Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Musul Operasyonuna Katılacak mı?

Türkiye Musul Operasyonuna Katılacak mı?

ATKN
01.03.2015 - 17:55
İçeriğin Devamı Aşağıda

Musul Valisi Esil Nuceyfi, Irak ordusunun ABD desteğiyle bu yıl IŞİD’i Musul’dan çıkarmak için yapacağı kara harekâtına Türkiye’nin de destek vereceğini iddia etti. Hürriyet’e konuşan bir Türk yetkili, “Kara birliği göndermeyiz” derken, lojistik ve mühimmat desteği olabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz yılın Haziran ayından beri terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) elinde olan Irak’ın Musul kentini kurtarmak için bu yıl içinde ABD’nin desteğiyle yapılması planlanan Irak ordusunun geniş kapsamlı askeri operasyonuna Türkiye’nin de destek vereceği iddia edildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Kürt haber sitesi Rudaw’a konuşan Musul Valisi Esil Nuceyfi, “Türkiye, Musul operasyonuna katılmaya karar verdi” dedi.

Hürriyet'ten Uğur Ercan'ın haberine göre; Vali Nuceyfi, Türkiye’nin operasyona askeri ve lojistik destek sunacağını, ayrıca silah ve cephane göndereceğini de ileri sürdü. Esil Nuceyfi’nin kardeşi olan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye giderek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü. Nuceyfi’nin bu iddiasına Ankara’da konuya yakın çevreler sessiz kalmayı tercih etti.

Bir yetkili, “Askeri açıdan son derece teknik ve hassas bir konu” dedi. Diplomatik ve askeri çevrelerde, Türk Özel Kuvvetleri’nin uzun süreden beri Kuzey Irak’ta Peşmerge’ye çok kapsamlı eğitim verdiğine dikkat çekildi. Özel Kuvvetlerin şimdiye kadar binden fazla Peşmerge’yi eğittiği vurgulandı. Bir başka yetkili, “Türkiye Irak’ta bir şekilde IŞİD’le mücadeleye destek veriyor. Musul operasyonuna kara birliği gönderme gibi bir durum söz konusu olmaz ama lojistik ve mühimmat desteği neden olmasın” dedi. 

BOZKIR: MUSUL’UN ALINMASI ÖNEMLİ

Hatırlanacağı gibi AB Bakanı Volkan Bozkır, geçen hafta Helsinki ziyareti sırasında İncirlik’in koalisyon harekâtı çerçevesinde kullanılıp kullanılmayacağının Suriyeli ılımlı muhaliflere verilecek eğitimden alınacak sonuçlara bağlı olduğunu ifade etmişti. 

Bozkır, “Irak’ta da ordu yeniden yapılandırılıyor. Musul’un geri alınması önemli olacaktır. DEAŞ’ın (IŞİD) ‘başarılı bir terör örgütü’ olarak dünya literatürüne girmesi Musul ile olmuştur. Musul’un geri alınması bu algının kırılması açısından da önemli” demişti.

EĞİT-DONAT BAŞLAMADI

Bozkır’ın dikkat çektiği Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitiminin ise bugün itibariyle Kırşehir-Hirfanlı’daki Jandarma Eğitim Merkezi’nde başlaması bekleniyordu. Ancak bu gerçekleşmedi. Eğit-donat projesi kapsamında bugün Türkiye’ye çoğunluğu Türkmen olmak üzere herhangi bir Suriyeli muhalif grubunun giriş yapmadığı bildirildi. 

Aynı şekilde Türk Özel Kuvvetleri’nin vereceği eğitime destek amacıyla ABD’den de bir askeri heyetin gelmediği belirtildi. Türk yetkililer, Mart ayı içinde başlaması planlanan eğitimin yanlış bir anlama nedeniyle 1 Mart’ta başlayacakmış gibi algılandığını savundu. Batılı kaynaklar ise eğitim için gereken hazırlık zamanının 4 ile 6 hafta arasında değişebileceğini söyledi.

HAREKÂT SONBAHARA KALABİLİR

Irak ordusunun ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle IŞİD’e karşı Musul’da girişeceği kara operasyonunun birkaç ay gecikebileceği ifade edildi. Amerikan haber sitesi Daily Beast, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un kara harekâtının bahar aylarında yapılacağına dair tahminini birkaç daha ileriye attığını yazdı. Savunma Bakanlığı’ndan bazı kaynaklar, operasyon zamanı için sonbaharın daha gerçekçi olacağını ifade etti.

Askeri bir yetkili de “Bu Iraklıların kararı. Onlar hazır olana ve kesin olarak kazanabilecek duruma gelene kadar bir şey yapmak istemiyoruz. Şu anda kazanamazlar” dedi. Bir hafta önceki açıklamasında harekât için tarih veremeyeceğini söyleyen Irak Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi, “Bu bir kent savaşı ve sivil halk var” diyerek operasyonu titizlikle hazırladıklarını kaydetmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0