Görüş Bildir
Haberler
Suudi Arabistan'da Bir Yılda 175 Kişi İdam Edildi

Suudi Arabistan'da Bir Yılda 175 Kişi İdam Edildi

Onedio Medya
25.08.2015 - 22:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan'da son bir yıl içinde en az 175 kişinin idam edildiğini açıkladı.

İnsan hakları ihlalleriyle sıklıkla gündeme gelen Suudi Arabistan’da iki günde bir, bir kişinin idam edildiği açıklandı. 

Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda ülkenin geçen yıl 175 kişiyi idam ettiği belirtilirken, bu yılın ilk yarısında bu rakamın 102’yi bulduğu kaydedildi. Uzmanlar, 1995’te 192 kişiyi öldürerek rekor kıran Suudi Arabistan’ın, bu yıl 192’yi de aşarak yeni bir rekor kıracağını düşünüyor.

Ayrıca raporda, genellikle başları kesilerek idam edilen mahkumların bir çoğuna kendilerini savunma hakkı verilmediği, idam kararlarının işkence altında verilen ifadelere dayandığı öne sürülüyor.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre idam edilenler arasında reşit olmayanlar ve zihinsel engelli kişiler de bulunuyor.

Suudi Arabistan'a şeriat uygulanıyor. Uyuşturucu kullanımı, kaçakçılığı, din değiştirme, dine karşı çıkma ve büyücülük gibi suçlar idamla cezalandırılıyor.

Örgütün raporuna göre Ocak 1985 ile Haziran 2015 arasında en az 2208 kişi idam edildi.

İdam edilenlerin yarıya yakınını yabancılar oluşturuyor. Mütercimlik hizmeti alamayan bu kişilerin anlamadıkları bir dilde yazılan ifadeleri imzalamak zorunda kaldıkları öne sürülüyor.

Raporda, Suudi Arabistan adalet sisteminde ceza yasasının olmamasının suçların tanımını yoruma açık hale getirdiği ve keyfi uygulamalara yol açtığı belirtiliyor.

Independent ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
0
0
0