasyon ve danışmanlık desteğinin, sigara alışkanlığını bitirmedeki önemini vurgulayarak; bir bakıma bu programı destekliyorlar gibi görünüyorlar.

Rutgers Üniversitesi klinik araştırmacılarından Donna Richardson da aynı görüşte. Bağımlıların çoğunlukla; sakız, ped, pastil, nazal sprey, nefes ilacı kullanımı gibi nikotin odaklı yöntemlerle sigarayı bırakmayı denediklerini dile getiriyor. 'İnsanlar sigara değil nikotin içmek istiyor. Çünkü dopamin seviyemizi arttıran ve sigara alışkanlığına ya da bağımlılığına yol açan şey nikotin. Yani çay yaprağı içtiklerinde dopamin seviyeleri artmayacak ve sonuç olarak artık içmek istemeyecekler.'

Richardson'a göre; sigarayı bırakmak, nikotini bırakmaktan geçmiyor. Aksine, burada bırakılmak istenen, yeşil çay yaprağından ya da gazete kağıdından yapılmış da olsa; 'sigara içmek' eyleminin kendisi.

Tutulugdzija'a göre ise; girişim 2 aydır aktif durumda ve hala test edilme sürecinde. Sigarayı ilk test edenlerden geri dönüşler ise oldukça olumlu.

Tadı nasıl?

Tadı nasıl?

Time dergisinden sigara kullanıcısı iki çalışan sigaranın her iki türünü de birinci elden test ettiler. Fark ettikleri ilk şey; Billy 55'leri yakmakta, normal sigaraya göre daha zorlandıkları oldu. Tadının neredeyse hissedilmediğini söylediler. Ama aldıkları nefesle kafalarının rahatladığında da hemfikir oldular.

Tutulugdzija da sigaranın tadını; “Sigara gibi değiller, daha çok yeşil çay gibiler.' şeklinde tasvir ediyor.

Sonuç olarak:

Sonuç olarak:

Rutgers Üniversitesi Bağımlılık Programı baş yürütücüsü doktor Michael Steinberg: “Bunun, sigarayı bırakmanın en güvenli yol olduğunu söyleyemeyiz tabii, keza elimizde güçlü bir veriye dayalı kesin bir sonuç bulunmamakta.' diyor. Öte yandan Steinberg, sigaraların, davranışsal bazda alışkanlığı köreltmeye yardımcı olabileceğine katılıyor. Fakat ağız alışkanlığını yok etmede en etkili yöntemler olan şekerleme, tarçın çubukları ya da sigara yerine kullanılabilecek ve oral yolla tüketilebilecek ürünlerden şaşmamak gerektiğini de ekliyor.

Doktor Richardson da Steinberg’ın şüpheciliğine şu sözlerle destek veriyor: “Ben etrafımdaki kimseye, sigarayı bırakırken başka çeşit bir sigara içmesini tavsiye etmezdim.'

Time & Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
1
1
1
1