Görüş Bildir
Haberler
Teknolojinin İçinde Doğan, Gelişen Gençlerin Gelecekle İlgili 12 Beklentisi

Teknolojinin İçinde Doğan, Gelişen Gençlerin Gelecekle İlgili 12 Beklentisi

Akbank
09.11.2023 - 10:40

Jenerasyon farkı artık eskiye nazaran çok daha hızlı büyüyor. Çünkü yaşanan teknolojik gelişmeler, aynı zaman dilimlerinde oluşan farklılaşmanın da hızlanmasını sağlıyor. Hal böyle olunca özellikle teknolojinin içine doğan kuşakla, teknolojiyi sonradan yavaş yavaş tanıyan kuşak arasında bazı önemli fikir ayrılıkları oluşabiliyor.

Bu içeriğimizde, aradaki iletişim eksikliğini ve anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için gençlerin gelecekten ne beklediğini detaylarıyla inceledik. Hazırsan, birlikte değerlendirmeye başlayalım!

Not: Başka fikirlerin varsa yorumlarda bizimle paylaşmaktan çekinme!

1. Kaliteli Eğitim

1. Kaliteli Eğitim

Günümüz gençleri her şeyin hızlı olduğu ve bilgiye erişimin eskisi gibi zor olmadığı bir çağa doğmuş durumda. Dolayısıyla bu gençlerin gelecekten en temel beklentisi eğitim şartlarının da aynı düzeye erişmesi ve herkes için eşit, yüksek, nitelikli hale gelmesi. Buna eğitimi veren eğitmenlerin kendini geliştirmesi veya ders sırasında daha fazla teknolojik araç gerecin kullanılması gibi pek çok alt basamak dahil edilebilir.

2. İş Güvencesi

2. İş Güvencesi

Gençlerin en çok karşılaştığı sorunların başında istihdam meselesi var. Çünkü sürekli artan mezun sayısı, sınırlı kalan iş sayısı veya gençlerin önünü açmayan eski nesiller bu sorunun giderek büyümesine neden oluyor. Haliyle günümüz gençleri için ideal gelecek, herkesin niteliklerine uygun işi bulmaya elverişli yapıda bir ortam olarak tanımlanabilir. ✨

3. Finansal Özgürlük

3. Finansal Özgürlük

Gençler, önceki nesillere kıyasla çok daha zeki ve hızlı teknolojik imkanlara sahip. Bunlardan biri olan finans araçlarına erişim de bu nedenle gençler için yeterli seviyede olmalı. Aileden bağımsız şekilde kendi kararlarını alabilecek yapıda olan bir genç olarak, senin için de kendi ihtiyaçlarını gidermek ve hayatını sürdürecek gelire sahip olmak son derece önemli olmalı. 💰

4. Teknolojik İlerleme

4. Teknolojik İlerleme

Elbette doğduğu ilk andan beri teknolojiyle iç içe olan gençler için hem sosyal hayatta hem de iş, eğitim ve güvenlik gibi alanlarda teknolojinin çok daha etkin bir düzeyde kullanılması gerekiyor. İşlerin çok daha verimli ve kısa sürede tamamlanmasını sağlayan bu teknolojilere erişimin herkes için eşit seviyede olması ise bu isteğin bir başka uzantısı.

5. Çeşitlilik ve Kapsayıcılık

5. Çeşitlilik ve Kapsayıcılık

Artık gençler farklı fikirlere, görünümlere ve kökenlere eskisinden çok daha alışıklar. Daha evrensel bir statüde yer alan bu gençler için eski nesillerin bildiği sınırlar genellikle belirsiz ve akışkan hale gelmiş durumda. Dolayısıyla gençlerin istediği geleceğin aynı şekilde kapsayıcı ve farklılıkları barındırıcı nitelikte olması oldukça önemli.

6. Küresel Isınma Kontrolü

6. Küresel Isınma Kontrolü

Eski kuşakların gençlere yaptığı en büyük kötülüklerden biri, yetersiz enerji ve atık kontrolü gibi sebeplerle hızla artan bir küresel ısınma problemi oluşturmaları ve bu sorunu çözme işini maalesef geleceğin kendisi olan gençlere bırakmaları. Ancak dünyadaki bütün yaşam formlarını ilgilendiren bu kadar büyük çaplı bir sorunun çözümü için senkronize hareket etmek ve hemen şimdi gerekli önlemleri almak hayati öneme sahip. 🍀

7. Eşit Sağlık Hizmet Erişimi

7. Eşit Sağlık Hizmet Erişimi

Kaliteli ve verimli sağlık hizmetlerine erişimin önemi Covid-19 ile birlikte en iyi şekilde test edilmiş oldu. Çevresel bozulmanın artmasıyla birlikte daha fazla salgın hastalık riski doğma ihtimali, gençlerin haklı olarak nitelikli sağlık haklarına eşit erişim talep etmesine neden olmuş durumda. Ancak bu talep, fiziksel sağlık hizmetlerine ek olarak mental sağlık konusunu da kapsıyor. 💙

8. İnsan Hakları ve Adalet

8. İnsan Hakları ve Adalet

Gençler, pek çok eski kuşağın aksine; toplumsal sorunların, ülkeler arası anlaşmazlıkların ve diğer bütün problemlerin çözülmesi için topyekün bir birleşmenin ve adaletin sağlanması gerektiğini kavramış durumda. Bu nedenle gençlerin hayalindeki geleceği, eşitsizliklerin ve haksızlıkların ortadan kalktığı, bireyin sadece birey olarak ele alındığı birleşmiş bir dünya oluşturuyor. 🌍

9. Kamu Güvenliği

9. Kamu Güvenliği

Ne yazık ki pek çok toplumda yaşanan kamusal problemler, kimi zaman gençler için hayatı yaşanılmaz kılabiliyor. Bu nedenle kamu güvenliğinin iyileştirilmesi gerekiyor. Ayrıca kamuya hizmet eden yetkililerin işi gerektiği gibi yerine getirmesi, zamanında doğru önlemleri alması ve eşitlikten yana olması da bu güvenlik tanımından beklenenler arasında.

10. Daha Fazla Kendini Geliştirme İmkanı

10. Daha Fazla Kendini Geliştirme İmkanı

Online kurs, eğitim ve proje imkanları gençlerin daha fazla katılmak istediği fırsatlar arasında. Çoğu gencin okul hayatından daha fazla önem verdiği bu kişisel gelişim ve öğrenme fırsatlarının, devletler tarafından daha sık sunulması gerekiyor. Bu tür bir yaklaşım, global konumdan yaşanan dezavantajları ve fırsat eşitsizliklerini ortadan kaldırarak senin gibi gençlere hayalini kurduğu bütüncül ve kapsayıcı dünyayı sunabilir. 👊

11. Daha Fazla Gezi İmkanı

11. Daha Fazla Gezi İmkanı

Teknolojik imkanların artması gençleri çevre ve dünya konusunda fazlasıyla bilinçlendirmiş durumda. Haliyle artık dünyayı gezip görmek bir mit olmaktan çıkarak kolayca yapılması gereken temel haklardan biri haline gelmiş durumda. Bu nedenle ideal gelecekte iş ve eğitim hayatı, tatil günleri ve elbette gelir seviyesi, kişinin istediği yere istediği zamanda gidebilmesine uygun olmalı.

12. Yüksek Refah Seviyesi

12. Yüksek Refah Seviyesi

Bütün bu eşitlik, kapsayıcılık ve özgürlük aslında temelinde tek bir şeye dayanıyor; o da yüksek ve eşit refah seviyesi. Gençler; iyi eğitim almak, hak ettikleri işlere girmek, finansal özgürlüklerini kazanmak ve gelirlerini daha iyi bir yaşam kurmaya harcamak istiyorlar. Çevresel ve kamusal sorunların giderek azalması, farkındalık ve bilgi seviyesinin ise artması sonucu refah seviyesinin herkes için yeterli ve ideal hale gelmesi bekleniyor.

Aklın girişimdeyse, Akbank LAB fikirlerini destekliyor.

Aklın girişimdeyse, Akbank LAB fikirlerini destekliyor.

İnovatif ürün ve hizmet fikrin varsa sen de Akbank LAB portalına üye olarak fikirlerini alanında uzmanlarla hayata geçirme fırsatını yakalayabilirsin.

Detaylı bilgi için tıkla.