Görüş Bildir
Haberler
Suriye Muhalefeti Cenevre'ye Katılıyor

Suriye Muhalefeti Cenevre'ye Katılıyor

Onedio Medya
29.01.2016 - 16:28 Son Güncelleme: 29.01.2016 - 23:40

Cenevre'deki görüşmelere katılmadan önce BM'den 'sivillere yönelik saldırıların, kuşatmaların ve insani yardım girişlerine engellerin' durdurulması konusunda garanti isteyen Yüksek Müzakere Konseyi Heyeti, taleplerinin güvencesini aldıklarını ve Cenevre görüşmelerine katılacaklarını açıkladı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise pazar günü Suriye muhalefeti ile görüşmelere başlayabileceklerini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Al Jazeera Türk'ün haberine göre Riyad'da 4 gündür toplantı halinde olan ve Birleşmiş Milletler 'hava saldırılarını, kuşatmaları ve insani yardımlara engelleri durdurmayı' garanti etmezse Cenevre'ye katılmayacaklarını söyleyen Suriyeli muhalifler, BM'nin kendilerine güvence verdiğini ve Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılacaklarını açıkladı.

Ancak Cenevre'ye gelecek olan heyet, pazarlık için değil, BM'nin insani yardım, bombardımanın durması gibi konularda ne yapacağını görüşmeye geleceğini söyledi. 

Suriye Yüksek Müzâkere Heyeti, Suriye rejimi ile siyasi süreç görüşmelerinde ise yer almayacağını söyledi.

Heyet sözcüsü Munzer Makus, 'Muhalefet duruşunu değiştirmedi. Cenevre'ye gideceğiz fakat rejim bizim insani taleplerimizi karşılamayı kabul etmedikçe görüşmelere katılmayacağız. Biz bu konuların ve siyasi geçiş sürecinin görüşmelerde konuşulacağına dair bugün garanti aldık. Bu taleplerin sahada gerçekleştiğini görmeden hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz' dedi.

Binaya dahi girmeyecekler

Al Jazeera'ye konuşan Suriyeli muhaliflerin Müzakere Heyeti Başkanı Esat Zubi, 17 kişilik heyetin tamamının Cenevre'ye gideceğini açıkladı.

Müzakere Heyeti'nin Genel Koordinatörü Riyad Hicap, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile konuştuklarını ve BM'nin 2254 sayılı kararının, bilhassa da 12 ve 13 sayılı maddelerin en kısa zamanda uygulanacağının garantisini aldıklarını söyledi. Hicap ayrıca BMGK'nın da insani konuların öncelikli olacağının altını çizdiğini aktardı. Heyetin başkanlığını da Hicap üstlenecek. Heyet Cumartesi günü Cenevre'de olacak ancak rejimle pazarlık etmeyecek, Birleşmiş Milletler binasına dahi girmeyecek.

De Mistura: Görüşme pazar olabilir

De Mistura: Görüşme pazar olabilir

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, muhaliflerle pazar günü görüşme imkânı bulacağına inandığını söyledi.

BM'nin Suriye’ye dair 2254 sayılı kararının 12. maddesi, Suriye’ye insani yardım girişine tüm tarafların koşulsuz izni ve desteğini öngörüyor. Erişilmesi zor, çatışma bölgelerindeki ve kuşatma altındaki yerlerde zor durumda bulunan, bilhassa kadın ve çocukların yardımlardan öncelikle faydalanması için gereken her şeyin yapılması bekleniyor.

13. maddeye göre ise, sivillere ve sivillerin hizmetindeki tüm sağlık birimlerine yönelik saldırıların durdurulması isteniyor. Bu maddeye havan toplarıyla hedefsiz saldırılar ve hava saldırıları da dahil.

Muhalifler, Cenevre'de masaya oturmadan önce bazı konularda güvence istemişti: İhtiyaç hâlindeki bölgelere insani yardım ulaştırılması, yerleşim yerlerindeki kuşatma ve ambargoların kaldırılması ve sivil yerleşimlere hava saldırılarının durdurulması.

Cenevre görüşmesi tek heyetle başlamıştı

Barış görüşmeleri BM'nin Suriye rejimi heyetiyle görüşmesiyle resmen başlamıştı. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, bugün ilk olarak Suriye'nin BM'deki daimi büyükelçisi Beşar Caferi ve beraberindeki 15 kişilik heyet ile bir araya gelmişti.

BM'den yapılan açıklamada, De Mistura'nın diğer gruplarla da iletişim halinde olduğu belirtilmiş, '25 Ocak'ta da belirtildiği gibi görüşmeler dolaylı olacak, yani De Mistura, taraflarla ayrı ayrı görüşecek' denilmişti.

Müslim: 'Ne oyun dönüyor bilmiyoruz'

Müslim: 'Ne oyun dönüyor bilmiyoruz'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Amerika’nın Sesi Radyosuna konuşan PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, toplantıya PYD’nin çağrılmaması ile ilgili perdenin arkasında ne döndüğünü tam olarak bilmediklerini söyleyerek, “Çağrılmamamızda Türkiye’nin rolü negatiftir. Ama bize göre karar verenler başkalarıdır. Türkiye değildir. Amerika, Rusya, de Mistura ve BM’dir. Ama nasıl bir karar almışlar biz de bilmiyoruz” dedi.

Müslim, dahil edilmedikleri toplantıya karşı olumsuz bir eylem ve hareket içinde olmayacaklarını belirterek, “Biz kendi programımıza göre hareket edeceğiz. Biz savunmamızı ve mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu

Al JazeeraBBC Türkçe ve Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
17
7
6
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Arc noise

İşidi de çağırmadılarsa bu iş nasıl olacak?

Ahmetcan Oral

"Ne oyun dönüyor bilmiyoruz" Biz söyleyelim. Her zaman ki gibi kullanıp attılar sizi bir köşeye olan o.

Pasif Kullanıcı

PYD çağrıldı diye kendi ülkesiyle dalga geçen solcular yine mal gibi kaldılar.

Pasif Kullanıcı

Isidi savunan sen degilmiydin Orospu Çocugu.

Berkay Öztürk

bu mallarda bizim görüşümüz sorulcak falan sanıyorlar adamların haberi yok herşey planlı şekilde yürüyor