Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin Koruma Alanları Yeniden Belirlenecek

Türkiye'nin Koruma Alanları Yeniden Belirlenecek

Onedio Medya
02.03.2015 - 23:20 Son Güncelleme: 03.03.2015 - 02:29
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, bir yıl içinde 16 Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nin yanı sıra tüm alanların bilimsel olarak incelenip, korunması gereken yerlerin yeniden belirlenip, derecelendirileceğini söyledi. İyimaya, kararın kesin olacağını ve değiştirilmesinin ise bilimsel olarak karar alındığı için zor olacağını kaydetti.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Muğla İli Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi Eğitim Toplantısı Muğla’nın Marmaris İlçesi'nde düzenlendi.

Toplantıya Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ve Muğla Valisi Amir Çiçek’in yanı sora çok sayıda akademisyen katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Osman İyimaya, çalışmanın Türkiye çapında başlatıldığını belirterek halihazırda bulunan 16 Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nin yanı sıra tüm alanların bilimsel olarak inceleneceğini belirtti. İyimaya, “Biz bakanlık olarak çok önemli bir projeye başladık. Daha önceden tespit edilen özel çevre koruma ve doğal SİT alanlarımızın hepsini üniversite hocalarımızla ve bürokratlarımızla bilimsel temellere göre arazide ve yerinde incelemeye başladık. Bu çalışma 1 yılı kapsıyor. Bir yıl içerisinde her mevsime göre flora, fauna ve endemik açıdan incelemeler yapılacak. Alınan bilimsel değerlerin raporlaması yıl sonunda tamamlanacak. Sonrasında bu raporlar bizlerin önüne gelecek. Gelen raprolar bir alanın doğal SİT’ten çıkmasını söylüyorsa bu alan o kategoriden çıkartılacak. Ancak korunması ve gelecek nesillere aktarılması ile ilgili bir değer varsa bu alanıda orada yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için tedbirler alıp bu alanı koruyacağız” dedi.

‘2016’NIN İLK ÇEYREĞİNDE MUĞLA İÇİN KESİN KARAR AÇIKLANACAK’

Bu alanların yeniden değerlendirilmesi anlamında bir çalışma yaptıklarının altını çizen İyimaya, alanların “Mutlak Koruma Alanı”, “Nitelikli Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma Alanı” olarak planlanacağını kaydetti. İyimaya “2016 sonunda tüm Türkiye çapındaki alanlar belli olacak, ancak 2015’in 8’inci ayın sonunda Muğla bölgesi ile alakalı raporlar bizim önümüze gelecek. Geldikten sonra bölge komisyonlarımız bu raporları inceleyecek. ‘Raporlama doğrudur’ şeklinde bir onay komisyondan çıkarsa tekrar bakanlığa gönderilecek. Bakanlıkta bilimsel heyet bu raporları tekrar inceleyecek. Daha sonra bakanımızın oluruna sunulacak. Tahmin ediyorum bu işlem yıl sonunu bulacak. 2016’nın ilk çeyreğinde Muğla’nın durumu kesinlik kazanacak” dedi.

‘ALINAN KARAR KESİN OLACAK’

İyimaya, alınan bu kararın kesin kara olacağını vurgulayıp, şöyle devam etti:

“Yaptırımları kesin olacak. Kararlar artık tartışılır olmayacak. Yargı yoluyla bu kararların bozulmaması için de bütün bilimsel kararlar ortaya konulacak. Yargı daha önce bölgeye göre bir yandaki parselin derecesini değiştirebiliyordu ancak şimdi, bu söz konusu olmayacak. Çünkü alanın tamamı incelenmiş olacak.”

  • Kaynak: DHA
Kaynak: http://www.yesilbilgi.org/turkiyenin-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sigurd

Sanki çok koruyorlar ya, kese kese ağaç bırakmadılar memlekette.