Görüş Bildir
Haberler
Yaratıcılığı Kışkırtmanın 25 Yolu

Yaratıcılığı Kışkırtmanın 25 Yolu

Argese Ajans Online Matbaa
05.01.2014 - 14:58 Son Güncelleme: 08.12.2014 - 18:15

1. Not tutun

1. Not tutun

Gördüğünüz ilginçlikleri, acayip tabelaları, garip anları, hepsini not edin. Neyin işinize yarayacağını düşünmeden, sanki sadece kayıt tutuyormuşsunuz gibi yapın bunu. Fikir üretirken bunlar yerini bulacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Yabancılarla konuşun

2. Yabancılarla konuşun

Genelde küçükken hepimizin ailesinden duyduğu cümle “Aman sakın tanımadığın kişilerle konuşma”dır. Elbette ki bir miktar önleminizi de alarak dışarıda, otobüste, markette yabancılarla konuşmaktan çekinmeyin. Daha önce hiç önemsemediğiniz bir hayat bilgisi edinebilirsiniz.

3. Yöntem değiştirin

3. Yöntem değiştirin

Kişisel ilgi alanınız ya da mesleğiniz itibarıyla kullandığınız yöntem yazmak mı, resim yapmayı deneyin. Rakamlarla işi olanlar harflere geçsin. Günü zaten yazarak geçen biriyseniz bir geometri problemine yoğunlaşın, beyni ters köşeye yatırın.

4. Roman okuyun

4. Roman okuyun

Türü ne olursa olsun başka hayatlara sızmak, hele de güzel bir dille kaleme alınmışsa, insana başka hayatlar, başka zamanlar, başka fikirler olduğunu hatırlatır.

5. Deneylere açık olun

5. Deneylere açık olun

Yemek yaparken, ödev hazırlarken, rapor yazarken, sevişirken... Yeniliklere açık olmak, bir de öbür yöntemi denemek her zaman taze fikirlere kapı açar. Ortaya şahane bir şey çıkma ihtimali doğar.

6. Sinemanın faideleri

6. Sinemanın faideleri

Çok film, iyi film… Bazen bir yan karakter bile insanın zihninde yeni bir sayfa açabilir. Günlük hayatınızda bir şeyi kolaylaştırabilir, içinden çıkamadığınız bir sorunu çözebilmeye yarar. Kafada ampul kendiliğinden yanar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Kesişim kümesi kahkaha

7. Kesişim kümesi kahkaha

Birlikte gülebildiğiniz, hem de çok gülebildiğiniz arkadaşlarınıza gözünüz gibi bakın. Hayır, önemli olan kısmı sadece gülmenin faydaları değil… Güldürebilmek bir zekâ göstergesidir, ayrıca aynı frekansta olduğunuzu gösterir. En hafif sohbet bile insanı geliştirme potansiyeli taşır.

8. Müzik dopingi

8. Müzik dopingi

Doğru zamana doğru müziği denk getirdiğinizde algınızın genişlediğini, boyutun farklılaştığını hissedersiniz. Özellikle de kulaklıkla müzik dinliyorsanız… En saçma sapan işi yaparken bile sizi canlandırıcı bir müziği kulaktan bünyeye sokmak ortaya farklı bir iş çıkarmanızı sağlar.

9. Sporla haydi canlanın

9. Sporla haydi canlanın

Fikirden, beyinden söz ederken şınav çekmek, koşmak, ter dökmek ilk aşamada kulağa anlamsız gelebilir. Fakat beyne giden oksijen miktarı arttıkça, bu mühim organın çok daha verimli hale geldiği bilimsel bir gerçek. Önce bacak kasları…

10. Fotoğraf çekin

10. Fotoğraf çekin

Güzel, estetik, dengeli ve anlamlı bir fotoğraf kadrajı oluşturmak, hayatın başka alanlarında işinize yarayacak bir formül öğretir. Baktığınızı görmeyi öğrenirsiniz, ki bu da önemli bir yetenektir zaten.

11. Rüyalarınızı yazın

11. Rüyalarınızı yazın

Yazmıyorsanız bile en azından hatırlamaya çalışın. Bu mesai hem bilinçaltına dair bir kazı işlevi görür, hem de rüyalara mahsus o yerçekimsiz saçma sapan âlemden faydalanırsınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Mola vermeyi bilin

12. Mola vermeyi bilin

Bir robot olmadığınızı kendinize ara ara hatırlatın ve fikren tıkandığınız noktada mola vermekten utanmayın. Bu teneffüsü vicdan azabına dönüştürmeden yaşamayı becerirseniz, tekrar işin başına oturduğunuzda zaten kendiliğinden berrak bir beyinle üretmeye başlarsınız.

13. Nostalji ganimeti

13. Nostalji ganimeti

Mesleğiniz ne olursa olsun işinizin geçmişte nasıl yapıldığına bakmak ilham verici olur. Reklamcılar reklam tarihine, modacılar geçmiş trendlere, sanatçı olanlar mağara resimlerine, mühendisler Ortaçağ çizimlerine baksın. Bu da kendi içinde çok parlak bir fikir olmayabilir ama olabilir de…

14. Tuvalette mütalaa

14. Tuvalette mütalaa

Bunun bilimsel bir kanıtı var mı, emin değiliz ama işte tuvalette geçen süre, oturma odasında koltukta geçen süreden daha verimli olabiliyor. Alın yanınıza bir not defteri, bir dergi… Klozetten bildirin.

15. Geyik muhabbeti

15. Geyik muhabbeti

En günlük, en önemsiz başlıklarda tatlı bir muhabbet bile zihin açıcı olabilir. Aklına fikrine güvendiğiniz arkadaşlarla sohbet ufuk açar. Ama tuhaf bir şekilde, görüşlerine değer vermediğiniz biriyle muhabbet de öyle. Özeti, uzun uzun konuşmaktan çekinmeyin.

16. Son dakikaya bırakmak

16. Son dakikaya bırakmak

Bir tür Murphy kanunu bu. En yaratıcı fikirler yumurta kapıya dayandığında yumurtlanır. Ertelemekten korkmayın, o panikle bambaşka bir dünyanın kapısını aralayabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Gereksiz bilgi gereklidir

17. Gereksiz bilgi gereklidir

Tavukçuluk tarihi, maketçilik dergisi, İstinye’nin bitki örtüsü… İncelikli konular, gereksiz ayrıntı gibi görünecek başlıklar üzerine okumak, zamanı geldiğinde sizi beş adım öne çıkaracaktır. Gereksiz bilgi demeyin, nimettir.

18. İnceden yürütün

18. İnceden yürütün

Konu hakkında daha önce kafa yormuş birileri varsa hiç çekinmeden uygulayabileceğiniz, üstelik de garantili bir yol. Tek incelik, öyle gözüne soka soka değil de nazik bir şekilde araklamak. Duruma uygun hale getirin, sadeleştirin ya da süsleyin. İşin yaratıcılık kısmı da burası olsun!

19. Oyun oynayın

19. Oyun oynayın

Poker de olur, Play Station da… Yeter ki kendi mantık dizgesi ve kendi kuralları olan başka bir dünyaya geçin ve orada başarılı olmanın yollarını zorlayın. Kafa güzel dağılır, sonra güzel toplanır.

20. Gizli bir iş yapın

20. Gizli bir iş yapın

Yasalar çerçevesinde tabii… Buradaki gizlilik, bütün dünyaya duyurulmamış kendinize özel bir hobi, bir uğraş, bir gezi… Kendi başınıza kalın, tek başına vakit geçirmeyi öğrenin ve bundan kimseye bahsetmeyin.

21. Bir dizinin ortası

21. Bir dizinin ortası

Mümkünse aylardır, senelerdir devam eden bir diziyi izlemeye başlayın. Konusundan hiç hoşlanmasanız bile bir tür bulmaca gibi bütün ilişkileri çözmeye çalışın. Kötü şey izlemenin de faydası var ayrıca.

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. Çok gezin

22. Çok gezin

Çok okuyan mı, çok gezen mi mi bilir’, zaten bildiğimiz bir sorunsal... İkisinin de bildiği ayrıdır, fakat çok gezenin biriktirdiği malzemenin kıymeti başka… Seyahat etmenin kazandırdıkları fark etmeden sizi değiştirecek, dönüştürecektir. Yiyip içtiklerinizi değil, gördüklerinizi anlatın!

23. Mavilim mavişelim

23. Mavilim mavişelim

Renklerin ruh hallerine etkisine inananlardansanız, mavinin yaratıcılığı en fişekleyen renk olduğu kanıtlanmış. Tonuna göre biraz çocuk odası etkisi yaratabilir ama çalıştığınız mekânlara mavi dokunuşlarda bulunmak işe yarayabilir.

24. Bir çocukla mesai

24. Bir çocukla mesai

Şöyle dili iyice çözülmüş, hayatta her şeyi yeni kavramaya ve durmadan soru sormaya çalışan bir çocukla vakit geçirin. Yeterli sabrı bulursanız, siz çok şey öğrenmiş olacaksınız, bacak kadar çocuk değil…

25. Takma kafana tokadan başka bir şey

25. Takma kafana tokadan başka bir şey

Lafın gelişi yani. Stres, yaratıcılığın bir numaralı düşmanı. Yeni bir şey denerken cesaretinizin artması için de, sonra sonuçlarıyla mücadele edebilmek için de biraz vitesi boşa almak faydalıdır. En fazla ne olabilir? Salın gitsin…

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
81
15
12
11
8
4
3