Görüş Bildir
Haberler
Yeni Tasarıyla Yurt Dışındaki Varlıklar Vergisiz ve Denetimsiz Getirilebilecek

Yeni Tasarıyla Yurt Dışındaki Varlıklar Vergisiz ve Denetimsiz Getirilebilecek

Dördüncü 'Varlık Barışı' tasarısına göre, yurt dışındaki parasını Türkiye’ye getirenler bir kuruş vergi ödemeyecek. Ayrıca inceleme ve soruşturma da yapılmayacak. Bu uygulamanın kara para aklama yolunu açacağı yönünde uyarılar yapılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre hükümet, 2008, 2011 ve 2013 yıllarının ardından, yurt dışından kaynak getirme amaçlı 4. Varlık Barışı için düğmeye bastı. 

Türk vatandaşlarının, yurt dışındaki para ve benzeri varlıklarını Türkiye’ye getirmeleri için hazırlanarak TBMM’ye gönderilen tasarı uyarınca şahıs ve şirketlerin paraları daha basit ve yatırımcının “kendisini daha rahat hissedebileceği yeni bir modelle” Türkiye’ye çekilecek. 

Vergi yok araştırma yok!

Sadece varlık bildirimi yapılması nedeniyle herhangi bir şekilde araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak, idari para cezası uygulanamayacak. 

Yurt dışındaki parasını Türkiye’deki bankaya yatıranlar istediği tasarrufta bulunacak. Daha önceki varlık barışındaki yüzde 2’lik vergi oranının aksine, parasını getiren bu kez vergi ödemeyecek. 

Yeni düzenlemeden faydalanmak isteyenler paralarını Türkiye’ye getirmek istediklerini 31 Aralık 2016’ya kadar bildirmek zorunda. 

Başkası adına transfer

İsteyen, getirdiği parayla yeni bir şirket kurabilecek ya da bina alabilecek, getirdiği parayı başka ülkeye transfer edebilecek.

'Kara paranın yolunu açar'

Cumhuriyet'ten Yener Karadeniz'e konuşan vergi uzmanı ve Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bumin Doğrusöz ise yeni varlık barışında vergi alınmayacak olmasının kara para aklamayı daha kolay hale getireceğine dikkat çekiyor.

Tahsilatlar bildirilen tutarın altında kaldı

Tahsilatlar bildirilen tutarın altında kaldı

Varlık barışı son dönemde ilk kez 2008’de gündeme geldi. Bu kanun kapsamında 48 milyar liralık varlık beyan edildi. 2011’de vergi ağırlıklı bir yapılandırma programı uygulanırken, 2013 varlık barışında ise 69.8 milyar lira beyan edildi. 

Mehmet Şimşek, 2013 sonunda yaptığı değerlendirmede, varlık barışı uygulaması kapsamında 19 Kasım 2013 itibarıyla 69.8 milyar lira varlık bildiriminde bulunulduğunu, 1.4 milyar lira vergi tahakkuk ettirildiğini ve 8.5 milyar lira tutarındaki varlık için 170 milyon lira vergi tahsil edildiğini bildirmişti.

Milliyet ve Cumhuriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
45
12
8
4
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aytek Muhtemel

yıllardır uçan balon gibi süzülen ekonomi batmak üzere olunca millet uyanmadan ne kadar aşağılık yöntem varsa dener bunlar. Avrupa hibeleri ve yatırımları az... Devamını Gör

Melih Ertaş

ekonomi yerlerde artık ülkeye para girsinde nasıl girirse girsin derdinde bunlar...

DrDemokratikus

Bilal Oğlan'ın kara parası birikti herhal...