Görüş Bildir
Haberler
Tahir Elçi Son Yolculuğuna Uğurlandı

Tahir Elçi Son Yolculuğuna Uğurlandı

Batuhan
29.11.2015 - 09:55

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde dün Dört Ayaklı Minare'nin tahrip edilmesine yönelik açıklama yaptıktan hemen sonra öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, binlerce kişinin katıldığı bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever / Al Jazeera Türk

Meslektaşları ve ailesi başta olmak üzere milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve başka illerden gelenler Tahir Elçi’nin cenazesini almak için sabah saatlerinde Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi morgu önüne geldi. Hastanenin giriş kapısında iki sıra halinde cübbeleriyle yan yana duran meslektaşları, ellerinde Tahir Elçi’nin resminin bulunduğu, Türkçe ve Kürtçe yazılı “Em te jibîr nakin, Seni unutmayacağız” yazılı pankartı taşıdı. Ardından meslektaşları Tahir Elçi’nin cenazesini omuzlara alarak cenaze töreninin yapılacağı Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı’na doğru yola çıktı.

Cenaze töreni dolayısıyla kentte esnaf kepenk açmadı. Cenazenin götürüldüğü güzargahta ve mezarlık çevresinde polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Yürüyüş korteji sırasında polise ait sivil bir transit araç kitlenin arasına girmesi üzerine gerginlik yaşandı. Araca yönelik tekme ve yumruklar atan yurttaşlara siyasetçiler engel olmaya çalıştı. Tahrip edilen araç bir süre sonra kitlenin arasından kaçarak uzaklaştı. Yol boyunca polisler kortejden uzak durmaya çalıştı. Cenazenin İnsan Hakları Anıtı’nın önüne gelmesiyle kalabalıklardan “Katil Erdoğan” sloganı yükseldi. Elçi’nin naaşının anıtın önüne konulmasıyla tören başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Binlerce kişinin toplandığı alandaki törene katılan CHP milletvekili ve eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu’nun yakın arkadaşı olan Tahir Elçi’nin arkasından gözyaşlarını hakim olamadığı görüldü. Alanda sık sık “Şehid namirin”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı. Anıtın önündeki törende önce Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi bir konuşma yaptı.

Tahir Elçi’nin eşi: "Tüm faili meçhuller, Tahir’i bağırlarına basacaklar"

Tahir Elçi’nin eşi: "Tüm faili meçhuller, Tahir’i bağırlarına basacaklar"
i.cnnturk.com

Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, cenaze töreninde yaptığı konuşmada “Tahir Elçi’yi orada binlerce faili meçhul karşılayacak” dedi. Elçi eşi için, “Bugün yurt dışına çıkış yasağı kalktı; Tahir artık özgür!” ifadesini kullandı.

ANF muhabiri Amed Dicle’nin Twitter üzerinden aktardığına göre cenaze sırasında konuşan Elçi, “Tahir Elçi’yi orada binlerce faili meçhuller karşılayacak, tüm faili meçhuller Tahir’i bağırlarına basacaklar” dedi.

Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever / Al Jazeera Türk

İçeriğin Devamı Aşağıda

Elçi’nin kardeşi Ahmet Elçi, “Kardeşim ne ilk ve ne de son şehittir. Ama faşistler bilsin ki, Kürt halkı sonuna kadar direnecektir” dedi.

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen de ardından söz alarak şunları söyledi:

“Kuşkusuz her ölüm acıdır, ancak bazı ölümler onurludur. Bazı ölümler derstir. Sadece meslek hayatı değil, bu dünyadan ayrılışı da bizden koparılıp götürülüşü de bizler için gurur ve onur dersidir. Öğrencilik yıllarından beri insan hakları alanında mücadele eden, bu uğurda işkence gören Elçi’yi alçakça bir saldırı sonucunda kaybettik.”

Bu konuşmaların ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşma yaptı.

Törenin ardından Tahir Elçi’nin naaşı, defnedilmek üzere Yeniköy Mezarlığı’na götürülerek defnedildi. 

DHA, ZETE

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda