Görüş Bildir
Haberler
Yemen'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kuşatıldı: 'Çok Sayıda Ölü Var'

Yemen'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kuşatıldı: 'Çok Sayıda Ölü Var'

Batuhan
19.01.2015 - 12:42 Son Güncelleme: 19.01.2015 - 12:45
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi El Kaide militanlarını silahlandırmakla suçlayan Şii Ensarullah Hareketi militanları Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i kaçırdı ve sarayı kuşattı. Şii militanlar ile saray muhafızları arasındaki çatışma, çok sayıda kişinin ölmesi ve yaralanmasının ardından varılan ateşkesle son buldu. Cumhurbaşkanı Hadi'nin, aralarında Husilerin de bulunduğu danışmanlarla son gelişmeleri görüşecek.

Yemen'de Ensarullah Hareketi (Husiler), Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi Marib kentindeki El-Kaide militanlarını silahlandırdırmakla suçlayarak, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i kaçırdı. Husiler daha sonra da başkent Sana'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayını kuşattı. Husiler ile saray muhafızları arasında çatışmalar çıktı.

Ordu da saray etrafına konuşlandı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu Sebi'n Meydanı civarında, saray muhafızlarıyla Husi militanları arasında çıkan çatışmalar nedeniyle asker de tank ve ağır silahlarla sarayın etrafına konuşlandı; muhafızlar ise saraya giden bütün yolları kapattı. Çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

Çok sayıda ölü ve yaralı var

AA muhabirine konuşan Sağlık Bakanlığı kaynakları, çatışmalarda ölü ve yaralıların olduğunu, ambulansların çatışmaların yaşandığı bazı bölgelere giremediğini belirtti. Çatışmaların devam ettiği sırada bazı mahallelerden patlama sesleri duyuldu.

'Saray muhafızları rastgele evleri bombalıyor'

Öte yandan, Ensarullah Hareketi'ne bağlı el-Mesire kanalı, saray muhafızlarının Beyt Mayad bölgesindeki evleri ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yakın olan en-Nehdin bölgesindeki evleri rastgele bombaladığını bildirdi.

'Cumhurbaşkanı El Kaide'yi silahlandırıyor'

Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdusselam, Yemen Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in kaçırılmasının ardından sosyal medya üzerinden Hadi'ye yönelik suçlamalarda bulunarak, 'Cumhurbaşkanı Hadi, Marib'de El-Kaide'yi silahlandırmaya, finanse etmeye ve techiz etmeye çalışarak yeni bir güvenlik krizine sebebiyet veriyor. Bunu yaparken de bu durumdan sadece Husilerin değil tüm vatan topraklarının zarar görecek olmasını umursamıyor' ifadelerini kullandı.

Abdusselam, Hadi'yi 'El-Kaide'ye ve onun pek çok bölgedeki militanlarına devasa paralar akıtmak, Taiz'de sorun çıkması için uğraşmak ve kendi halkına karşı uluslararası kararlar alınmasını isteyerek dışarıya ülkenin ekonomik ve güvenlik durumuyla ilgili olumsuz intiba vermekle' suçladı.

Çatışmalar nedeniyle başkentteki üniversitelerde öğretime ara verildi.

Ateşkes ilan edildi

Saatler sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı muhafızlarıyla Husi militanlar arasında yaşanan çatışmalar varılan ateşkes doğrultusunda durdu. Ateşkesi Yemen devlet televizyonu, cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberle duyurdu. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, aralarında Husilerin de bulunduğu danışmanlarla son gelişmeleri görüşeceği' belirtildi.

Enformasyon Bakanı Nadiye es-Sekkaf da sosyal paylaşım sitesi Ttwitter üzerinden yaptığı açıklamada, 'ateşkes sağlandığını' doğrulayarak, Cumhurbaşkanı Hadi ve müsteşarlarının kısa süre sonra bir araya gelip, çözüm yollarını konuşacaklarını belirtti.

Öte yandan yapılan söz konusu açıklamalar rağmen bölgeden hafif aralıklarla çatışma sesleri duyuluyor.

'Cumhurbaşkanı sarayda değildi'

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, erken saatlerde başlayan çatışmalar esnasında Cumhurbaşkanı Hadi sarayda bulunmuyordu.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0