Görüş Bildir
Haberler
Türkiye İş Kazalarında Avrupa Birincisi

Türkiye İş Kazalarında Avrupa Birincisi

adem kara
07.04.2014 - 16:17

Üç Ayda Hayatını Kaybeden 276 İşçiden 80′i İnşaatçı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu verilerine göre, iş kazalarında inşaat sektörü ilk sıradaki yerini koruyor. 2014′ün ilk üç ayında iş kazalarından hayatını kaybeden 276 işçiden 80′i inşaat işkolunda. Nisan ayında ise Üçüncü Boğaz Köprüsü inşaatında üç işçinin ölmesiyle yedi inşaat işçisi, iş cinayetine kurban verildi. Türkiye, iş kazalarında dünya üçüncüsü, Avrupa birincisi.

İMO, “Üçüncü Köprü Cinayeti!” başlıklı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

İstanbul’a yapılan Üçüncü Boğaz Köprüsü inşaatı sırasında meydana gelen kazada üç işçi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden işçiler Lütfi Bulut, Yaşar Bulut ve Kahraman Baltaoğlu’nun ailelerine baş sağlığı ve sabır diliyoruz.

İş kazalarında inşaat sektörü ilk sıradaki yerini koruyor. 2014′ün ilk üç ayında meydana gelen iş kazalarında yaşamını yitiren 276 işçiden 80′i inşaat işkolundadır. Nisan ayında ise Üçüncü Boğaz Köprüsü inşaatında üç işçinin ölmesiyle inşaat işkolunda yedi işçi iş cinayetine kurban verildi.

Artık Türkiye kararını vermelidir. İnsan hayatı mı değerlidir yoksa iş güvenliğinin temel kurallarına uyulmadan yetiştirilmeye çalışılan köprü inşaatları mı? Ormanlar mı değerlidir yoksa köprüler mi?

Üçüncü Boğaz Köprüsü inşaatı insanı ve doğayı da katlederek yoluna devam ediyor. Ne yazık ki bu kararı alanlar ne yok edilen Kuzey Ormanlarını ne de kaybedilen canları umursamaktadır.

Siyasi iktidar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üçüncü Boğaz Köprüsü ve bağlantı yollarıyla birlikte binlerce ağacın yok edileceği gerçeğini nasıl görmek istemiyorsa, iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması nedeniyle iş cinayetlerinin ardı arkasının kesilmediğini de görmemektedir.

Aynı yaklaşımın bir başka örneği, Taksim Gezi Parkı’na AVM yapılma kararı ile başlayan ve gençlerin ölmesi, yaralanmasıyla devam eden olaylarda da açığa çıkmış, siyasi iktidar ne kesilen ağaçları ne de kaybedilen gençleri önemsemiş, hatta iktidarının bekası için yaşananları kullanmakta beis görmemiştir.

Ne pahasına olursa olsun siyasi iktidar kentleri kendi yaklaşımına uygun tanzim etmek istemektedir. Bilim insanlarının, üniversitelerin, meslek odalarının itirazlarına kulaklarını kapatan siyasi iktidar sahipleri kentleri, AVM’lere, rezidanslara, gerekli gereksiz yapılan alt üst geçitlere, yanlışlığı konusunda kamuoyunun hemfikir olduğu boğaz köprülerine teslim etmektedir.

İş cinayetlerinin son dönemde gözle görülür artmasının tesadüf olmadığını belirtmek istiyoruz. Özellikle inşaat işkolunda taşeronlaşmanın geldiği boyutun, iş kazalarındaki artışın temel nedeni olduğu, işçi sağlığı ve iş güvenliği bağlamında yapılacak harcamaların maliyet artıcı unsur gibi görülmesinin kazaları tetiklediğini, iş güvenliğinin temel kabullerinin uygulanmasının yerine mukadderatçı yaklaşım sergilendiğini kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Bu yaklaşım devam ettiği sürece, Türkiye, iş kazalarındaki dünya üçüncülüğü, Avrupa birinciliği değişmeyecektir.” 

Ankara-ZETE

Kaynak: http://zete.com/2014/04/uc-ayda-hayat...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0