Görüş Bildir
Haberler
Soma'dan Sağ Kurtulan Madencilere Dava Açıldı

Soma'dan Sağ Kurtulan Madencilere Dava Açıldı

Deniz Gök
30.05.2015 - 14:16 Son Güncelleme: 30.05.2015 - 17:16
İçeriğin Devamı Aşağıda

Soma'da 301 madencinin can verdiği faciadan sağ kurtulan madenciler hakkında 'mala kasten zarar vermek' ve '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçlamalarıyla dava açıldı.

Soma faciasından sağ kurtulan madenciler hakkında yürüyüş yaptıkları gerekçesiyle dava açıldı. İddianameye konu olan “suç” ise, madencilerin olaydan 4 gün sonra arkadaşlarının cenazelerini alamadıklarını söyleyip yürüyüş yapmaları. 

Soma savcılığı tarafından hazırlanan iddianame, madenciler hakkında “mala kasten zarar vermek” ve “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” iddiasıyla dava açıldı. Birgün'den Erk Acarer'in haberine göre, iddianamede, şüpheli madencilerin 17 Haziran 2014’te yaşamını yitiren maden işçilerinin cenazelerini alamadıkları gerekçesiyle yürüyüş yaptıkları, Soma Beşyol kavşağını trafiğe kapattıkları, bir aracın geçişini engelledikleri ve zarar verdikleri iddia edildi.

'Çelişkilerle dolu bir iddianame'

Ancak iddianamede dikkat çeken bir nokta var. Soma katliamının yaşandığı tarih, 13 Mayıs 2014 ve madencilerin cenazelerini alamadıkları gerekçesiyle yaptıkları eylemin tarihi ise 17 Haziran 2014 olarak iddianamede yer alıyor. 

Yani iddianameye göre madenciler olaydan 1 ay sonra cenaze teslimi gerekçesi için yürüyüş yapmış oluyorlar. Madencilerin avukatları dava için şu değerlendirmeyi yapıyorlar: “Çelişkilerle dolu bir iddianame. Öte yandan soruşturmaların arka arkaya gelmiş olması da madenciler üzerindeki baskının ne denli büyük olduğunu anlatıyor”.

Söz konusu olayda adı geçen madenciler ise şunları söylüyor: 'Henüz tazminatlarımızı vermediler. İşsizlik sigortası bu ay sona erecek ve hepimiz aç kalacağız. Bu davalar tepkilerimizi bastırmaya yönelik.'

'Devlet bizi bir kere daha öldürdü'

Hakkında dava açılan madencilerden Yavuz, şaşkınlık yaşadıklarını söyledi. Facianın yaşandığı Eynez Ocağı'nda çalışan Sami Yavuz, “Açılan bu dava, asılsız ve belirtisiz bir davadır çünkü biz, yaptığımız o eylem zamanında hiçbir kamu malına ya da başka bir şeylere zarar vermedik ve hiçbir zararımız olmadı. O eylemimiz bizim yatmayan maaşlarımız için gerçekleştirdiğimiz bir yürüyüştü. Hakkımız olan ücretler yatmadığı için yapılan yürüyüştü. Bu işin içinde başka bir işler olduğunu düşünüyorum. Zaten kaç ay geçti, yasal olan alacağımız kıdem tazminatlarımızı bile alamadık. Bunun yanında bir de işsizlik maaşlarımız sona erdi. Bunların yanında bir de böyle bir davanın açılmasıyla devlet bizi bir kere daha öldürdü.” dedi.

BirGün ve Cihan

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
1
0
0