Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de Son 3,5 Yılda 194 Çocuk İşçi Can Verdi

Türkiye'de Son 3,5 Yılda 194 Çocuk İşçi Can Verdi

ATKN
12.06.2016 - 17:36 Son Güncelleme: 13.06.2016 - 09:00

Dün Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'ydü. Uzmanlar, Türkiye'de çocuk işçiliğiyle mücadelede kaydedilen başarının devam ettirilemediği görüşünde. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, Türkiye'de son üç buçuk yılda en az 194 çocuk işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada 168 milyon çocuk, işçi konumunda. Tarımdan sanayiye, tekstilden inşaata tüm üretim süreçlerinde çalışan ya da çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, yasalardaki boşluklar ya da yasaların titizlikle uygulanmaması sonucu mağdur oluyor. Çocuk işçiliğinde Güney Asya ve Pasifik ülkeleri başı çekiyor.

Çocuk işçiliği Türkiye'de de yıllardır tartışılan bir konu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TUİK) 2014 yılına ait İstatistiklerle Çocuk Bülteni'ne göre Türkiye'de nüfusun yüzde 29.4'ü yani 22 milyon 838 bin 482 kişi çocuk.

Çocuk işçiliği yükselişte...

Çocuk işçiliği yükselişte...

Türkiye'de hâlâ yükselişte olan çocuk işçiliğiyle ilgili olarak yapılan son resmi çalışmaysa 2012 yılına dayanıyor. TUİK'in 2012 Çocuk İşgücü Anketi'ne göre yüzde 44.7'si tarım, yüzde 24.2'si sanayi ve yüzde 31'i hizmet sektöründe olmak üzere toplam 893 bin çocuk çalışıyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, son üç buçuk yılda en az 194 çocuk işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çocuk işçi ölümlerine dikkat çeken İSİG, son üç buçuk yılda can veren çocuk işçilerin en çok tarım, inşaat, metal ve ticaret iş kolunda hayatını kaybettiğini belirtiyor, 

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü DİSK-AR'ın 2015'te yaptığı araştırma ise okula gitmeyen çocukların haftada 54 saat çalıştığını ve bunların yarısından çoğunun 400 TL altında bir ücret aldığını ortaya koyuyor.

Türkiye'de çocuklar tarım ve inşaat gibi mevsimlik işlerde, çırak ve stajyer olarak organize sanayi bölgelerinde, yaz dönemlerinde ise özellikle hizmet sektöründe çalıştırılıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre Türkiye'de son üç yılda 176 çocuk iş kazalarında can verdi.

'Yükselişin nedeni 4+4+4 sistemi'

'Yükselişin nedeni 4+4+4 sistemi'

DİSK-AR'ın araştırmasında, 1999-2006 yılları arasında istihdam edilen çocuk sayısındaki azalma eğiliminin 2006-2012 döneminde durduğu ve ardından yeniden yükselişe geçtiği değerlendirmesinde bulunuluyor.

DİSK-AR Koordinatörü Aziz Çelik, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, 12 yıllık zorunlu eğitimin ve 90'lı yıllar sonunda iktidarın attığı adımlarla özellikle çocuk işçiliğinin kötü biçimlerinin sona erdirilmesi konusundaki kampanyaların çocuk işçiliğinde düşüşü beraberinde getirdiğini, ancak eğitimde 4+4+4 sistemine geçilmesiyle yeniden yükseliş yaşandığını belirtiyor. Çelik bunun sonucunda ilk dört yıllık eğitim sonrasında çocukların tekrar çırak, stajyer ya da aile içi ücretsiz işçi olarak çalışmasının önünün açıldığını kaydetti.

'Ucuz işgücü olarak görülüyorlar'

'Ucuz işgücü olarak görülüyorlar'

Aziz Çelik, son yıllarda stajyer ve çırak emeğinin kullanımındaki artışa dikkat çekerek, 'İşletmelerin pek çoğu 18 yaşın altındaki çocukları düşük maliyetli işgücü olarak kullanıyor' diyor. Çelik, eğitim sistemi faktörü dışında işgücü piyasasının denetimindeki sorunlar, kamu otoritesinin bu konudaki örgütsel kapasitesinin zayıflığı ve ailelerin ek gelir ihtiyacının da çocuk işçiliğinin artışında rol oynadığını belirtiyor.

Çocuk işçiliği konusunda çalışmalar yapan kuruluşlar için en önemli eksikliklerden biri de bu konuda güncel resmi verilerin bulunmaması. 2011 yılından itibaren Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocukları ile ilgili veriye ulaşmak daha da zor. Türkiye'de yaşayan yaklaşık 3 milyon Suriyeli'nin yaklaşık yarısının çocuk olduğu tahmin ediliyor.

Beklan Kulaksızoğlu, Deutsche Welle Türkçe ve İSİG

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

''Hedef 2023''te daha çok can kayıpları olmasını hedefliyolar sanırım. Daha kötüye gidiyoruz.

asdfgh

işleri güçleri Türkiye.hindistanda milyonlarca çocuk işçi var.çinde 30 milyonlarla ifade ediliyor.türkiyeyi abye almamak için her yolu deniyorlar

Pasif Kullanıcı

ne demek istiyorsun sırf AB'ye alınmamakla alakası yok. Bu sayılar ne kadar gelişmemiş bir ülke gösteriyor. Hindistan'ı karıştırmana gerek yok.

Simurg

Öldür öldür! Madencini öldür, inşaat işçini öldür, öğretmenini askerini öldür. Halkını öldür! Herkesi öldür! Ağacı öldür, hayvanları öldür. Amk. çocuklar... ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Üzülme Simurg..."Saraylar saltanatlar çöker...!"