Görüş Bildir
Haberler
Ülkemizden 20 Başarılı İnsan ve Okudukları Üniversiteler

etiket Ülkemizden 20 Başarılı İnsan ve Okudukları Üniversiteler

Anıl Göç
24.07.2015 - 19:58 Son Güncelleme: 27.07.2015 - 15:27

1. Ali Fuat Başgil - Grenoble Üniversitesi Hukuk Fakültesi

1. Ali Fuat Başgil - Grenoble Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Ord.Prof.Dr. Ali Fuat Başgil, ülkemizin en önemli hukukçularından birisidir. Aynı zamanda kendisi, 1937'de özerk olan Hatay'ın anayasasını hazırlamıştır. 

15 Ekim 1961 yılında ihtilal sonrası seçimlerinde Adalet Partisi'nden Cumhurbaşkanı adayı olmuştur. Dönemin Milli Birlik Komitesi'nin kendisini tehdit etmesiyle adaylıktan çekilerek yurt dışına yerleşmiş ve Cenevre Üniversitesi'nde ders vermiştir. 1965 yılında Adalet Partisi'nin İstanbul mebusu seçilerek yurda geri dönmüştür. 17 Nisan 1967 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Refik Saydam - Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)

2. Refik Saydam - Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)

Ülkemizin en önemli hekimlerinden ve 4.Başbakanımız İbrahim Refik Saydam, Fatih Mahalle Mektebi'nin ardından, Fatih Askeri Rüştiyesini bitirir. Sonrasında Kuleli Askeri İdadisi ve Askeri Tıbbiye'yi başarıyla bitirerek üç yıl boyunca Gülhane Askerî Tıp Akademisinde Embriyoloji ve Histoloji bölümlerinde çalışır. İlerleyen yıllarda birçok tıp okulu ve dispanserin açılmasına öncülük eder. Refik Saydam, 8 Temmuz 1942'de İstanbul'un besin sorununun düzenlenmesi için yaptığı inceleme gezisinde hayatını kaybetmiştir.

3. Aydın Sayılı - Harvard Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü

3. Aydın Sayılı - Harvard Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü

Çoğumuz Aydın Sayılı'yı 5 liranın arkasındaki resminden tanırız. Kendisi, dünyada bilim tarihi alanında bilinen ilk doktora derecesine sahip bilim insanıdır. 1913 yılında İstanbul'da doğmuştur. Babasının görevi sebebiyle çocukluğu İran'da geçmiştir. İlköğretimi İstanbul, Ortaöğretimi Ankara'da tamamlamıştır. 1933 yılında bitirdiği, Ankara Erkek Lisesi'nin mezuniyet sınavları sırasında, sınav heyeti içerisinde Mustafa Kemal Atatürk'te bulunmaktadır. Aydın Sayılı'nın gösterdiği yüksek başarı Atatürk'ün dikkatini çeker ve Atatürk bu öğrenciyle yakından ilgilenilmesini ister. Aydın Sayılı, liseyi bitirdiği yıl Milli Eğitim Bakanlığının yurt dışına öğrenci göndermek için açtığı sınavı kazanır ve eğitimini sürdürmek için ABD'ye, Harvard Üniversitesi'ne gider. 1942 yılında  “İslam Dünyasında Bilim Kurumları” teziyle dünyada bilim tarihi alanındaki ilk doktora derecesini alır. 1943 yılında yurda döndüğünde,  Ankara Üniversitesi'nin Felsefe bölümünde ders vermeye başlar. Dünyanın sayılı üniversitelerinden teklif almasına rağmen, Ankara'ya ve memleketine olan vefa borcunu ödemek amacıyla bu teklifleri reddeder. 1958 yılında Ordinaryüs Profesör unvanını alır. Emekli olduktan sonra, henüz emekliliğinin ilk ayında iken, 15 Ekim 1993 günü kalp krizi geçirerek aramızdan ayrılır. Aynı zamanda 1 Ocak 2009'dan itibaren dolaşıma girmiş olan 5 TL banknotlarının arka yüzünde, Aydın Sayılı'nın bir portresi yer almaktadır.

4. Arif Müfid Mansel - Berlin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü

4. Arif Müfid Mansel - Berlin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü

Arif Müfid Mansel, Türk arkeolojisinin öncülerindendir. Kendisi, ünlü Alman arkeoloğu Theodor Wiegand’ın, Almanya’da iki Türk gencinin arkeoloji alanında eğitim görmesi için sağladığı bursu almak üzere Halil Ethem Bey’in seçtiği iki gençten biri olarak Almanya’ya giderek Berlin Üniversitesi’nde öğrenimini tamamlamıştır.1929 yılında  “Stockwerkbau der Griechen und Römer başlıklı tezi ile doktorasını tamamlamıştır. Yurda geri döndüğünde İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi bünyesinde Klasik Arkeoloji kürsüsünü kurmuştur. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde önemli kazı çalışmalarında bulunarak, mühim tarihi kalıntıları açığa çıkartmıştır. 1975 yılında İstanbul'da hayatını kaybetmiştir.

5. Cahit Arf - École Normale Supérieure (Fransa) Matematik Bölümü

5. Cahit Arf - École Normale Supérieure (Fransa) Matematik Bölümü

Ord.Prof.Dr. Cahit Arf, 1910 yılında Selanik'te doğmuştur. Daha beşinci sınıftan itibaren matematik alanındaki yeteneğini göstermeye başlamıştır. Ortaokul yıllarında arkadaşlarının çözemediği soruları rahatlıkla çözmesiyle ön plana çıkmış ve hocalarının dikkatini çekmiştir. Bunun üzerine,Paris’teki St. Louis Lisesinde okumak üzere ailesi tarafından Fransa’ya gönderilmiştir. Üç yıllık lise öğrenimini iki yılda tamamlayarak Türkiye'ye geri dönmüştür. Aynı yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüksek öğrenim için yurt dışına göndereceği öğrenci adayları arasına girmiş ve yapılan sınavı kazanarak Fransa’ya geri dönüp birçok bilim adamının yetiştiği okul olan École Normale Supérieure’e kaydolmuştur. Bu okulu bitirdikten sonra Türkiye'ye dönen Cahit Arf, bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği yapmıştır. Daha sonra doçent adayı olarak İstanbul Üniversitesi-Matematik Kürsüsüne geçmiştir. 1937 yılında doktorasını yapmak üzere Göttingen Üniversitesi Matematik Bölümü’ne giden Cahit Arf, bu üniversitede yaptığı doktora çalışmasıyla dünya çapında tanınmıştır. 1938’in sonunda Türkiye’ye üniversitesine geri dönen Arf, 1943 yılında profesör, 1955’ yılında ise ordinaryüs profesör olmuştur. TÜBİTAK’ın kuruluş ve gelişmesinde büyük emekleri olan Cahit Arf, 1974 yılında ise TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülmüştür. Ülkemizde matematiğin simgesi haline gelen Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 26 Aralık 1997’de vefat etmiştir.

6. Haldun Taner - Heidelberg Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi

6. Haldun Taner - Heidelberg Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi

Haldun Taner, Türk Tiyatrosunun olduğu kadar, Türk Edebiyatının da ustalarındandır. Kendisi Galatasaray Sultanisi'ndeki (Galatasaray Lisesi)

eğitimini tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için devlet desteğiyle yurt dışına gönderilmiştir. Geçirdiği ağır tüberküloz nedeniyle 1938’de eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. Yurda döndükten sonra yüksek öğrenimini 1950’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Filolojisi bölümünde tamamlamıştır. Bir çok öykü, tiyatro oyunu ve köşe yazısı yazmıştır. Yazarlığının yanı sıra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsünde ve Edebiyat Fakültesinde, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde edebiyat, sanat tarihi ve tiyatro dersleri veren Haldun Taner, Milliyet gazetesi yazarlığı yaparken, 7 Mayıs 1986’da İstanbul’da yaşamını yitirmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Halil İnalcık - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü

7. Halil İnalcık - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü

Halil İnalcık cumhuriyetin ilk yıllarında başladığı eğitimine Ankara Üniversitesi'nde devam etmiştir. Sonrasında 1935 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Yeni Çağ Tarihi bölümünde yüksek öğrenimine başlamıştır. Uzun yıllar aynı fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü'ne 'Osmanlı Tarihi Üniversite Profesörü' olarak davet edilir. 1993 yılında Bilkent Üniversitesi'nde yüksek lisans alanında tarih bölümünü kurar. Ayrıca Halil İnalcık, Osmanlı Türkçesi, Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, Almanca,ve İtalyanca lisanlarını bilmektedir. Halil İnalcık, dünyanın sayılı tarihçileri arasında gösterilmektedir ve günümüz Türkiye'sinin tartışmasız en kıdemli ve en eski Tarihçisidir.

8. Oktay Sinanoğlu - Kalifornia Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği Bölümü

8. Oktay Sinanoğlu - Kalifornia Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği Bölümü

Geçtiğimiz aylarda (19 Nisan 2015) aramızdan ayrılan, ülkemizin yetiştirdiği en büyük bilim insanlarından biri, nam-ı değer Türk Einstein Oktay Sinanoğlu, 1956 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurt dışına öğrenci göndermek için yaptığı sınavı kazanarak, Lisans eğitimini Kalifornia Üniversitesi, Berkeley Kimya Mühendisliği bölümünde birincilikle tamamlamıştır. Sonrasında Yüksek Lisans için 1957'de girdiği Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nü sekiz ayda bitirerek yüksek kimya mühendisi olmuştur. 1959'da Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'de kuramsal kimya doktorasını tamamlamıştır.

9. Süleyman Demirel - İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

9. Süleyman Demirel - İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz 9.Cumhurbaşkanımız ve bir çok sefer Başbakanlık görevinde bulunmuş olan Süleyman Demirel, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 1949 yılında inşaat yüksek mühendisi olarak mezun olmuştur. Aynı zamanda Merhum Turgut Özal ile bir dönem okul arkadaşı olmuşlardır.

10. Turgut Özal - İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü

10. Turgut Özal - İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü

1980 darbesi sonrası kurduğu hükumetle yıllarca iktidarda kalan ve her kesimden sevilen nam-ı değer ''Tonton Amca'' Turgut Özal da başarılı eğitimiyle göz dolduran birisiydi. Kendisi İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'ni burslu olarak okur ve Süleyman Demirel ile okul arkadaşı olarak bu yıllarda tanışırlar. Bir dönem Türkiye Tarihine damgasını vuran Başbakanımız ve 8.Cumhurbaşkanımız Turgut Özal 17 Nisan 1993 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı görevi sırasındayken kalp krizi sonucunda hayatını kaybeder. Turgut Özal'ın suikasta kurban gittiği tartışmaları günümüzde halen devam etmektedir.

11. Bülent Ecevit - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü

11. Bülent Ecevit - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü

Mustafa Bülent Ecevit ya da halkın ona verdiği lakabıyla ''Kara oğlan.'' Bülent Ecevit önce Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitimine başlamış fakat daha sonra Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nin İngiliz Filolojisi bölümüne geçiş yapmıştır. Buna rağmen buradaki öğrenimini de sürdürememiştir. Bülent Ecevit, farklı bir lisan bilmenin bir insana ne gibi katkıları olabileceğinin en iyi örneğidir. Kendisi Robert Koleji zamanlarından beri öğrendiği İngilizce'siyle, 1944 yılından itibaren Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nde çevirmenlik yapmaya başlamıştır. 1957'de Rockefeller Foundation Fellowship Bursu ile ABD'ye giderek, Harvard Üniversitesi'nde sekiz ay sosyal psikoloji ve Orta Doğu tarihi üzerine incelemeler yapmıştır. Ecevit, aynı dönem Harvard Üniversitesi rektörlüğü görevinde bulunan Henry A. Kissinger için ''Hocam'' diyerek bahsetmiştir. Birçok sefer Türkiye'nin siyaset sahnesinde bulunan Bülent Ecevit, ilerleyen yaşı, bozulan sağlığı ve doktorlarının karşı çıkmasına rağmen, Danıştay Saldırısı'nda yaşamını kaybeden Yücel Özbilgin'in 19 Mayıs 2006'daki cenaze törenine katılır. Törenin ardından beyin kanaması geçiren Ecevit, uzun süre Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde yoğun bakımda kalmıştır. Bülent Ecevit, bitkisel hayata girdikten 172 gün sonra 5 Kasım 2006 pazar günü Türkiye saatiyle 22:40'da dolaşım ve solunum yetmezliği sonucu vefat etmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Adalet Ağaoğlu - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü

12. Adalet Ağaoğlu - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü

Adalet Ağaoğlu, 20.asır Türk edebiyatının büyük romancılarından biri olarak kabul edilir. Edebiyata ilgisi lise yıllarında başlamıştır. İlk yazı hayatına 1946'da Ulus gazetesinde tiyatro eleştirileri yazarak başlamıştır. 1954 yılında mühendis Halim Ağaoğlu ile evlenen sanatçı, ilk romanını yazana kadar oyun yazarlığını sürdürmüştür. Üst üste yazdığı oyunlarla altmışlı ve yetmişli yılların önde gelen oyun yazarlarından biri olmuştur. İlk romanı Ölmeye Yatmak, 1973’te yayımlanmıştır. Bu ilk romanından itibaren tüm eserleri yoğun tartışmalara konu olmuştur. Ölmeye Yatmak, daha sonra yazdığı Bir Düğün Gecesi (1979) ve Hayır (1989) adlı romanlarla bir üçleme oluşturmuştur ve birçok ödül kazanmıştır. Bir Düğün Gecesi ve Hayır romanları yayınlanır yayınlanmaz, ikinci romanı olan Fikrimin İnce Gülü, dördüncü basımında toplatılmıştır. 'Fikrimin İnce Gülü” romanı hakkında, 'askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif (küçük düşürmek)' suçlamasıyla hakkında 1981 yılında dava açılmış ve Adalet Ağaoğlu iki yıl süren bu dava sonucunda aklanmıştır.

13. Gazi Yaşargil - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

13. Gazi Yaşargil - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Mahmut Gazi Yaşargil, ülkemizin beynelmilel hekimlerinden birisidir. Diyarbakır-Lice'de doğan Yaşargil, Ankara Üniversitesi'ni kazanmıştır ve ardından Basel Üniversitesi'nde Doktora yapmıştır. Aynı zamanda bir çok üniversiteden Fahri Doktora ünvanı almıştır. Nöroloji alanında ameliyat sırasında kullanılan kendisinin icadı, ''Yaşargil Klipsleri'' birçok doktor tarafından kullanılmaktadır.

14. İlber Ortaylı - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü

14. İlber Ortaylı - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü

İlber Ortaylı önce Mülkiye Mektebini (Ankara Üniversitesi-Siyasal Bilgiler Fakültesi) ardından Tarih bölümünü bitirmiş ve ardından Halil İnalcık'ın Profesör olarak davet edildiği Chicago Üniversitesi'nde yüksek öğrenimini tamamlamıştır. Kendisi Türkiye'nin en sevilen bilim insanlarındandır. Özellikle genç kesim tarafından saygıdeğer ve rol model alınacak bir kişi olarak görülür. İlber Ortaylı Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Rusça, Arapça, Farsça, Latince, İbranice ve Yunanca bilmektedir

15. Nurhan Atasoy - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Güzel Sanatlar ve Sanat Tarihi Bölümü

15. Nurhan Atasoy - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Güzel Sanatlar ve Sanat Tarihi Bölümü

Nurhan Atasoy, önde gelen sanat tarihçilerimizden birisidir. Kendisi Osmanlı Sanat Tarihi ve İslami Sanat Tarihi konusunda uzmandır. 120'nin üzerinde konuda sayısız eser veren Atasoy, çok sayıdaki makaleleri ve kitapları ile bilinir.

16. Celal Şengör - İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Bölümü

16. Celal Şengör - İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Bölümü

Celal Şengör, Jeoloji alanında ihtisas yapmasına rağmen kayda değer derecede Tarih ve lisan bilgisine sahiptir. Aynı zamanda Evrim üzerine yaptığı bilimsel açıklamalarla tanınmaktadır. Kendisi sanayici bir ailenin çocuğu olmasına rağmen, çalışma azmi ve başarılarıyla günümüz gençlerine en iyi örnektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Kemal Sunal - Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü

17. Kemal Sunal - Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü

Türk sinemasının en büyük oyuncularından birisi olan Kemal Sunal da eğitimle arası iyi olmayan öğrencilerdendi. Kemal Sunal 1995 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olduğu törende ''Ben hep böyleyim. Ortaokul ve Liseyi 11 senede bitirdim ama ilkokul tam zamanında bitti. İlkokul sağlam yani. Ama ne yapayım okumayı çok seviyorum. Türkiye'nin okuyan insana ihtiyacı var, okumayana değil. İşte bunu bildiğim için devamlı okuyorum'' demiştir. Kemal Sunal daha sonrasında Yüksek Lisans eğitimini, Tv ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü isimli tezini yazarak tamamlamıştır.

18. Ferhan Şensoy - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü

18. Ferhan Şensoy - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü

Türk Tiyatrosunun en mühim isimlerinden nam-ı değer Usta Ferhan Şensoy, dönemin adıyla İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Mimarlık eğitimine başlamıştır.O günleri kendi ağzından şöyle anlatır: ''Babamla ilişkilerimiz emir eri ve komutan ilişkisi gibiydi. Babama tiyatrocu olma isteğimi açtım dedim ki 'babacım bizim sınıfta bazı arkadaşlar tiyatro yeteneğim olduğunu söylüyorlar, söyleyen öğretmenlerde var, okul müdürümüzde bu kanıda. Acaba ben tiyatro mesleğine intisab etsem mi ? 'Babam dediklerimi duyunca çok sinirlendi bana bakarak var mı bizim sülalede böyle bir serseri' dedi. 'Bizim sülalenin ilk serserisi ben olabilir miyim ?' diye düşündüysem de bunu babama söyleyemedim ve 1970'li yıllarda Fındıklı'da ki Güzel Sanatlar Akademisi'nin Mimarlık bölümüne başladım.''

Ferhan Şensoy daha sonra bir kompozisyon yarışmasına katılarak 3 hafta Fransa'ya gitmeye hak kazanmıştır. Şans eseri aynı dönemde Strazburg Devlet Konservatuvarı'nın sınavlarına katılarak başarılı olmuştur. Haldun Taner'in, babasıyla konuşup bu konuda onu ikna etmesiyle buradaki tiyatro eğitimine başlamış ve eğitimini başarıyla bitirmiştir.

19. Orhan Pamuk - İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü

19. Orhan Pamuk - İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü

2006 yılında TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçilen Orhan Pamuk, önce İstanbul Teknik Üniversitesi'nde üç yıl Mimarlık eğitimi aldıktan sonra, bu işi yapamayacağına karar vererek İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümüne geçer. Sonrasında gazeteciliği de bırakarak 23 yaşında yazar olmaya karar vererek her şeyi bir kenara bırakır ve kendini evine kapatarak roman yazmaya başlar. Orhan Pamuk 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Nobel Ödülü kazanan ilk Türk olarak tarihe geçmiştir

20. Ali Nesin - Paris Diderot Üniversitesi Matematik Bölümü

20. Ali Nesin - Paris Diderot Üniversitesi Matematik Bölümü

Ünlü aydın ve yazarımız Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin, Diderot Üniversitesi'nden maitrise derecesiyle mezun olmuştur. Daha sonra ABD Yale Üniversitesi'nde Matematiksel Mantık ve Cebir konuları üzerine doktora yapmıştır. Türkiye'de Nesin Matematik Köyü'nü kurmuştur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
352
97
89
66
56
55
45