Görüş Bildir
Haberler
Yapıldıkları Zamandan Bu Yana Aktif Olarak Kullanılan Dünyanın En Eski 20 Camisi

Yapıldıkları Zamandan Bu Yana Aktif Olarak Kullanılan Dünyanın En Eski 20 Camisi

Gökhan A.
11.06.2016 - 03:43

Tüm dünyada binlerce bulunan İslam aleminin yani Müslümanların ibadet yeri olan camilerin her biri mimari, tarihi ve estetik açıdan farklılıklar göstermektedir. Bu içeriğimizde dünyada bulunan en eski camileri derledik. Hayırlı Ramazanlar!

Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of...
İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Kazimar Büyük Cami

20. Kazimar Büyük Cami

Cami, 13. yüzyılda Umman'dan gelip toprak satın alan ve Hz. Muhammed'in soyundan gelen Kazi Syed Tajuddin tarafından yatırılmıştır.

19. Arba'a Rukun Cami

19. Arba'a Rukun Cami
  • Mogadişu, Somali 

  • Yapım Yılı: 1269

Fakr ad-Din Cami'sinden sonra Somali'nin en eski 2. camisidir ve yine başkent Mogadişu'da yaptırılmıştır.

18. Fakr ad-Din Camii

18. Fakr ad-Din Camii
  • Mogadişu, Somali

  • Yapım Yılı: 1269

Fakr ad-Din Camisi Somali'nin en eski camisidir. Cami, başkent Mogadişu'nun Hamar Weyne isimli en eski yerleşim yerinde bulunur. Ve 1269 yılında Mogadişu Sultanlığı'nın ilk sultanı Fakr ad-Din tarafından yaptırtılmıştır. Caminin günümüzdeki hali budur.

17. Atiq Cami

17. Atiq Cami
  • Awjila, Libya

  • Yapım Yılı: 1101

Atiq Cami, Libya'nın doğusunda Sahra çölü içindeki Sirenayka bölgesinde bir vaha köyünde bulunan bir camidir. Alışılmadık konik kubbesi ile bölgenin en eskisi olan 12. yüzyıldan kalan cami, ışık ve havalandırma sağlamak kerpiçten ve kireç taşından yapılmıştır.

16. Xi'an Büyük Cami,

16. Xi'an Büyük Cami,
  • Xi'an, Şensi, Çin

  • Yapım Yılı: 742

Çin'in, büyüklük ve mimari güzellik açısından sayılı camilerinden olan Xi'an Büyük Cami 8. yüzyıldan günümüze ulaşmıştır. Cami şehrin tek camisi, imamı da şehrin tek imamı olduğu için Müslümanlar arasında oldukça ünlüdür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. İmam Ali Cami

15. İmam Ali Cami
  • Necef, Irak

  • Yapım Yılı: 977

Kabe ve Mescid-i Nebevî'den sonra üçüncü kutsal yerdir. Burası Hz. Muhammed'in amcasının oğlu, damadı ve dördüncü İslam halifesi olan Ali ibn Ebu Talib'in defnedildiği yerdir.

14. Emevî Cami

14. Emevî Cami
  • Şam, Suriye  

  • Yapım Yılı: 715

634 yılında, Şam'ın Araplar tarafından alınmasından sonra, Roma İmparatoru I. Konstantin zamanından beri Vaftizci Yahya'ya adanmış Hristiyan bazilikanın yerine cami yapılmıştır. Cami, bugün hala korunan Vaftizci Yahya kafası gibi kutsal emanetleri muhafaza eder. Ayrıca camii içerisinde Şiilik için önemli nirengi noktaları vardır. Bunlar arasında I. Yezid tarafından gösterilmek üzere saklanılan Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in kafası yer almaktadır. Caminin kuzey duvarına eklenmiş küçük bir bahçede Selahaddin Eyyubi'nin türbesi bulunmaktadır.

13. Al-Zaytuna Cami

13. Al-Zaytuna Cami
  • Tunis, Tunus

  • Yapım Yılı: 709

İslam tarihinin ilk ve en büyük üniversitelerinden birine ev sahipliği ile bilinen cami birçok Müslüman bilgin mezun etmiştir.

12. Mescid-i Aksa

12. Mescid-i Aksa
  • Kudüs

  • Yapım Yılı: 705

Müslümanlarca kutsal kabul edilen mekanlardan biridir ve Müslümanların ilk kıblesi olduğuna inanılır. 'Morya Tepesi' adı verilen küçük bir tepe üzerine inşa edilmiş olup, Kubbet-üs-Sahra'nın üzerine kurulduğu kaya bu tepenin en yüksek noktası olarak kabul edilir.

11. Hz. Hüseyin Türbesi

11. Hz. Hüseyin Türbesi
  • Kerbela, Irak

  • Yapım Yılı: 680

İslam Devleti’nin bir Emevî saltanatına dönüşmemesi için mücadele veren ve Emevîler tarafından Kerbelâ Olayı'nda ailesinden pek çok kişiyle birlikte öldürülen On İki İmâmlar'ın üçüncüsü Hz. Hüseyin'in mezarının bulunduğu türbedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Sidi Ukba Ulu Cami

10. Sidi Ukba Ulu Cami
  • Kayrevan, Tunus

  • Yapım Yılı: 670

Yapımını Ukba bin Nafi'nin başlattığı (670), Hişam bin Abdülmelik'in desteğiyle tamamlanan (726) ve 800-900 arasındaki kimi eklemelerle son biçimini alan camidir. Kuzeybatı revakının ortasında, Batı İslam üslubunu en iyi yansıtan örneklerden olan üç katlı, görkemli minare yükselir. Minare, Kuzey Afrika’ya özgü kare planlı minarelerin tipik bir örneğidir.

9. Büyük Kufe Cami

9. Büyük Kufe Cami
  • Kufe, Irak

  • Yapım Yılı: 635

Kufe Mescidi'ni 635 yılında Sa'd bin Ebi Vakkas inşa ettirmiştir. Hz. Ali'nin burada şehit edildiğine inanılır. Emevilere karşı ilk Abbasi direnişinin temeli burada atılmış, ilk Abbasi halifesi Seffah burada kılıç kuşanarak halife olmuştur.

8. Jawatha Cami

8. Jawatha Cami

İslam öncesi ve İslam’ın ilk döneminde Bani Abdul Qais kabilesi tarafından hicretin 7. yılında yapılan cami. Caminin orijinal yapısının  çoğu yıkılmış ve sadece beş küçük çamur-tuğla kemerler ayakta kalabilmiş. İşte bu kalıntılar da ziyaretçiler tarafından yine mescit olarak kullanılıyor. Resimde görünen kısım ise muhtemelen 9. yüzyıldan bize ulaşmış.

7. Cheraman Juma Cami

7. Cheraman Juma Cami

Hindistan'da bulunan en eski camilerin ikincisi. 629 yılında Hz Muhammed'in sahabelerinden olan Malik Deenar tarafından yaptırılmıştır.

6. Palaiya Jumma Cami

6. Palaiya Jumma Cami

Dünyanın en eski camileri arasında yer alan cami ayrıca Hindistan'da yaptırılmış ilk camidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Huaisheng Cami

5. Huaisheng Cami
  • Guangzhou, Çin

  • Yapım Yılı: 627

Çin'deki en eski cami olarak bilinir. Sa'd bin Ebû Vakkâs tarafından Guanzhou kenti limanında yapılmıştır. Adı önceleri minaresinin fenere benzemesiyle Fener Cami olarak anılmış. Daha sonra Hz. Muhammed'in hayatını yitirmesi sonrası 'Peygambere Saygı' anlamına gelen Huaisheng adı verilmiştir.

4. Mescid-i Kıbleteyn

4. Mescid-i Kıbleteyn

Medine'nin Kuzeybatısında Vebere Harresi denilen mevkide bulunan mescit. Mescid-i Nebevî'ye 5 km. uzaklıktadır. Bu mescit önce Halife Ömer bin Hattab tarafından yenilenmiş sonra Osmanlılar döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından yeniden yaptırılmıştır.

3. Mescid-i Nebevî

3. Mescid-i Nebevî

Hicret'ten sonra Medine'de Hz. Muhammed ile arkadaşları tarafından inşa edilen, Hz. Muhammed'in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescit. 'Nebevi' Arapça'da 'Peygambere Ait' anlamına gelir, 'Mescid-i Nebevî' tamlamasının anlamı ise 'Peygamber Mescidi'dir. Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'dan sonra Müslümanlara göre ikinci en kutsal mescittir.

2. Kuba Mescidi

2. Kuba Mescidi

Hz. Muhammed'in hicret ederken konakladığı Kuba'da inşa ettirdiği, İslam'da inşa edilen ilk mescit.

1. Mescid-i Haram

1. Mescid-i Haram

Mekke'de Kâbe’nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescit. 'Hürmetli Mescit' anlamına gelen bu ifade Kur'an'da 16 ayette yer almaktadır. Mescid-i Haram'ın ortasında bulunan Kâbe'nin doğu köşesine işaret taşı olarak farklı renk ve özelliğe sahip olan 'Kara Taş' anlamına gelen Hacer-ül Esved yerleştirilmiş ve gümüş bir çerçeveyle çevrilmiştir. Bu taşın İbrahim Peygamber’den günümüze kadar gelen bir hatıra olduğu kabul edilir. Bu nedenle de tüm Müslümanlar için çok değerlidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
170
104
14
12
9
8
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hüseyin Kara

KENDİ ÜLKESİNDEN BİR HABER OLANLAR BU HEBERİ PAYLAŞMIŞSA DİYECEK BİR ŞEY YOK, DİYARBAKIR ULU CAMİİ, HALİD BİN VELİD TARAFINDAN 639 YILINDA FETH EDİLDİĞİ VAK... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Yalnız Çin'de bu kadar eski camilerin olduğunu bilmiyordum. Türkiye sınırlarında çok eski cami yok. Sanırım Anadolu'daki en eski camiler Türklerce yapıldı.