Görüş Bildir
Haberler
Tek Bir Mekanda Geçmesine Rağmen İnsanı Bir An Bile Sıkmayan Birbirinden Güzel 21 Film

Tek Bir Mekanda Geçmesine Rağmen İnsanı Bir An Bile Sıkmayan Birbirinden Güzel 21 Film

Sinema tarihi ya tamamen, ya da neredeyse tamamen tek bir mekanda geçen filmlerle dolu. Hatta bu filmlerden bazıları öylesine kaliteli ki, sinema tarihinin en efsanevi yapımları arasına rahatlıkla konulabiliyorlar.

Biz de sizlere tek mekanda geçen, farklı farklı türlerden 21 tane birbirinden güzel filmi derledik.

  • Sıralama yapılırken IMDb puanları baz alınmıştır.

  • Film özetleri beyazperde ve sinemalar sitelerinden alıntıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Pontypool / Öldüren Kelimeler (2008)

1. Pontypool / Öldüren Kelimeler (2008)

IMDb Puanı: 6,7

Grant Mazy, büyük şehir radyolarından kovulmuş ve Pontypool kasabasının tek kilisesinin bodrumundan yayın yapan CLSY Radyo'da sabah programı yapmaya başlamıştır. Mazy'nin hayatı bir gün kabusa dönecektir. Yoğun kar fırtınası sebebiyle okul otobüsünün iptal edilmesiyle başlayan her zamanki sıkıcı Pontypool günlerinden biri, birdenbire alışılmadık olaylar zincirinin kopmasına neden olur. İnsanların acayip cümleler kurarak korkunç şiddet olaylarına giriştiği yönünde bir yığın tuhaf söylenti yayılmaya başlamıştır.

Çok geçmeden kendilerini radyo istasyonunda bir tür tuzağın içinde bulan Grant ve küçük CLSY ekibi, kasabayı hükmü altına alan bu cinnetin İngilizce'ye yayılmış bir virüsten kaynaklandığını kavrarlar. Kurtarılma ümidiyle yayını sürdürürken aslında acaba radyo dalgalarıyla virüsün bütün dünyayı ele geçirmesine yardım mı etmektedirler?

2. The Disappearance Of Alice Creed (2009)

2. The Disappearance Of Alice Creed (2009)

IMDb Puanı: 6,8

İki adam, sıradan bir İngiliz apartmanını güçlendirmek için çalışır ve burayı hapishane olarak kullanılabilir hale getirir. Amaçları ise bir kadını kaçırmak ve onu buraya hapsedip isteklerini yerine getirmektir. Ancak bu olay düşündükleri kadar kolay olmayacaktır.

3. Exam (2009)

3. Exam (2009)

IMDb Puanı: 6,9

Gizemli ve güçlü bir şirket kaliteli bir eleman arar ve en iyisini işe almak için mükemmel bir sınav hazırlar. Katılımcılar bir odaya sokulur ve kendilerine bir kağıt ve kalem verilir. Yönetici, sınav katılımcılarına kuralları anlatıktan sonra tek bir soru olduğunu ve doğru cevabı verenin işe kabul edileceğini söyleyip dışarı çıkar. Ama sorun şudur ki ortada cevap verilecek bir soru yoktur.

4. Lebanon (2009)

4. Lebanon (2009)

IMDb Puanı: 6,9

Screen International’ın 'cehennemdeki 24 saatin hayli kişisel ve yürekten bir tasviri' diye tanımladığı Lübnan, hayatında daha önce şiddete hiç yer vermemişken ve 1982’deki Lübnan Savaşı’nda kendini insan öldürürken bulan 20 yaşlarındaki dört askeri anlatıyor. Daha önce İsrail Hava Kuvvetleri tarafından bombalanmış bir düşman kasabasını araştırmak üzere bir tank görevlendirilmiştir. Ancak basit görünen görevde tank bu dört asker için bir ölüm kapanına dönüşür. Tankçı olarak görev yapan yönetmen Maoz’un deneyimlerinden yola çıkan bu zorlu film baştan sona bir tankın içinde geçiyor.

5. Buried / Toprak Altında (2010)

5. Buried / Toprak Altında (2010)

IMDb Puanı: 7,0

Paul Conroy eski ahşap bir tabuta canlı canlı gömülmüş halde uyanır. Buraya onu kimin, neden koyduğunu bilemese de, kurtulmasına yardım edebilecek tek şey elindeki cep telefonudur. Zamana karşı verdiği bu savaşta en büyük düşmanları telefonun iyi çekmemesi, şarjının az kalması ve havasızlıktır. Buradan kurtulması için sadece 90 dakikası vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Phone Booth / Telefon Kulübesi (2002)

6. Phone Booth / Telefon Kulübesi (2002)

IMDb Puanı: 7,1

Stu Shepard, yolda yürürken bile asistanının yardımıyla iş bağlantıları yapan, bir saniye bile boş vakti olmayan parlak bir reklamcıdır. Sadece özel görüşmelerini, belirlediği bir telefon kulübesinden yapmaktadır. Bir gün her zamanki gibi özel görüşmesini yaptıktan sonra kulübeden çıkarken telefon çalmaya başlar. Shepard, telefon kulübesine girip telefonu kaldırdıktan sonra bulunduğu yerde kalakalır.

New York şehri önünde akmaya devam etse de, o telefonu kapatamadığı için kulübeden dışarı çıkamaz.  Kulübeyi hedef alan bir seri katil, adamı kontrol etmeye başlar. Silahın kırmızı ışığını alnında hisseden Shepard, bütün emirleri yerine getirecektir. Polis de etrafı sarmaya başlamıştır ve bir tanesi bu olayı bitirmeye kararlıdır.

7. The Mist / Öldüren Sis (2007)

7. The Mist / Öldüren Sis (2007)

IMDb Puanı: 7,2

Stephen King'in alameti farikası bilinmeyen bir kasaba, tutucu insanlar ve onlarla çelişen hür düşünceli gençler ve çatışmaları... İşte böyle bir diyarı kaplayan bir sisin arka planında filmde muhafazakar tutuculuk ile serbest düşüncenin mücadelesi de yer almaktadır. Kuvvetli bir fırtına sonrası meydana gelen sis, tüm kasabayı kaplar. Bu yoğun siste ortaya çıkarak, insanları yiyerek beslenen yaratıkların varlığından haberdar olan insanlar, süpermarketin içinde kapana kısılmış durumdalardır. Bu tedirgin bekleyiş esnasında süpermarketin içindeki insanlar ikiye ayrılır; bazıları intikamcı bir tanrının bu yaratıklara hükmederek insanları kurban etmeyi emrettiğine inanırken, bazıları buna inanmaz.

8. Tape / Kaset (2001)

8. Tape / Kaset (2001)

IMDb Puanı: 7,3

Üç kişi etrafında dönen film Michigan’daki, Vince tarafından tutulan bir otelin 19 numaralı odasında geçiyor. Lise yıllarından beri bir araya gelmemiş olan 2 arkadaş, değişken ruhlu, hırçın, uyuşturucu satan Vince ve belgesel yapımcısı Jon bu odada buluşarak geçmiş günleri yad ederler. Ancak sohbet öyle bir noktaya glir ki diyalogların boyutu değişir. Jon, zamanında, Vince’ın eski kız arkadaşı Amy’e tecavüz etmiş olma olasılığını itiraf eder. Bu sırada Vince konuşulanları kayda almaktadır. Bir süre sonra Amy de aralarına katılır. O andan itibaren başka bir dalga gelmiştir konuşmaların seyrine. Kimin anlattığı hikayenin, ne kadar gerçek ne kadar kurgu olduğunu çözmek epey bir çaba gerektirecektir şüphesiz.

9. Carnage / Acımasız Tanrı (2011)

9. Carnage / Acımasız Tanrı (2011)

IMDb Puanı: 7,2

Çocuk parkında birbiriyle kıyasıya dövüşen iki haşarı çocuk... Sıradan görünen bir kavgayı, ebevyenler bir ev davetiyle modern biçimde çözmeye ve tatlıya bağlamaya çalışır. Fakat ilk başta medeni biçimde konuşarak sorunu çözmeye çalışsalar da, sonrasında işler sarpa sarar ve herkesin birbirinden sakladığı foyası meydana çıkar. Hiç kimse küçük çaplı bu 'katliamdan' kaçamaz... 

Oscar Ödüllü oyuncularından oluşan kadroyu (Kate Winslet, Christoph Waltz, Jodie Foster, John C. Reilly) Polonyalı sinemacı Roman Polanski yönetiyor...

10. Cube / Küp (1997)

10. Cube / Küp (1997)

IMDb Puanı: 7,3

Farklı sosyal gruplardan, farklı yeteneklere ve eksiklere sahip bir grup insan kendilerini bir anda yokluğun ortasında, bir küpün içerisinde bulur. Nasıl oraya geldikleri belli olmayan bu kişiler, durumu anlayabilmek için birbirlerini tanımak ve birbirlerini anlamak zorundadırlar. Bu küpün içerisinde, bir cevap aramak en az o cevabı bulmak kadar zordur. Çevrelerinde olup biten hiçbir şeyi anlamayan bu insanların başvurabilecekleri tek duygu ise korku duygusu olacaktır.

Küçük bir bütçeyle kotarıldıktan sonra kısa sürede bir fenomene dönüşen Cube, klostrofobik atmosferiyle dikkat çekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Sunset Limited / Günbatımı Sınırı (2011)

11. The Sunset Limited / Günbatımı Sınırı (2011)

IMDb Puanı: 7,4

Cormac McCarthy'nin oyunundan uyarlanan bu film, ten renklerine göre Beyaz ve Siyah denilebilecek iki karakterin etrafında döner. Siyah dindar bir Hristiyan, Beyaz ise ateist bir profesördür. Film Siyah'ın Beyaz'ı, bir trenin önüne kendisini atmaya çalışmasından kurtardığını öğrenmemizle başlar. Film boyunca bu ikili tanrının varlığı yokluğu, hayatı yaşamanın anlamının olup olmadığı, insanın kötülüğü, her şeyin geçiciliği gibi konularla ilgili bir tartışmaya koyulurlar.

12. REC / Ölüm Çığlığı (2007)

12. REC / Ölüm Çığlığı (2007)

IMDb Puanı: 7,5

Gazeteci Angela'nın istediği fırsat ayağına kadar gelmiştir, çünkü tam da TV muhabiri Angela ile kameramanı Pablo'nun, itfaiyecileri konu alan bir program yaptıkları sırada gelen bir ihbar üzerine, itfaiyeyle beraber ihbarın geldiği eve gidip haberi canlı canlı yaşama imkanına kavuşmuşlardır. Yaşlı bir kadının ev kazası geçirdiğini sandıkları olayın gerçeklerden çok uzak ve dehşet verici boyutlarda olduğunu eve vardıkları zaman öğrenmeleri ise kötü bir sürpriz olarak karşılarına çıkacaktır. İspanya sineması, korku sinemasına farklı boyutlar getirmeye devam ediyor. 

The Blair Witch Project ile ortaya çıkan, Cloverfield ve The Last Horror Movie gibi örnekleriyle de devamı gelen standart el kamerası çekimiyle çekilen film, yarattığı ürkütücü atmosfer ve özellikle gerilimin tavan yaptığı son 15 dakikasıyla klasikler arasına girmeye aday.

13. 127 Hours / 127 Saat (2010)

13. 127 Hours / 127 Saat (2010)

IMDb Puanı: 7,6

Dağcı Aron Ralston'un başından geçenlerin gerçek hikayesi... Genç bir dağcı olan Aron, Utah yakınlarında büyük bir kaya parçasının arasına sıkışır. 5 gün boyunca kolu kayaya sıkılmış, susuz ve aç kalan Aaron, arkadaşlarını, sevgilisini, ailesini ve yolda kazadan tam önce karşılaştığı iki dağcı kızı hatırlamaktadır. 5 gün boyunca yaralı halde sıkışıp kalma hali ve içsel sorunlarıyla karşılaşmak zorunda kalan Aaron aynı zamanda cesareti ve kendisini metrelerce derinlikteki bu beladan kurtarmaya yarayacak tüm yönleriyle de yüzleşir. Hayatı için bir çeşit tuzağa dönüşen bu olayda Aron, soğukkanlı olması gereken şoke edici bir çözüm yolu bulur.

14. Lifeboat / Yaşamak İstiyoruz (1944)

14. Lifeboat / Yaşamak İstiyoruz (1944)

IMDb Puanı: 7,8

Kuzey Atlantik sularındaki bir cankurtaran botu, bir Nazi torpido saldırısı sonucu batan gemiden kurtulan sekiz kişiyi taşıyor. Amaçsız bir şekilde dolaştıkları bir-iki günden sonra, denizde Walter Slezak adlı bir yolcu daha buluryorlar. İlk başta herkes Slezak'ın İngilizce konuşamadığını zannediyor ama şartlar konuşmasını gerektirdiğinde, birçok dili rahatça konuşabilen, çok zeki biri olduğu ortaya çıkıyor. Zaten bu adam aslında, onları vuran Alman denizaltısının kaptanından başkası değil. Denizcilik bilgisine sahip tek kişi olarak, sandalı bir Alman gemisine doğru yönlendiriyor. Ta ki, diğerleri olan bitenin farkına varıncaya kadar...

15. Wait Until Dark / Karanlığa Kadar Bekle (1967)

15. Wait Until Dark / Karanlığa Kadar Bekle (1967)

IMDb Puanı: 7,9

Audrey Hepburn'un kör bir kadını canlandırdığı film, eve gelen saldırganlara karşı kör bir kadının verdiği amansız mücadeleyi anlatıyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. The Breakfast Club (1985)

16. The Breakfast Club (1985)

IMDb Puanı: 7,9

Amerikan lise hayatından beş ayrı klişe karakter kendilerini, cezalı oldukları cumartesi gününü okul kütüphanesinde geçirmek üzere bir arada bulurlar: bir sarışın, bir anarşist, bir inek, bir sporcu ve bir entel! Disiplin delisi lise müdürünün manasız testesteron gösterileri karşısında hem kendi kendilerini, hem de ne çok ortak yönleri olduğunu keşfedecekleri bir güne dönüşecektir bu!

17. The Man From Earth / Dünyalı (2007)

17. The Man From Earth / Dünyalı (2007)

IMDb Puanı: 8,0

Üniversitede başarılı bir tarih profesörü olan John Oldman ortada hiçbir neden yokken, aniden 10 yılını ayırdığı akademiden istifa etmiştir. Şehirden gitmeye hazırlanırken veda etmek için evine gelen meslektaşları ondan neden istifa edip gitmesi gerektiği konusunda bir açıklama yapmasını isterler. Arkadaşları John'un bu sessizliğine anlam verememektedirler. Önceleri suskun kalan John da neden gitmesi gerektiğini biraz geçmişe dönerek anlatmaya başlar.

18. Rope / Ölüm Kararı (1948)

18. Rope / Ölüm Kararı (1948)

IMDb Puanı: 8,0

Brandon ve Philip, New York'ta yaşayan iki genç arkadaştır. Macera peşindeki iki kafadar yakın arkadaşları David Kentley'i öldürüp evlerindeki bir sandığa kapatırlar. Amaçları aynı gece evde bir parti vermek ve maktül yemek masası olarak görev yapan sandığın içindeyken insanları ağırlamaktır. Üstelik misafirler arasında David'in babası Henry Kentley ve kız arkadaşı Anita Atwater da vardır. Hiçbir şeyden habersiz bu insanlar partinin tadını çıkarmaya çalışırken, konuklar arasında bir isim ortamda bir şeylerin yolunda gitmediğini fark etmeye başlar... Aslında Rupert Cadell adındaki bu adam, Brandon'ın aklına sıradan insanların öldürülmesi gerektiği fikrini sokan kişidir. Ancak Rupert, Brandon'ın sandığı gibi soğuk kanlı bir katil de değildir.

19. Sleuth / Kanlı Şaka (1972)

19. Sleuth / Kanlı Şaka (1972)

IMDb Puanı: 8,1

Aynı kadına aşık iki erkek çıkmazının mükemmel işlendiği filmlerden biri olan Sleuth, polisiye yazarı olan Andrew’un karısının sevgilisi olan Milo’yu evine davet etmesiyle başlar.  Tıpkı polisiye romanlarında kurguladığı gibi hazırladığı hınzır planlarla Milo’yu alt ederek karısını ondan uzaklaştırmayı planlayan Andrew, bütün kozları elinde tuttuğunu sansa da, genç rakibinin hiç beklenmedik hamleleriyle oldukça şaşıracak ve ikisi arasındaki çekişme, ölümcül bir satranç oyununa dönüşecektir. 

Joseph L. Mankiewicz yönetmenliğindeki filmde, Laurence Olivier ve Michael Caine’in mükemmel oyunculuklar çıkardıklarını ve filmin elde ettiği başarıyla Oscar adayı olduğunu da belirtelim.

20. Dogville (2003)

20. Dogville (2003)

IMDb Puanı: 8,1

Amerika'da 1930'ların karanlık dinginliği yaşanmaktadır. Peşinde olan mafyadan kaçan güzel bir kadın olan Grace, barınmak amacıyla küçük bir köye sığınır. Kasaba halkı geçmişinden kaçan bu güzel kadını kısa zamanda bağrına basar ve onun için üzülür. Köyde geçirdiği güzel günlerin ardından her şey değişmeye başlar. Kadının varlığı, köy halkı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır ve köy halkı bu tehlike karşısında temkinli davranmak zorundadır. Grace günden güne bu köyün karanlık yüzünü keşfedecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. 12 Angry Men / 12 Öfkeli Adam (1957)

21. 12 Angry Men / 12 Öfkeli Adam (1957)

IMDb Puanı: 8,9

Latin Amerikalı bir genç adam, babasını öldürdüğü gerekçesiyle cinayetle suçlanır. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak ise cinayetin işlendiği odada bulunmuştur, gencin mahkemeye sunduğu savunma zayıftır ve olan biteni duyduklarını söyleyen pek çok tanık vardır. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir.Jüri sonuçları pek de şaşırtıcı değildir: 12 jüri üyesinden sadece sekiz numaralı jüri üyesi Davis 'suçsuz' hükmü yönünde oy vermiştir. Davis’in jüri üyelerini ikna etmeye çalışması esnasında her jüri üyesinin 'suçlu' kararı vermesinin arkasında ise, aralarında yabancı düşmanlığı, kanuna aşırı güven, çoğunluğa uyma, geçmişle hesaplaşma gibi farklı kişisel sebepler olduğu ortaya çıkacaktır.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
269
67
32
20
10
8
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?