Görüş Bildir
Haberler
Hollanda'da 'Paralel' Tartışması

Hollanda'da 'Paralel' Tartışması

Onedio Medya
14.11.2014 - 03:37 Son Güncelleme: 14.11.2014 - 15:51
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk Kökenli İki Milletvekili İşçi Partisi'nden İhraç Edildi

Hollanda'da Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher'in, Türkiye kökenli dini gruplara yönelik 'paralel toplum' incelemesi, iktidar ortağı İşçi Partisi'nde krize neden oldu. İşçi Partisi, Asscher'in planına karşı çıkan Türk kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ile Selçuk Öztürk'ü partiden ihraç etti.

Partide krize yol açan gelişme, partinin önde gelen isimlerinden olan Başbakan Yardımcısı Ascher'in, parlamentoya yazdığı 'paralel toplum soruşturması' konulu mektupla başladı.

Asscher, mektubunda Türkiye kökenli dini gruplar ile kimi vakıf ve derneklerin, Ankara Hükümeti'nin etkisiyle Hollanda'daki Türkleri etki altına aldığını savundu. Bunun, Türkiye kökenli göçmenlerin uyumunu olumsuz etkilediğini öne sürdü. Asscher, 'Hollanda Diyanet Vakfı, Milli Görüş Teşkilatı, Süleymancılar ve Fethullah Gülen grubu' hakkında inceleme başlatılmasını ve 5 yıl boyunca yakın takibe alınmalarını istedi.

Bu öneri İşçi Partisi'nde tartışmaya yol açtı. Türk kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk, partilerine mensup Asscher'e tepki gösterdiler. Asscher'i, Türkiye kökenli kuruluşları 'ötekileştirmekle' suçladılar.

İki milletvekilinin ortaklaşa hazırladığı yazılı metin İşçi Partisi lideri Diiderik Samsom tarafından 'rencide edici' bulundu.

İşçi Partisi grubu, Perşembe günü 3 saat süren bir toplantı yaptı. Verilen bilgiye göre Öztürk ve Kuzu, Asscher'den özür dilemeleri yönündeki çağrıyı reddetti.

PvdA lideri Samsom, iki milletvekiliyle ciddi görüş ayrılıkları bulunduğunu belirterek, Kuzu ve Öztürk ile yollarını ayırdıklarını açıkladı.

Kuzu ve Öztürk'ün, milletvekilliğinden istifa ederek, sandalyelerini İşçi Partili yedek milletvekillerine bırakma önerisine olumsuz yanıt verdikleri belirtiliyor.

Türk kökenli milletvekillerinin görevlerine bağımsız olarak devam etmeleri bekleniyor.

Kuzu ve Öztürk, İşçi Partisi'nin ihraç kararına tepki gösterdiler. Milletvekilleri, PvdA yönetimini, kendilerini susturmaya çalışmakla suçladılar.

Selçuk Öztürk, Türkiye'deki Gezi protestoları sırasında AKP hükümetinin uygulamalarını ve polisin tutumunu savunmuştu.

Öztürk'ün, polisin gösterilere müdahalesinin fazla sert olmadığı yönündeki açıklaması Hollanda Parlamentosu'nda tepkilere neden olmuştu.

İşçi Partisi'nde çatlağa yol açan 'paralel toplum' soruşturması nedeniyle, Türkiye kökenli bazı örgütler de Ascher'e tepki gösterdi.

Fethullah Gülen grubuna yakınlığıyla bilinen Rotterdam Anakent Belediye Meclisi üyesi Turan Yazır, Ascher'in kararını 'ayrımcılık' olarak değerlendirdi.

Yazır, 'Varsa bir yanlışlık hukuk üzerinden yapılması gerekmektedir. Bu meseleleri siyasi bir rant olarak kullanmak çok çirkin. Gelişmeleri kaygıyla izliyorum' dedi.

Milli Görüş Teşkilatı da, Başbakan Yardımcısı'nın tutumunun, karşılıklı güven anlayışını zayıflattığını savundu.

Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu ise, adı geçen kuruluşların baskı altına alınmak istendiğini belirtti.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0