Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Gelir Eşitsizliğinde Avrupa Birincisi

Türkiye Gelir Eşitsizliğinde Avrupa Birincisi

adem kara
06.10.2014 - 10:16 Son Güncelleme: 06.10.2014 - 14:48

11 Maddede Türkiye'de Gelir Adaletsizliği Gerçeği

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçen hafta TÜİK’çe açıklanan 2013 yılı gelir dağılımı sonuçları, Türkiye’nin Avrupa’nın en adaletsiz gelir bölüşümüne sahip ülkesi olduğunu yine teyit etti.

TÜİK, 2013’te, eşitsizlik göstergesi olarak bilinen gini katsayısını 0,38 olarak açıklarken bu sonuca bazı iktisatçılar yöntemsel bazda eleştirilerini sürdürmüşlerdi. BirGün’de görüşleri yayımlanan iktisatçı Mustafa Sönmez ve yazarımız Hayri Kozanoğlu, TÜİK’in 2003’ten bu yana gelir dağılımının iyileştiğini kanıtlayıcı bir yöntem seçtiğini, göstergeyi 0,42’den 0,38’e kadar çektiğini ifade etmişlerdi. Bilim dışı bu yöntemin. Türkiye’yi iç ve dış kamuoyuna bölüşümü adilleşen bir ülke olarak takdim amacı taşıdığı belirtilmişti.

Bütün bunlara rağmen, TÜİK’çe açıklanan en son gini katsayısı doğru kabul edilse bile, Türkiye, Avrupa’nın en adaletsiz gelir bölüşümüne sahip ülkesi olmaktan kurtulamıyor.

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın bulgularına göre, Türkiye, 0,38’lik gini katsayısı ile bile AB ortalaması olan 0,30 gini katsayısının 8 puan üstünde. Türkiye’ye en yakın eşitsiz ülke İspanya bile Türkiye’den 3 puan geride. Avrupa’da Akdeniz ülkeleri İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz, Türkiye’ye eşitsizlikte yaklaşırken, Kuzey Avrupa ülkelerinde bölüşümün görece adil olduğu görülüyor. Sosyal devlet geleneğinin ağır bastığı bu ülkelerde gini katsayısı 0,30’un altında. AB’nin en büyüğü Almanya’da ise bölüşüm, diğer büyükler Fransa ve Birleşik Krallık’a göre daha adil.

DÜNYADA DA…

Türkiye’nin 0,38 olarak takdim edilen katsayısı, dünya sıralamasında Türkiye’yi en adaletsiz ilk 5 ülke içinden uzaklaştırmıyor. Dünya Bankası’nın 2012 verileri üstünden bölüşüm adaletsizliği sıralamasında Türkiye , G.Afrika, Brezilya, Şili ve Meksika’dan sonra, 5’nci en adaletsiz ülke olarak yer alıyor.

Kaynak: BirGün

Kaynak: http://www.birgun.net/news/view/ama-a...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0