Görüş Bildir
Haberler
YKS
Sıradaki YGS-LYS Makinelerine İthafen: Doğru Çalışma Planı İçin Yapmanız Gereken 10 Şey

etiket Sıradaki YGS-LYS Makinelerine İthafen: Doğru Çalışma Planı İçin Yapmanız Gereken 10 Şey

Geçtiğimiz hafta itibariyle 2016 YGS-LYS dönemi tamamı ile bitmiş oldu. Sıradaki sınav adayları içinse bol heyecanlı bir süreç başladı. Şu an herkesin kafası allak bullak. Kimisi geçmiş konuların telafisi derdinde, kimisi mahalle baskısı altında, kimisi de çok bilgi sahibi olmanın verdiği huzursuzluğun derdinde. Maalesef bütün bunların etkisiyle insanlar nasıl, ne zaman çalışacağını ne yazık ki bilemiyor. Bu sebeple birkaç madde ile biraz olsun rahatlamanızı ve kafanızda belli bir planın oluşmasına yardım edeceğim...

Ayrıca eklemek isterim ki, seneye müfredat değişti. Konular çoğunlukla sadeleştirildi. Eklenen bazı yerler var. O yüzden kaynak seçiminde ve ders çalışma planınızda bunu dikkate alın.

Sıradaki YGS-LYS Makinelerine İthafen: Doğru Bir Çalışma Planı İçin Yapmanız Gereken 10 Şey

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İlk olarak hedef

1. İlk olarak hedef

Kesinlikle ben puanıma göre üniversite planı yapacağım, şimdi bunu düşünmenin sırası mı şeklinde düşünmek gibi bir hataya düşmeyin. Hedef çok önemlidir. Eğer bir hedefiniz olursa ne için, neden çalıştığınıza dair farkındalık kazanırsınız ve hırsınız artar. Kesinlikle ilk olarak hedef belirleyin ve gideceğiniz üniversite süresince ve mezun olunca oluşacak imkanların hayalini kurun. Bunlar sizin hırs kaynağınız olsun. Ayrıca tek bir hedefiniz de olmasın. Tercih seçeneğiniz bol olsun. Tercihlerinizin isimlerini, fotoğraflarını ders çalışırken görebileceğiniz bir alana asar veya koyarsanız bu sizi bilinçsel olarak teşvik edecektir.

2. Tarzınıza uygun bir ders çalışma ortamı

2. Tarzınıza uygun bir ders çalışma ortamı

Evinizde planladığınız bir yer varsa orada çalışın. Ama evde çalışamıyorum diyenlerdenseniz arkadaş çevrenizin tercih etmediği yalnız olacağınız kütüphaneleri tercih edin. Kütüphaneleri de beğenmedik diyelim, çocukların uğramadığı parkları da tercih edebilirsiniz. Eğer disiplin edilmiş bir ortam istiyorsanız kurs merkezlerinin hizmet olarak verdiği etüt programlarına katılarak orada sessizce, sistematik bir şekilde çalışabilirsiniz.

3. Sonradan daha da geliştireceğiniz bir program

3. Sonradan daha da geliştireceğiniz bir program

Bu süreçte kendinize bir sekreter niteliğinde, kendinize en uygun ders çalışma programını uygulayın. Bir düzene sahip olmanız gerek. Ben programa uyamam, disipline gelemem diye bir şey yok! Sadece bir sene için adam gibi oturup düzenlice çalışmalısınız.

Haftalık veya aylık olarak bir program oluşturun ve mümkün olduğunca uymaya çalışın. Etütler halinde çalışıp, kapasitenize göre maksimum sürelerde etütler yapın. Çünkü sınav saatler sürdüğü için bu uzun tempoya şimdiden alışmanız ve uzun süre içerisindeki dikkat seviyenizi yükseltmeniz lazım... 

Vereceğiniz aralar tamamı ile dinleneceğiniz değil, o beyin yorgunluğunu giderecek, ders çalışma temponuzu düşürmeyecek sürede olmalı.

4. Neye çalışacaksınız?

4. Neye çalışacaksınız?

Neye çalışacağınıza karar verin. Derse başlamadan önce çalışacağınız konuları kafanızda oluşturup öyle dersin başına geçin.

5. Nasıl çalışacaksınız?

5. Nasıl çalışacaksınız?

Bu düzende çalışacağınızı tahmin edebiliyorum ama yine de tekrarlamak isterim. Önceliği tabii ki de YGS konularına verin. 9 ve 10. sınıftan çıkacağı için pek aklınızda değildir. O yüzden bol bol tekrar edin ve hatta iİnternet'ten ya da özel hoca desteğiyle ders dinleyin. Bu size vakit kaybettirir diye korkmayın. Gününüzün çoğu zamanı ders çalışacağınız ve atik olacağınız için zaman sıkıntısı kesinlikle yaşamayacaksınız. Ama hızlı olacağım diye de konuları hızlı hızlı geçmeyin. Bir konuyu anlamadan kesinlikle diğer konuya geçmeyin.

Konu çalışmanızın anlatımsal kısmını bitirdikten sonra bol bol o konuyla ilgili soru çözün ve bunu gelecekte de tekrar edin sürekli. Çünkü bilginin kafanızda iyice pişmesini istiyoruz.

Ders çalışırken şarkı dinleyebilirsiniz. Ama ben sayısallar, daha doğrusu matematik, kimya ve fizik haricinde şarkı dinlemeyi önermiyorum.

YGS'nin büyük bir kısmını hallettikten sonra LYS konularına da aynı tempoda başlayın. Ama size şöyle bir önerim var. Lise 4 konularına kurs merkezindeki veya okuldaki hocalar eşliğinde başlayın. Çünkü müfredat değişti, çıkarılan eklenen konular var. İnternet'te yeni dönem anlatımlar bulamayabilirsiniz ya da bulsanız bile yanlış yönlendirilebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sosyal medya ile aranıza sıra dağlar girsin

6. Sosyal medya ile aranıza sıra dağlar girsin

Tamamen sosyal medyayla bağınızı koparın demiyorum ama ders çalışma saatleriniz ve ara verme vaktiniz içerisine girmesin. Ders çalışmadan önce de İnternet'e girmenizi istemiyorum. Hani en azından en az 1 saat önce İnternet ile işiniz bitmiş olsun ki ders çalışmaya yakın İnternet ihtiyacı duymayın ve dikkatiniz ondan tamamı ile uzaklaşsın.

7. Çevrenize açılın

7. Çevrenize açılın

Başta aile ve arkadaş çevreniz olmak üzere bütün sülaleyle, konu komşuyla konuşun. En azından kulaklarına gitsin. Anlatın, ben çalışacağım, akraba ziyaretiymiş, Facebook'tan dürtmekmiş, Instagram'dan yemeklere etiketlemekmiş, kafe kafe gezmekmiş... onlara 'biraz ara vereceğiz cemaat' deyin. Konuşun ya! Unlu kurabiye getirdim, zihnini açar deyip on saat ananızla dedikodu yapmalarına, beş çayı açsın bu kafayı oyunlarına gelmeyin! Siz bir bireysiniz ve bir sene boyunca biraz asosyal olmanız lazım. Bir yerlerini sıksınlar bir zahmet...

Ayrıca söyleyeyim ki... Sen yapamazsın, iki güne sıkılırsın, boş işler bunlar, diyenlere kulak asmayın. Asıl bir şey yapamamış ve yapamayacak olanlar o şahıslar. Acıyın onlara ve dediklerini sürekli aklınıza getirip daha da hırslanın. Hadlerini bilmeleri lazım değil mi?

8. Sağlık=Siz

8. Sağlık=Siz

Uyuyun yahu uyuyun! Uyumadan siz siz değilsiniz biliyorum. Günde en az 6-7 saat uyuyun. Bu tabii kişiden kişiye değişir ama bunun altına inmeyin. Sağlıklı, horul horul uykularınız olsun. Diğerleri uyuyamasın ama siz uyuyun her türlü.

Sağlıklı da beslenin. Aç karnına mümkün olduğunca çalışmayın. Ramazan da bitmek üzere. Ama LYS sınavı öncesi ders çalışma süreciniz de Ramazan ayına denk gelecek ama siz ayarlayın kendinize göre bir şeyler. Benden söylemesi çok iyi bir kahvaltı yapın. Hatta iki kez kahvaltı yapın. Bol bol süt için. Kahve sık sık içmeyin, uyku getirecek kadar yoğun beslenmeyin ama kesinlikle aç bırakmayın kendinizi. Ders çalışırken yanınıza kesinlikle meyve, sebze türü atıştırmalıklar alın. Bazı diyetisyenler(!) ders çalışırken atıştırmayın derler ama siz dinlemeyin onları. Siz bilgisayar oynamıyor, TV izlemiyor, gıybet yapmıyor; ders çalışıyorsunuz. Beyniniz dünyanın enerjisini kullanıyor. Bu beyne enerji ve bol bol su gerekli benden söylemesi.

9. Yalnız kalmayın

9. Yalnız kalmayın

Bu kadar dır dır ettim asosyal olun ders çalışın diye ama delirecek, kafanızı yiyecek ve özellikle ben yapamayacağım triplerine girecek kadar da yalnız kalmayın. Ailenizle, çevrenizle etkileşimleriniz, ihtiyacınızı karşılayacak kadar verimli bir şekilde olsun. Yanlarına geçip telefona gömülmeyin. Ders çalışırken de muhatap olmuyoruz zaten, 'yaşasın ergenlik' pozları vermeyin yani. İnsanlarla muhabbetinizde teknolojik cihazlar aranıza girmesin. Dediğim gibi verimli iletişimler kurarak psikolojik çöküntülere uğramamaya çalışın.

10. Kitap vb. her şeyi okuyun

10. Kitap vb. her şeyi okuyun

Belki son maddeye kitabı attım diye kızacaklar olacak ama son 5 maddenin sıralamasına o kadar önem vermedim şimdiden söyleyeyim...

Bol bol, kendinizi rahat hissettiğiniz anda kitap okuyun. Hatta kitap okuma saatleri de oluşturabilirsiniz. Ama 'yeter saat, düzen' derseniz kafanıza göre takılın ama okuyun. Aslında en önemlisi kitap! Doğru ve anlayarak okumak şart. Hem sınavda, hem de hayatta. Ufkunuzu açacak ve sınavda, hayatta düşünme şeklinize olumlu katkıları olacak. Bilim adamları ne demiş 'Oku'. Bir bilinen var ki okumalıyız. Elinize ne geçerse, canınız ne isterse okuyun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başarılar

Başarılar

Evet, zorlu bir süreç olacak. Dağılacağız, tökezleyeceğiz ama en sonunda kendimize inanamayacağız çünkü başaracağız. Saçma sapan sosyal medya ve insanlar için ömrünüzü heba etmeyin. Şurada çalışacağınız, dişinizi sıkacağınız süre bir sene bile değil. Kendimize, ailemize, ülkemize yazık etmeyelim. Ülke bizim, başarı bizim. Her şeyi usulünce yaptıkça her şeyde en hayırlısı olur. Kötülük geçicidir ama bu iyi niyetli emeklerimiz kalıcıdır. Emeğimize sahip çıkalım. BAŞARILAR!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
533
149
92
51
43
30
20
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Canberk Işık

YGS'DE YÜKSEK PUAN MI ALMAK İSTİYORSUNUZ ? DİNE ÇALIŞIN AMKKK

Hestia

"Önemli olan Lys"

MethodMan

Ulan insanları robot yaptılar bildigin android oldular amk 12 yıl bosuna okula git ilk okul liseyi bitir hayatın 2 tane sınava baglı olsun sacmalıga bak. Ben... Devamını Gör