Görüş Bildir
Haberler
Suudiler Yemen'deki Yabancı Diplomatları Tahliye Ediyor

Suudiler Yemen'deki Yabancı Diplomatları Tahliye Ediyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Hadi'nin çağrısına uyarak Yemen'de Husi karşıtı operasyon başlatan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, operasyonun ikinci gecesinde de başkent Sana'yı vurmaya devam etti. Yabancı diplomatlar Sana ve Aden'den tahliye ediliyor. Hadi de Arap Birliği Zirvesi'ne katılmak için Mısır'a gitti.

Suudi Arabistan ve 10 ülkenin Yemen'de Husilere karşı yürüttüğü 'Kararlılık Fırtınası' operasyonunda, Husilerin hava savunması ve kara birlikleri hedef alındı. El Arabiya'ya konuşan bir kaynak, Sana'nın kuzeyindeki büyük bir balistik füze deposunun da vurulduğunu söyledi. Elektriklerin de kesilmesiyle birlikte başkent karanlığa gömüldü.

HUSİLERDEN TAHLİYEYE ENGEL

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed bin Selman da, Etiyopya'ya gidebilmek adına hava sahasının açılmasını talep eden BM misyonunun başkentten çıkarılması için bölgeye 3 uçak gönderdi. Ancak Husiler yaklaşık 140 kişiden oluşan misyonun binadan ayrılmasını engellemeye çalıştı. İlerleyen saatlerde de Suudi donanması 86 Suudi, Arap ve Batılı diplomatı Aden'den götürdü.

HUSİLER SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRDÜ

Sputnik'e konuşan yerel bir kaynak da Husilerin Sana yakınlarındaki Hatariş bölgesinde koalisyona ait bir savaş uçağını düşürdüğünü söyledi. Bu uçağın düşürülmesinden birkaç saat önce de Yemen basını, hava savunma güçlerinin koalisyon jeti vurduğu, pilotun da 'hayatta ve gözaltında' olduğunu yazmıştı. El Cezire'de Husilerin silahlarını Sana'dan Suudi Arabistan sınırı yakınındaki El Beka bölgesine taşımaya başladığını belirtti.

ESKİ LİDER SALİH: OPERASYON DURSUN

Yemen'in eski lideri Ali Abdullah Salih ise hem Suudi Arabistan'a hem de Husilere eylemlerini durdurulma çağrısı yaptı. Terk edilen ordu kamplarının ve hükümete ait binaların yağmalanmasına da derhal bir son verilmesini isteyen Salih, BM'nin garantörlüğü altında diyalog süreci başlatılması gerektiğini savundu.

HADİ'Yİ, SİSİ KARŞILADI

Diğer taraftan operasyonun önce kaçtığı haberleri yalanlanan, ama operasyonun başladığı gün Suudi Arabistan'a giden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi şimdi de Arap Birliği Zirvesi için Mısır'da. Özel uçakla zirvenin yapılacağı Şarm El Şeyh kentine giden Hadi'yi Sisi havaalanında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi karşıladı.

Hadi, Sisi ile görüşmesinin ardından 'bazı bölgesel güçlerin Yemen'in iç işlerine müdahale etmeye çalıştığını' vurgulayıp ülkenin sonunun bölgedeki diğer bazı ülkeler gibi olmasını istemediğini belirtti. Sisi de Mısır'ın zor zamanlarda kardeşlerine destek veremeye devam edeceğini altını çizdi.

OBAMA 'DESTEĞE DEVAM' DEDİ

Bunun yanı sıra Hadi, operasyona lojistik ve istihbarat desteği veren ABD Başkanı Barack Obama ile de telefonda görüştü. Obama desteğe devam sözü verirken, Hadi de teşekkürlerini iletti.

Sputnik News

Kaynak: http://tr.sputniknews.com/afrika/2015...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0